-->

30 Dis 2009

KEnDuRi perTuNaNgan...


Tanggal 26 Disember 09 yg lalu, satu kenduri pertunangan telah diadakan di Dewan Masy Penyayang flat Kurau Roads..Ramai yg hadir dan meriah..
rombongan pihak lelaki dr Kelantan..manakala yg perempuan dr Penang..
warna tema majlis berkenaan adalah warna oren..warna favourite sariaz..
sariaz ni adalah kawan baik aku..kteorg kenal dr form 1 lg..hehe
aku, linda dan asilah sampai di dewan berkenaan kira2 pukul 1.30 petang..
apabila kami sampai acara menyarung cincin belum lg diadakan..kelihatan time ni sariaz berdebar-debar.hehe...

setelah selesai menjamu selera..acara menyarung cincin pun dijalankan..ramai yg berpusu-pusu
mengambil gmbr sariaz n hafiz..kteorg sampai x tau nk mencelah kot mana pn sbb ramai sgt org..pusing kiri ada org pusing kanan ada org..sampai x terpusing dh..muka pun berminyak dh..x cun dh nk tngkp gmbr hehe..
setelah selesai,x lama kemudian rombongan pihak lelaki nk berangkat utk pulang ke kelantan dh..

akhirnya setelah tetamu mulai kurang..sariaz pun mai lepak dgn kami 3 org..n dlm 3.30 ptg kami pun minta diri utk pulang..


Sariaz dan Linda-hehe sedondon nmpk hehe


saat bahagia-sariaz dan hafiz selamat ditunangkan..


bergambar bersama family di kedua belah pihak..


Masa ni sariaz tgh berdebar-debar menunggu upacara menyarung cincin dijlnkan hehe

dh selamat jd tunangan org dh time ni hehe..penat melayan tetamu tu hehe..

Aksi candid..lalala


suasana kenduri..

Pose Istimewaaa gitu..


with asilah..panas gler time ni sbb rmai org.

Sebahagian drp hantaran..


sesi bergambarr..lalalala

Waktu Lepak timeee..

Dari Kiri-Asilah,Hafiz,Sariaz,Linda n Banuu


hehe moga jodoh berkekalan lah hendaknyer hehe..


muka anak mami ni hehe-asilah ngan sariaz

Linda,sariaz n asilah-my best fren,my old fren,my school fren hehe



Read More »

CERITA KONVO 3–URUSAN PEMULANGAN JUBAH DAN PENGAMBILAN IJAZAH..

Urusan pemulangan jubah dan pengambilan ijazah adalah merupakan proses terakhir yg perlu semua graduan selesaikan..beberapa hari sebelumnya aku telah pun sms member2 aku untuk bertanyakan tarikh yg diorang boleh datang utk serahkan jubah tu sama2..nampaknya rina pergi sehari lebih awal,manakala nor,nurul dan dalila setuju utk pergi pada masa dan tarikh yg sama..jd dpt la kami berjumpa,bergambar dan berkumpul sebelum pulang ke destinasi masing2..Malangnya dalila mungkin datang lewat sedikit dan ini akan membantutkan proses utk menangkap gambar bersama-sama..

Kami berempat memilih hari khamis iaitu 20 ogos 09 utk berkumpul di UM bagi urusan pemulangan jubah. Jadi mcm biasa aku bertolak sehari lebih awal utk ke KL dr Penang.

19 Ogos 09(rabu)-Macam biasa mak aku teman aku ke kL..kami sampai di rumah makcik tu dalam pkul 5 ptg mcm tu..kali ni hanya aku dan mak aku je pi..bapa aku kerja dan macam biasa kami masih menumpang umah makcik merangkap bekas jiran umah sewa aku dulu hehe..makcik tu mmg baik..hnya tuhan je boleh balas budi baik makcik. Macam biasa hari rabu ada pasar malam..setelah solat,aku dan mak aku ke pasar mlm..beli-belah hehe..kami juga turut belanja makcik tu mkn..mcm2 kami beli..utk makan sama2..kami tgk tv sama-sama,brborak..mak aku dh jadi member kamceng dgn makcik tu heee-

Malam menjelma-macam biasa aktiviti aku waktu ni adalah seterika baju dan tudung utk dipakai esok..sambil2 tu sms dgn nor,nurul dan dalila..nor ngan nurul xde masalah..diorng ok je..tp dalila ckp die akan dtg lewat sikit sbb bus lambt..die bertolak dr umh die(sabak bernam)ditemani dgn adik die..aku ada ajak die tumpang skali kt umh mkck tu..tp jual mahal lak.,.x nk plak nk dtg ngan adik die..so malas nk ckp bnyk..aku biar je n terpulang kt die la..

20 Ogos 09(khamis)-aku telah berjanji utk jumpe nurul ngan nor di stesen bus pasum pada jam 9.15pgi..aku mandi dalam pkul 7.00 pgi..dekat pukul 8pg..nurul sms aku tnya die nak gi sekali ngan aku dr umah makcik tu.jdi aku suh die datang..dalam pkul 8.05 minit pgi.nurul sampai..tp aku belum siap lgi..bru nk pkai baju n tdung..jadi nrul pun lepak jap tgk tv kt umh mkcik tu smentara mnunggu aku bersiap..tudung lak uat hal pagi2 ergh..last2 bedal la..dalam dekat 8.45,aku ngan nurul bergerak ke pintu gate besar utk menunggu teksi..malas lak nk naik rapid KL pgi2 ni..rmai org..dalam pukul 9pgi kami dh terpacak kt depan dtc..nor pula masih ondway..sementara menungu Nor dtg..aku ngan nurul sempatla berposing kt depan dtc yg ada logo UM sume tu.setelah mengambil gmbr beberpa keping..aku ngan nurul duduk sekejap di situ sambil menanti Nor..dekat 9.30 akhirnya Nor sampai dgn menaiki bus Rapid..tinggallah kami ber-3 jer..nak dijadikan cite hari yg kteorng pi adalah hari cuti,bdk2 UM xde, so apalagi bergmbr sakan la..mklumlah org xde,x la malu sgt lau nk tngkp gmbr..

Setelah nor sampai,kami mula memakai kembali jubah dan topi..dan sesi bergambar pun bermula..Cuma yg x best kami bertiga jela..sorang jd tukang tngkp gmbr,dua lagi berposing cmtula sampai akhirnya..gmbr byk berdua dan sorang..tp x kisah la..jnji ada gmbr hehe.setelah puas bergambar kami pun pergi ke aras 1 utk urusan pemulngan jubah..setelah urusan pemulngan jubah selesai..kami pergi mendapatkan ijazah,transkrip dan benda2 lain yg bersangkut paut..
Setelah beres semuanya..kami pergi ketempat gambar..utk mngmbil gmbr2 konvo masing2..gambar aku biasa je..pi tunduk bawah la plak..tp kire ok la tuh.huhu..Setelah semua urusan selesai..badan pun dh letih..kami bertiga pun gi lepak kat KPS..dan bersembang..sambil makan roti dan minum2…kps dan berubah..x ceria mcm dulu.menu makanan pun x byk pilihn cm dulu..makin membosankan lak mkn kt sana..

Kami bertiga mengambil keputusan utk menunggu dalila tiba bersama adiknya..sementara mnunggu kami bertiga pun bersmbang smbil minum2.x lama kemudian dalila pun sampai..die pergi hntr jubah dulu..tp x ambik gmbr lg..akhirnya die pun join kami gak sambil minum2..aku nurul n nor memesan minuman buat kali kedua hehe..masing2 terlalu dahaga disamping banyak bersembang hehe..
Setelah beberapa ketika disitu,kami pun memutuskan utk pergi menunggu bus Rapid di Fakulti Kejuruteraan..cuaca disitu amat panas.
Apabila sampai disitu kami berlima terus duduk ditangga fak kejut tu..sambil tggu bus..kemudian aku mengeluarkan kamera aku dan menyuruh adik dalila menangkap gambar kami berempat yg sedang duduk dan berposing di tngga berkenaan..lama kelamaan nor dan nurul turut mengeluarkan kamera dan hp masing2 utk turut menangkap gambar..kami semua bergilir-gilir menangkap gambar..hehe..akhirnya jadi la sesi bergambar di tgh2 panas dkt stesen bus fak kejuteraan berkenaan..nak dijadikan cerita hanya kami berlima saja disitu..tiada pelajar lain..so xde la malu 2 sgt hehe..

Dalam sibuk dok tngkp gmbr secara gilir2 tu..tiba2 aku nmpk bus rapid dah mai dh..makin dekat..apa lagi aku pun jerit bus! Bus! ..apa lagi semua pun kelam kabut simpan kamera dan ambik beg konvo warna biru yg terletak di tepi tangga..mmg serabut time tu hehe..kelam kabut sampai beg tertukar dh hehe..sbb tngkp gmbr punya pasal..Akhirnya kami berlima pun sempat naik bus tu..dalam bus tu dalila sempat membelek gmbr2 yg ditngkap masa konvo ri tu..bila dah nek bus tu rasa sayu lak pasni dh x boleh mcm ni dh..entah bile nk jumpe lgi..kirenya tu kali terakhir kami bersama-sama menaiki bus rapid KL..nurul,nor,dalila dan adiknya akan turun di Stesen Universiti..manakala aku lak akan turun di Pantai Permai..jd diorang yg akan turun dulu..setelah sampai di sTesen Uni..mula lah adegan perpisahan..peluk cium tp secara cepat dn tergesa-gesa la..hehehe..sbb org lain byk dh turun..tggl diorang je dok tggu giliran nak peluk cium aku sbg ucapan dn tanda perpisahan..bila diorang dh turun dri bus pun..mereka stil melambai-lambai lg kt aku..huhuhu sedih gak time tu..susah nk gmbrkan cmne..x taula diorang rasa cmne..tp 3 tahun di UM kami berkawan meninggalkan kesan pada aku..diorang kawan yg baik..byk kenangan manis antara kami..

Tidak lama kemudian aku pun sampai la kt kwsn perumahan pantai permai tu..aku pun berjalan masuk ke dalam kwsn flat tu..dlm dok berjalan tu aku pun keluarkan kamera aku yg sedia ada dan tngkp gmbr bangunan flat yg aku pernah duduk tu..mereng tul aku hehe..kononnya nk uat kenangan laa hehehe..akhirnya aku pun sampai la dkt umh mkcik tu..balik2 tu lepak jap dan makan..kemudian solat dan akhirnya bersiap utk pulang ke Penang..setelah bersiap mak aku suh aku tngkp gmbr umah makcik tu dan gambar mak aku dgn mkcik tu..kirenya hari tu dr pg sampai ke ptg bergmbr jela keje aku hehe. Setelah sesi brgmbr selesai kami pun minta diri la dr mkcik tu..dan mkcik tu pesan suh kirim gmbr yg aku ambik tu nti..mkcik tu pesan senang2 mai la umh die lg..
Maka aku ngan mak aku pun pergola menunggu teksi..dan Alhamdulilah kami dapat menaiki teksi dgn mudah..teksi tu pakcik Melayu yg bawa..die ikut meter..bgus3x..pakcik tu pun peramah dan baik….setelah sampai di pudu..aku dan mak aku trus ke kaunter bus Konsortium utk membeli tiket..akhirnya tiket telah dibeli dan ada masa lebih kurang setengah jam je lg..yg knpiusnya dkt tiket tu x tulis number seat plak..bile aku tnya org yg jual tket tu ckp ianya free seat bole dok kt mana2 pn..jd aku ingt bole duduk seat mana2 yg kita suka la kot..jd aku dn mak aku pun pergola turun ke bwh utk menunggu bus..

Masa menunggu bus aku dh rasa x sedap hati pasal seat ni..sbb aku rasa org lain ada num seat masing2..tp last2 bedal jela..bile dh naik bus aku pun duduk jela kt mana yg aku suka..x lama pastu ada laki dn pompuan ni kata seat yg kteorg duduk tu adalah tmpt depa..tiket depa ada num seat..bara tul aku x pasal2 kena ubah tmpt lak..mak aku gi tnya kt driver bus n die suh kteorg dok depan (tmpt ke-2)n tmpt tu mmg bru aku perasan hnya kt situ je x tulis num seat pun..huhu..akhrnya masalah seat2 ni pn selesai dan bus bertolak..dalam pukul 10 mlm aku smpai umah aku di Penang…Alhamdulilah semuanya berjalan lancar..kesihatan aku pun baik ketika ni..xde masalah..Alhamdulilah..syukur..


masa nk tggu bus bak balik dh time ni huhu..

kteorg selalu berlima..tp hari ni dapat dtg hnya bertiga jer..sorang lg ondway hehe.

ngan nor..sesi bergmbr di dtc..


UM ALWAYS IN MY HEART..






Read More »

28 Dis 2009

-CERITA KONVO 2- MY CONVOCATION DAY-

sweet memories..


Lagi beberapa hari nk masuk tahun 2010..jadi kat sini aku nak sambung balik cite pasal konvokesyen aku pada ogos 09..hehe..diam x diam dh hbis pun..dh ada degree dh hehe..apa pun baca jela kt bwh ni..nanti kte story2 lg pasal kenangan di UM..

(Rabu)12 OGOS 2009- aku, mak n bapa aku bertolak ke Stesen Bus Sg Nibong dlm pkul 1ptg sampaila..tp last2 tertinggal jubah kat umah.byk sgt brg smpai benda yg penting (jubah) leh tertinggl.bapa aku dh bising menyalahkan mak aku.mak aku pn terlupa.aku pn lupa gak.bapa aku mmg dh bsing2 pastu bapa aku patah balik pi umah dgn pakcik yg bawa teksi sapu tuh..manakala aku dn mak aku tggu kt situ.
Akhirnya kami pun naik bus dan sampai kl dalam pkul 5.30 cmtu..kemudian cari teksi dan sampai kt pntai permai dalam dkt pukul 6.15..kami semua menumpang kat umah makcik sebelah umh sewa aku dulu.
Kebetulan hari tu mmg ada pasar mlm..Selepas solat,mak dn bapa aku turun pi psr mlm..beli mkn sume.lepas tu kiteorg sama2 makan dan tgk tv dgn mkck tu..

Waktu mlm dalam pukul 8mlm-aku mula seterika baju dan tudung utk dipakai utk konvo esoknya.manakala mak dn ayah aku dgn mkcik tu menonton tv di ruang tamu.aku kalau bab2 nk seterika2 ni mmg malas sgt,sbb aku kalau seterika baju dn tdg mmg lama.berjam-jam.malas jdnya letih pn ada gak..x lama kemudian t.t ada msg aku ckp yg kad jemputan ada lebih satu sbb kakak die je dtg.jadi die suh ajak mkck yg aku tumpang umah tu dtg gak konvo.lgpun masa ambil jubah ritu tt pn ada tumpang gak kt umh mkck tu.aku bergegas mberitahu mkcik kamariah tu..dan die mula2 nampak mcm x nk pi..nmn die x bgi jwpn lg..mak aku suh mkck tu pkir dulu..aku pn terus sambung kerja seterika aku yg x hbis2 lg..mana nk hbis sambil seterika smbil main msg..sms byk masuk..sms dr nurul,dri tt,dr fatah dll..penin..seterika tdng x hbs2 lg.

Aku terus seterika..waktu semakin lewat..kemudian makcik tu dtg kat aku dan kata die teringin pula nak pi konvo aku tu..aku kata jom la makcik pi sekali..last2 makcik tu pun setuju nk ikut.tp kena pi pagi2 la.takut jem.pukul 5pgi kena kuar dr umah dah.makcik tu tepon teksi anak sedara die utk ambik kteorg esok..lepas aku hbis myeterika..giliran mkck tu pula seterika baju die..Menjelang dkt pukul 12am.kmi sume gi tdoooo..esok kena bangun awalll..esok hari pasti hri yg memenatkn..huhu

13 ogos 2009-aku dan mak aku bangun dalam pukul 3.15 am..utk mandi dan bersiap-siap..kemudian makcik tu pula bangun..dan bapa aku last skali bangun.
Hari ni aku memilih utk pakai baju kurung warna Biru serta bertudung putih.Alhamdulilah tudung aku x buat hal pagi2 buta ni..elok je bile aku pkai..legaa..dalam pukul 4.40 semua dah ready..so kteorg bersarapan biskut dan air milo..sebelum brtolak pkul 5 nanti.
Kami smpai UM dlm pkul 5.20 pg..jalan lengang dan sunyi glerr..xde sape..hhehe bapa aku dh bising xde org pn..knp nk dtg awal2..hehe.pastu kteorg pi lepak kt surau KPS..Bapa aku masuk surau laki kt sebelah.
Rupenya dh rmai ada di surau KPs tu..ada yg smpai tdo..bwa bantal semua..dsyt..kiteorg melepk kt situ..smntara tggu Subuh.Nrl ada msg ku.die dh sampai UM..dok lepak dlm keta lg..die kuar umh pkul 4pg.fatah pun kata die sampai kt UM dh..tgh parking keta.

Akhirnya dkt pkul 6am.Fatah sampai kt Surau KPS..Dlm pkl 6.10 lepas solat subuh..aku dn fatah pun bsiap-siap pakai jubah..x lama lps tu Nurul pn sampai..nasib mkcik dan mak aku ada..diorng yg tlong pinkan selendang sume..nk hrp aku,entah cmne la jdinyer..org dlm surau tu pn dok usha2 kterog pkai jubah..panas gler lepas pkai jubah tu..muka dn bdn bpeluh-peluh.dalila pun ada gak singgah surau kps..tp kejap je.akhirnya semua dh ready dgn jubah msing2..dkt pkul 7am..kmi bertolak utk ke dpn DTC.Aku lak time ni dok kelam kabut msg tt..tnya bile die nk bgi kad jmputan tu.Bila sampai kt dpn DTC aku tggu kejap tt..pastu x lama kemudian nmpk die dr jauh dgn kakak die menuju ke DTC..Setelah die smpai die pn bgi kad jmputn kat mkck tu..dan suruh kakak die join skali dgn mkck dn mak aku.pastu aku,fth dn tt pun menuju ke ARas 1 Bngunan Peperiksaan utk berkumpul disitu.

Setelah sampai aku nmpk rina,nrul,dalila sume..time ni nrul tgh tolong rina pakai jubah dan selendang.aku tt dn fth dok lepak dkt dgn diorng..x ramai sgt pljr dkt sini lg..pastu nmpk gak jamal n geng die..die ada tegur aku..ckp jalan x nmpk org..mmg aku x nmpk pn.hehe..kemudian x lama pastu ada pgumuman suh berkumpul dlm dwn aras 1..so kami sume masuk la..pastu trpksa berkumpul ikut senarai nama dn num giliran yg diberi..aku pula di Bahagian D iaitu nama2 yg brmula huruf R dn S.
Kemudian kami semua beratur ikut urutan abjad nama masing2..setelah berkumpul dan beratur..kami pun disuruh berjalan masuk ke dewan dan duduk di tempat yg dikhaskan utk para graduan..

Di tempat duduk..ada 1 buku aturcara istiadat konvo..jd semua graduan mula la membelek buku trsebut utk mghbiskan masa menunggu..setelah beberapa ketika berada di dewan tu menyesal pula aku x bawa kamera dgn aku..huhuhu tidak mesti best leh tngkp gmbr dlm dewan huhu..so tggu jela jwbnya..huhu
Setelah tetamu2 kehormat tiba..acara konvokesyen pun bermula..penyampaian ijazah dimulakan dgn Fakulti Ekonomi terlebih dahulu..yg lain kena tggu la..punya la ramai nama cina yg dsebut..huhu ngantuk jdinya..rupenyer budak Melayu x ramai dlm Fak Ekonomi tuh..tp masih ada jugaa la drp xde lngsng..
Akhirnya tibalah giliran fakulti aku lak hehe..fakulti sastera dan sains sosial..fakulti aku lak mmg majority pelajar Melayu la..lambat gak nk tggu giliran aku..sbb nama aku start huruf ‘s’ ..kemudian tibalah giliran aku lak dn rkn2..kami pun beratur dekat dgn pentas..mula naik 1 tangga ke 1 tangga..dan menunggu sehingga nama dipanggil..aku Cuma harap x buat salah lah atas pentas tu mcm topi jatuh ke,salah trun tangga ke apa ke..tpi alhamdulilah setelah nama aku dipanggil segalanya berjalan dengan lancar..xde masalah..Cuma yg perlu dirisaukan adalah gambar yg diambil oleh jurugambar yg diupah oleh UM..harap2 fotonya cantik la..setelah selesai giliran aku,aku pun kembali semula ke tempat duduk aku..bertukar lak tmpt duduk..sbb ada budak baru yg masuk barisan sbb lambat smpai dsbnya..akhirnya sebagai penutup.para graduan menyanyikan lagu ‘Universiti Malaya’ dgn perasaan gembira dan bangga..kemdian jurugambar merakamkan gmbr kami semua sedang senyum dan membaling topi masing2..

Setelah selesai istiadat konvokesyen..kami semua keluar dari DTC..berpusu-pusu semua kuar dewan..waktu ni para graduan sibuk cari family masing2..kebanyakannya trpisah.x jumpe..aku pun sama..pintu keluar ada banyak..jd x pasti pintu mana family aku kuar..setelah keluar dr pintu aku tggu tepi pintu smbil trcangak-cangak,pusing kiri kanan..tp x nmpk2 kelibat mak,bapak dn mkck tu..pening gak..aku tepon x angkat lak..orang mmg ramai gler..peninnn..aku terus menunggu kt situ..org semakin banyak..aku masih mencari-cari..akhirnya alhamdulilah aku nampak kelibat mak aku dn bapak aku..terus aku pergi ikut depa..mula2 diorang x perasan aku ada kt belakang diorang..diorang sibuk dok cari aku..last2 depa tgk aku kt blkng legaa..akhirnya jumpe gak..skrg sesi nk tngkp gmbr la plak..kami menuju ke depan dtc..kt sini aku ada jumpe family miza,nurul,dalila..rina ada nmpk jap..pastu die pun hilang.kelibat tt pun aku x nmpk dh..dgr cite die x sihat terus die balik. kemudian.kami tngkp gmbr ramai2..trmasuk dgn semua family masing..setelah beberapa kping tngkp gmbr..bapa aku gaduh nak balik pulak dh..gmbr baru sikit je ambik pun..last2 aku suh depa pi makan dulu kt kps..manakala aku tggl kt situ,tngkp gmbr dgn yg lain..nasib miza ada bawa adik die..sng kit nk mnta tolong suh tngkp gmbr..byk gak la tngkp gmbr tu..tp dalila tngkp gmbr jap je..pastu die trpksa blah awal,abg diee tggu..last2 aku,miza dn nurul pulun tngkp gmbr..heee seboleh mungkin tngkp sebanyak mungkin gambar..yelah utk kenangan..

Org semakin rmai..hari semakin panas..bdn semakin penat dn letih..aku x mkn apa dr pgi lg..huh..rasa nk pengsan masa ni..namun gagahkan diri trus ambik gmbr..x lama kemudian mira dan zila sampai..mira-roomate aku kt umh sewa..die ada lg setahun kt UM..zila lak ex roommate dalila masa kt 4th dulu..depa sampai..kmi trus tngkp gmbr..selagi boleh..hehe..akhirnya aku rasa dh lama aku hbiskan masa kt sekitar dtc..mak ayah aku mesti penat menunggu di kps..aku x muncul2 lg..hehe..akhirnya mira ikut aku pergi kps utk jmpe mak ayah aku dn makcik tu..dlm pjalanan ke Kps terjumpe lak pidah..perjalanan dihentikan kejap..tngkp gmbr ngan pidah lak hehe..kemudian baru la ke Kps..mak ayah dan makcik tu dh stanby kt dpn pintu kps dok tggu aku..mak aku dh tapau nasi kt aku dh..nmn demikian kt depan kps ni aktiviti tngkp gmbr masih dteruskan hehe..pastu aku ajak mak aku beli teddy bear yg mcm bunga tu..utk kenang-kenangan..mahal la gak dlm rm 30 lebih..besar dan warna pink.jenuh nk bwa pi pudu nak nek bus balik png nanti..

Lepas dah beli teddy bear tu..sesi tngkp gmbr ngan teddy bear tu la plak..setelah beberapa keping gmbr diambil..akhirnya kami pun menuju ke stesen bus dekat Pasum utk tggu teksi yg dibawa oleh anak sedara mkcik tu.punya lama tggu..sebab kat situ jem glerrr3x..aku tggu dkat bwh pokok dekat dgn air terjun..aku x larat sgt rasa nk pitam..x larat nk brdiri dh..akhirnya dengan jubah yg masih belum terbuka (panas glerr)aku terduduk atas rumput smntara nk tggu teksi tu sampai.mula2 malu nk duduk..last2 apa aku peduli duduk jela..ada aku kisah haha..tepon berkali-kali teksi tu..die ckp ondway dh..dah ada kt um pun..Cuma jln jem kt jalan UM tu kereta sume gerak slow mcm kura2..errrrghh..
Dalam aku tgh melepaskan penat smbil duduk atas rumput tu..tiba2 aku terpandangkan farain (ain)dgn familinyer..die tggu ayah die bawa keta ambik diorng..die melambai-lambai aku dr jauh..mulanya aku x perasan..last 2 nmpk plak die..akhirnya aku lambai balik kt die..pastu die suh aku dtg kt die utk bergambar sama2..ikutkan aku x larat dh nk bangun..nmun ku gagahkan diri juga..bukan selalu nk brgmbr..aku terus mencapai kamera aku lalu menuju kearah Ain yg berada x jauh dri situ..kami mengambil beberapa keping bersama..kakak dan abg iparnya menjadi jurugmbr kami berdua menerusi kamera aku dan ain..kemudian kami bersembang jap..akhirnya teksi yg ditunggu muncul juga..lega rasanya..aku pun bergegas bersalaman dgn ain..dan cepat2 nek teksi tu.

Bila dah menaiki teksi tu barula rasa segala beban hilang jap..akhirnya kami sampai di Perumahan Pantai Permai..sementara menunggu lif aku dan mak aku pergi ke kedai membeli beberapa botol air..dahaga dan lapar beb..aku sorang je x mkn dr pagi..x aci tul..kenyang minum air je..bile dh sampai di umh makcik tu..berehat jap..ingatkan sesi brgmbr dh hbis..tp ada gak..makcik tu nk tngkp gmbr dgn aku time aku pakai jubah..jd dgn muka berpeluh..topi pun senget..bedal jer..gmbr pun diambil..kemudian aku menunaikan solat..setelah tu aku tidur sekejap tnpa makan terlebih dahulu krn amat letih..ayah aku jga tdo sekejap..adalah dalam sejam cmtu..kemudian aku terpaksa bangun dan bersiap kerana kami sekeluarga harus bertolak ke penang pada petang tu juga..ayah aku dh bising suruh siap cepat..setelah siap pakai tudung sume..aku pun makan la nasi bungkus yg mak aku beli kt kps tu..x sempat2 aku nk mkn ayah aku dh bising suh cepat mkn..die ckp aku makan lambat la..aku makan main2 la..aku lambat mengunyah la apalah..x habis2 dok mengungkit yg aku lambat la,mkn lmbt la..(ni la lelaki tau nk cepat jer errghhhh)geram tul aku time ni..sabar la..buat pe nk kelam kabut..aku rasa cm nk mngamuk je time ni..digesa-gesa dan dipaksa..ckp le elok2 ni tak dok jerkah2 lak.dh la depan mkcik tu lak.bara tul aku.aku pun x dok diam..melawan balik ckp ayah aku..heee..aku lgi penat dri yg lain..aku melawan sikit je skdr pertahankan diri aku huhuhu.kemudian dalam pukul 3 lebih..kami pun bersalaman dgn mkcik tu..dan bertolak utk ke Pudu..dalam perjalanan nk ke bwah utk mncri teksi ke Pudu tu pun bapa aku x hbis2 membebel kata aku lambat la apala..mmg sakit hati tul time ni..

Malu lak aku bawa teddy bear tu..heee sume org nmpk..smpai mkck yg jd guard kt situ pun mengusik aku heee…
Akhirnya kami menaiki teksi yg dibawa oleh orang India..baik juga orgnyer..setelah sampai-kami beli tiket bus consortium yg akan bertolak pada pkul 5ptg..masa masih pnjg.jdi kami pun melepak kt Pudu..kemudian bapa aku kata die nk gi toilet jap..pastu aku gtau kt mak aku yg aku nk gi kt depan tu jap..sbnrnya aku nk gi tgk novel kt situ tp aku x gtau yg aku nk tgk buku(novel)aku just ckp nk pi sana jap..kemudian bapa aku dtg..terus die marah mak aku bila mak aku x tau aku pi mana..die ckp mngkin aku hilang la kena pukau la,kna bwa lari la apalah..x masuk akal tul..bapa aku jerkah2 mak aku kemudian bile die nmpk aku dtg..aku lak kena..aku ckp pi beli buku..errrghh..buat malu tul..dh la suara bapa aku tu kuat..satu pudu leh dgr(aku 1 spesis ngan bapa aku..suara kuat..cpt marah)kecian mak aku..

Aku beli novel tajuk Bila dah suka karya Mimie Afinie..bile dh naik bus..baru la lega sikit..sgala pergaduhan dh reda..Cuma biasala bapa aku masih membebel sikit2 lagi kerana kelewatan aku mnyebabkan kteorg smpai penang lmbt (yakni waktu mlm).tp akhirnya semuanya dh berlalu…Alhamdulilah dalam pukul 11mlm kami selamat sampai di rumah..rindunya kt kucin2 aku..cian diorng kena dok umah sendiri2 jer..
Setelah selesai segala urusan,dan menunaikan solat..aku sempat meneliti gmbr2 dlm kamera aku..sempat juga aku transfer gmbr2 tu ke dlm laptop aku..selepas selesai aku pun tido..

Urusan konvo dh selesai..tggl urusan utk pemulangan jubah dan juga pengambilan ijazah dan gambar je lgi..

Bersambung..


comel x kteorg hehe-dr kiri Miza,wani,banu n sin ai..


Besarnya bungeee..heeee


dr kiri-zu,Nurul n me..bile nk kahwin cik nurul oi hehe


dengan adik miza hehe


dr kiri housemate aku mira n miza
ngan roomate aku Mira..
ngan Ain-masa ni dh nak balik..letih glerrr..
Read More »

24 Dis 2009

CERITA KONVO 1- URUSAN PENGAMBILAN JUBAH


kenangan dengan prof abd dan juga budak2 major sej..


Walaupun dah lama berlalu,aku baru sempat nk menaip dan bercerita mengenai konvo aku dr awal hngga akhir..selama ni x sempat nk menaip hehe..walaupun org kata cerita dah basi tp suka hati aku la kan kalau nk cite lmbt sikit kan..hehe..mungkin cite ni agak panjang dan detail sbb kalau leh aku x nak terlepas sedikit pun peristiwa2 kecil yg terjadi.kerana ni la kenangan kami semua berkumpul sekali..sebelum membawa haluan masing2 kan..

Disini aku nk kongsi serba sedikit cite sepanjang proses pengambilan jubah dan raptai pada ogos yg lalu..

Pada 5 ogos aku bertolak dr penang ke KL..sbb pada keesokan harinya adalah hari pengambilan jubah utk fakulti aku..namun time ni aku selsema pulak..ni yg x syok..dh la time ni heboh dgn H1NI..risau gak aku..aku pun x pergi jumpe doktor..hnya mkn ubat selsema beberpa biji..tp nasib ianya hnya selsema biasa..alhamdulilah..
Di kL..aku tiada sedara mara..aku dan mak aku menumpang umah jiran kat sebelah umh sewa aku dulu.makcik tu mmg baik..xde masalah aku kt sana..mak aku pun dh jd kwn baek mkck tu kt sana..aku bwa mak aku sekali hehe jd peneman.. yelah segan la nk gi sorang2.namun ada sorang kwn 1 kos aku pun turut menumpang juga di umh mkck tu..mkck tu x kisah..lgipun die tggl sorang diri....seronok juga aku ada gak rakan nk pi sama2 dgn aku gi UM esoknya.

Kwn ku yg menumpang sekali ni namanya tt..aku dh kenal die lama dh..sejak di tahun pertama lg..kmi satu kolej kediaman iaitu 4th college.namun kmi berdua x begitu rapat kerana masing2 ada geng msing2..namun kami mengambil major yg sama iaitu sejarah..walaupn x rapat tp boleh je dok smbng2 skali kalau terserempak..tt ni selalu berdua ngan ain..mana kala aku selalu berlima,berempat atau bertiga ngan geng aku.
pada mlm tu sebelum tdo..kmi brdua smpat la bersembang-sembang,kongsi kisah2 dulu,cerita hal peribadi,rakan2,kongsi kisah pahit manis masing2..brulah aku tahu rupanya tt ni anak yatim..die ada ibu tiri..dan hubungan tt dan kakaknya x begitu baik ngan ibu tirinya..emm waktu ni bru la aku makin kenal tt lebih rapat..selepas ion bju& tdg smbl smbng2 kmi akhirnya masuk tdo krn esok kena brtolak awal..fat ada sms ku nak pergi UM sama2 naik teksi..keluar umah dlm 6.30pgi cmtu..Nrl pun ada sms ku nak gi awal jga dn jumpe di UM nanti.

Keesokannya-6ogos- dlm dkt2 pkul 5 aku bngun dn brsiap-siap..aku dn tt jumpe fth di depan pintu bsr, sebelum mnaiki teksi utk mgmbil ain pula di hill park..kami berempt sampai di UM dkt2 dalam pukul 7am. Di bangunan peperiksaan suasana masih gelap dan sunyi..kami bergerak ke aras 2 bngunan pprksn..dh ada org rupenya..rmaila juga yg bertenggek di tngga..fth dan ain trus msuk ke dlm mnakala aku dn tt terjumpe manja n the geng berdektan tngga..lalu lepak skali ngan diorng kt situ. X lama kemudian nrl pn smpai disitu.kmi semua duduk disitu dlm keadaan yg bising ,sempit dan panas..ramai juga yg dtg awal..x kurang juga yg dtg lewat..akhir nya proses pengambilan jubah pun bermula dgn kmi semua msuk kedlm dewan,mnyerahkan borang2 yg perlu,dan mgmbil jubah..jubah aku agak labuh tp selesa..

Dlm pukul 9,aku dan yg lain yg dtg awal pg tu selesai dgn pgmbilan jbh msing2 mendapat beg biru yg mgndungi jbh msng2..aku,nrl dan tt bergerak ke fakulti sastera utk melawat-lawat fakulti dan brjnji ngan fat dan ain utk brjumpe di café fak sas utk menjamu selera.pd mulanya aku,nrl dan tt lepak di jbtn sej..duduk di kerusi tu..memerhati org yg lalu lalang dan mengimbas kenangan lama disitu..dapatlah gak jumpe Prof Khoo Kay Kim dan PRoF Abdullah zakaria..yg lalu didepan kami smptla kmi senyum2 dan tegur..dekan fak sas prof redzuan pun ada lalu juga..busy tgk die..kehulu kehilir ngan org2 besar.kemudian fth ada msg ku ckp diorng dh ada di café..kiteorg pun gerak ke sana..setelah hmpr selesai mkn mira ada sms ku ckp nk jumpe die ada di dtrn..aku,tt,fth dn nrl bergerak ke dtrn dan duduk di pondok kt situ..entah mcmmana sewktu menunggu mira..tmbul idea utk pergi brjln-jln ke mid valley, tgk wyg dsbnya..nmpknya semua nya mcm brsetuju..kemudian fatah pergi brjumpe ain di bilik dr.kamal..manakala aku dn yg lain masih disitu bersembang-sembang ngan mira..

smpt jga aku sms dalila ngan rina..dalila dtg lewat ambil jbh..rina pula ada di kps ngan maknya..die x nk dtg fak..jd x smptla nk jumpe dirong time tu..nor pula lngsng x jmpe..Dlm waktu yg sama juga di dataran sas ada jamuan mkn2 semptla juga aku nmpk dr arbaiyah..tp die x nmpk aku..aku nmpk Dr Zul juga..dan nsib die nmpk aku smptla die senyum dn angkt tgn menegur aku..x sngka kenal lg dr zul ngan aku..hehehe..kemudian aku dn nrl ada nmpk jamal,wani di dtrn tgh promosi ape ntah..nrl smpt panggil jamal suh dtg ke tmpt kmi..n jml dtg jap dn smbng2 sekejap sblm meneruskan kerjanya..wani dan dayah smpt juga dtg brtemu kami dan bsalam-salaman.setelah hmpir 1 jam di pondok tu..aku dn yg lain sepakat utk terus ke mid valley dgn mbawa beg jubah2 tu sekali..hehe cam kelakar jer..mcm nk menunjuk-nunjk pula kt org2 di mid valley tu..

Aku,tt, nrl dan fth pergi ke stesen bus fak sas..ramai pula org menunggu bus..kmi msing2 keliru dgn harga tmbng bus yg trbru..masih seringit lg ke?hehehe..Bus Rapid pn dtg..tp sudah penuh..akhirnya kami berempat berjalan ke fakulti kejuruteraan utk menunggu bus disana..setelah sampai,kmi semua berasa malas utk naik bus sbb lmbt kena naik dua bus..leceh..jd nasib semua brsetuju nak naik teksi ke mid valley. Setelah sampai kami terus pergi membeli tiket wayang..masing2 mencari filem apa yg best utk ditonton..nrl cdgkan utk menonton harry porter..mnakala aku mcm nk tgk cite the proposal yg Sandra bullock blakon tu…tp aku x kisah mana2 cite pun ok..time tu ada gak cite melayu iaitu setem..tp kmi semua x brp minat nk mnonton cite setem..pastu mgenangkn keadaan fth yg berbadan dua time tu..dan fth juga lebih suka tgk cite the proposal dr harry porter..kami semua sepakat tgk cite the proposal..aku pn seronok dpt tgk cite tu..Cuma nrl trpksa akur x dpt tgk cite Harry Porter..lgpun cite harry porter ada makhluk2 brwajah hodoh jd org2 dulu ckp x elok org yg berbdn dua ni tgk cite2 camtu.

Setelah tiket wayang dibeli..masih ada byk masa sebelum waktu tayangan bermula..akhirnya kmi pergi berjalan2 jalan jap.. kmi smpt teman fth prgi tgk baju pregnant sblum pergi kdai ksut tgk ksut2 yg lawa..yg mgkn boleh dipakai waktu konvo nanti..tp akhirnya sorang pn x beli apa pn hehe..setelah penat brjalan..kami semua pergi ke mcdonald utk isi perut..kt situ sempatla jumpe husna die pn tgk wyg gak..tp cite setem la..aku dn fth mkn burger..mnakala tt dn nrl mkn ayam goreng yg dikongsi berdua..setelah mkn dn bersmbang..perut pn dh kenyang..kmi lepak2 disitu lg menunggu waktu tygn bermula..kemudian kmi semua tersedar yg kami semua jarang lepak berempt swktu msih bljr di UM dulu..kcuali aku ngan nrl jela..masing2 pasni mesti susah nk lepak sama mcm ni dah..akhirnya dlm pkul 1.30 ptg..kmi brgerak meninggalkan mcD..dan menuju ke cinema (ceeewah ckp og putih lak)dgn di tgn kami msing2 mbawa beg biru yg bsr..msing2 redah je masuk hehe..sblum msuk..nurul smpt beli popcorn share duit dan makan sama2..dlm panggung nanti.

Setelah cerita “The Proposal” ditayangkan..kmi semua amat enjoy menontonnya..x rugi tgk..tiada penyesalan memilih cerita ini utk ditonton..bak kata org berbaloi-baloi..kami semua senang hati,ketawa sakan,ketwa terbahak-bahak pn ada melihat cite tu..hehehe..setelah cite tu tamat..kmi teruskan meronda-ronda di sekitar mid valley..smpaila kaki ni penat..selsema aku sekejap ada sekejap x de..dh masuk panggung wayang selsema aku dtg balik mklumlah kena air cond kn..setelah penat akhirnya semua memutuskan utk pulang..nrl buat kputusn nk tmpng umh mkck tu jap dlm sejam dua..sebelum abg die dtg ambik..jd kami dh letih so balik pantai permai naik teksi gak ehhehe..nak dijadikan cerita kami naik teksi pakcik kelantan yg amat peramah..jenuh dok gelak..asyik brsmbng pkck tu lupa nk tekan meter..lmbt die tkn meter hehehe..untung kteorg..murah la skit..setelah smpai di umh mkck tu..aku nrl dan tt lepak di ruang tamu.aku smpt menelan ubat slsema lg takut melarat pula slsma tu pula.aku dn tt smbng ngan nrl..teman nrl smntara tggu abg die dtg ambk..dlm dkt pkul 6pm nrl pn balik..kmi janji utk berjumpa semula sewaktu raptai nanti…
mlm tu aku dn tt terasa amat penat sekali..esok tiada aktiviti..cuti..kmi masih menumpang di umah mkcik kamariah tu lg..namun mlm tu fth ada sms tt ajak jumpe n minta teman die mkn sup kt gerai mkn dibawah..die pun suh tt gtau aku gak..tp aku amat letih nk turun..akhirnya tt saja yg turun..mgenangkan mgkin fth mengidam kot hehe..Mlm tu masing2 terasa amat mengantuk sekali..hmpir pkul 12am kmi masuk tdo..

7ogos-aku dan tt bangun dlm pkul 8 or 9 pg cmtu..msing2 sudah mandi..dn breakfast nasi lemak dan nasi goreng smbil menonton tv..setelah selesai sarapan aku dn tt boring..x tau nk buat apa..laptop pn x bwa cmne nk tgk vcd..jd akhirnya kmi hnya bersembang jela..kemudian waktu tghri aku pun ion baju kurung dan tdung utk dipkai waktu raptai esk dan juga pulang ke png esk..selepas zohor makcik dan mak aku ke chow kit..mak aku teman mkcik tu pergi brg2 sbb esoknya ptg nk uat kenduri anak sedaranya bertunang..sibuk skit mkck tu..aku dn tt adala menolong serbaa sedikit mkck tu..setelah mak aku dn mkck tu ke chow kit..tggl la aku dn tt je di umah..kmi x tau nk buat apa..akhirnya kmi hnya lepak dlm bilik dn sembang2..mcm2 kisah..dari A smpaila Z..kmi smbng kerenah kwn2,kenangan2 lalu..dan sebagainya..tt juga turut bercerita ttg pakwenya pd aku..setelah mak aku dn mkck tu pulang kmi masih terus bercerita dn brcerita smpai tekak pn kering..dn aku masih selsema..dn masih lg telan ubat slsema yg dibawa..manakala tt juga turut slsema Cuma x la teruk sgt..pd wktu mlm kmi semua menolong mkcik tu myediakan mknan utk knduri esonknya..aku mngemas rumah..tt pula mengopek udang..mak aku menolong mkck tu di dapur..kemudian x lama pastu kmi pun dinner sma2..best mkn rmai-rmai ni..dlm pkul 12am cmtu kmi semua pn msok tdo..

8ogos-aku dan tt bertolak dr umah mkck tu dlm pkul 8.25am cmtu utk mghadiri raptai..niat dihati ingin menaiki teksi..terjumpe sorang lg budak sej dgn kwnnya..ingin join skali menaiki teksi..namun semasa menunggu..ada satu bus UM yg besar sudah ada di depan..kami berempat ragu2 utk menaikinya yelah maklumlah status kami semua skrg ni adalah bekas pelajar UM atau bahasa yg cntik skit bakal graduan hehehe..boleh ke kami naik lg bus UM..namun kami masih x berganjak dr pintu bus tu..sambil kelam kabut mencri kad matrik masing2..manatau kot2 pmndu bus tu mintak..x lama kemudian pintu bus dibuka..kmi dgn ragu2 slumber je naik.pemandunya bdk laki muda..die x mintak kad apa pn.kteorg pakai naik je..hehe free tu jimat duit pgi tu..x ramai yg naik..lenggang je dlm bus tu..die hntr kami smpai stesen bus fak sas..tulah kali terakhir aku menaiki bus UM..huhu rinduuuunyerrrr..kemudian aku dn tt trpksalah berjalan kaki ke dtc..x la jauh sgt tp dlm keadaan kesihatn aku yg slsema dn btuk2..jd x brp selesa nk jln jauh skit..

Setelah sampai di dtc..aku dn tt duduk di sebelah kiri dtc smntra menunggu pukul 9 pgi..kemudian miza fon aku..tp aku silent so x dgr la..pastu aku yg tepon die dan x lama pastu die sampai ngan dalila kemudian rosmiza smpai..lepas tu trnmpk pula pidah yg sedang seronok brgmbr..pastu pidah dtg menegur kami semua..die nmpk sng hati mklumla dgr cite die hmpir2 x dpt grad..tp alhamdulilah semua brjalan lncar..patutla sng hati..hehe..aku plak masih slsema sikit2..yg x best nya suara aku serak dan susah nk brckp..masa dlm dtc,raptai pn diadakan..aku batuk byk kali lak time tu, dh la masa tu duduk kt dpn..nsib bwa air..lega skit..lepas raptai tt x sabar2 nk cri tndas..x thn sgt..kmi jln pergi kps..utk menjamu selera disana.

Selesai mkn aku nk bergegas balik ke pantai permai..nk bsiap-siap balik ke penang..x smpt nk jln2 kt kps tu..akhirnya dlm pkul 12 tghri aku smpai di umh mkck tu.kmudian dlm pkul 2 ptg aku pun keluar dr umh mkck tu bsama ngan mak aku dn juga tt..namun tt x balik kedah die pegi menumpang bilik kwn die kt kolej 12..aku dn mak aku menaiki teksi ke pudu..dn naik bus Mayang Sari..utk ke penang..dlm bus..jiwa terseksa tul..die tggu org penuh bru nk jalan..bus tu x bergerak tggu org slama hmpr 2 jam..bygknlah 2 jam dlm bus yg x brgerak dn masih berada di pudu lg..bila bergerak pula,die brhenti rehat byk kali..kemudian die x terus ke hentian sg nibong ppng sebaliknya ke butterworth dulu..huhuhu..lama gler dlm bus tu..smpai umh dlm pkul 10 mlm 0r 11 mlm..huhu..tension tull..


BERSamBung …. Akan datang(cerita sebelum,semasa dan selepas konvokesyen)
Read More »

19 Dis 2009

10 SEBAB LELAKI MAHU BERGELAR SUAMI..??


Kita seringkali mendengar kenyataan bahawa lelaki tidak sukakan komitmen yang terlalu serius dalam sesuatu hubungan..

Apatah lagi jika hubungan yang terjalin masih terlalu baru dan usia mereka juga masih muda. Namun ada beberapa sebab mengapa tiba-tiba lelaki yang sebelum ini selesa bergelar solo mengambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga. Memang ramai kawan-kawan yang terkejut dengan keputusan yang diambilnya, tetapi dia seolah-olah nekad dan tidak mahu berundur ke belakang lagi. Ketahui 10 sebab mengapa golongan lelaki mengambil keputusan begitu.
1. Melengkapi hidup
Hidup tidak akan lengkap selagi tidak ada insan istimewa disisi. Jadi apabila sudah menemui seorang wanita yang dirasakan cukup serasi, lebih baik dia mengikatnya dengan tali perkahwinan. Bak kata orang, biarpun telah punya kerja dan harta yang melimpah ruah, namun jika tiada seorang isteri, kehidupan tetap akan terasa kurang serinya.
2. Ingin diurus
Ini satu lagi sebab mengapa lelaki mahu beristeri. Mereka mahu seseorang menguruskan mereka. Jika semasa kecil ibu yang banyak menghabiskan masa melayan karenah mereka, kini sudah tiba masanya mereka mencari seorang isteri yang mampu memenuhi keperluan mereka. Mereka akan berasa bahagia jika ada orang yang menyiapkan makan minum dan pakaian mereka setiap hari.
3. Bosan
Bagi golongan lelaki yang telah mempunyai segala-galanya> dalam hidup mereka, berkahwin merupakan cara terbaik untuk mereka menghilangkan kebosanan. Apabila sudah berkahwin, mereka akan mulakan kehidupan baru dan biasanya kehidupan berumahtangga lebih berwarna-warni jika dibandingkan dengan kehidupan bujang.
4. Amat mencintai
Alasan ini memang selalu digunakan oleh lelaki untuk berkahwin. Selalunya mereka yang menggunakan alasan sebegini memang sudah tidak boleh ditegah kerana kehidupan mereka hanya boleh diteruskan dengan insan yang dicintai di sisi. Lebih romantik dirasakan apabila si pasangan juga tidak mampu meneruskan hidup tanpa si lelaki bersama.
5. Sudah bersedia
Selalunya lelaki yang mahu berkahwin sudah bersedia daripada segi fizikal dan mental untuk menempuh ke alam baru. Sebenarnya bukan mudah untuk lelaki mengambil keputusan mendirikan rumahtangga, tapi apabila dia sudah menyatakan hasratnya, itu bermakna dia memang telah benar-benar bersedia. Maklumlah zaman sekarang rasa cinta semata-mata tidak mampu menjanjikan kebahagiaan. Rasa cinta perlu dilengkapi juga dengan wang ringgit dan rumah yang selesa untuk didiami. Barulah keluarga bahagia dapat dibina.
6. Inginkan keturunan
Lelaki sangat sensitif apabila bercerita tentang keturunan. Jadi, satu-satunya cara untuk menunjukkan kejantanan mereka> adalah dengan berkahwin. Malah ada juga yang beranggapan, mereka bukan> lelaki sejati selagi tidak mempunyai anak.
7. Penat bercinta
Lelaki yang pernah mengalami putus cinta selalu menjadikan perkara ini sebagai alasan untuk mereka berkahwin. Selain tidak mahu berasa kecewa sekali lagi, mereka juga berfikir bercinta hanya menghabiskan duit dan membuang masa. Jadi lebih baik berkahwin kerana selain dapat mengeratkan hubungan yang terjalin, masa dan wang ringgit juga dapat dijimatkan.
8. Desakan keluarga
Alasan sebegini selalunya diberikan oleh anak sulung lelaki. Walaupun mereka belum bersedia tetapi mereka terpaksa berkahwin atas desakan keluarga yang mahu melihat dia berumahtangga dan ada orang yang akan menguruskannya. Lebih parah jika kedua ibu bapa lelaki tersebut mempunyai penyakit kronik sehingga selalu keluar masuk ke hospital. Lelaki sebegini biasanya lebih mementingkan keluarga berbanding kemahuan dirinya sendiri. Walaupun ramai yang ragu-ragu dengan kebahagiaan yang bakal dikecapi dengan perkahwinan sebegini, tetapi jika lelaki tersebut berkahwin dengan wanita yang bijak mengambil hatinya, sudah pasti hubungan yang terjalin akan kekal selamanya.
9. 'Biological clock'
Lelaki juga mempunyai 'biological clock' mereka sendiri. Cuma masanya berbeza dengan wanita kerana fokus utama mereka biasanya pekerjaan dan mengumpul harta sebanyak mungkin terlebih dahulu. Walaupun lelaki tidak ada hambatan biologikal seperti wanita yang sukar mendapatkan anak jika berumur lebih 30 tahun, namun lelaki yang sudah berumur tetap risau jika tidak berkahwin sedangkan umur semakin meningkat. Untuk mengatasi rasa bimbang tersebut, lelaki akan mengambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga.
10. Tiba masanya
Kepada wanita, jangan risau jika teman lelaki anda tidak mahu memberikan komitmen buat masa ini. Ini kerana apabila sudah tiba masanya dia pasti akan mencari anda dan menyatakan hasratnya untuk hidup bersama anda. Oleh itu, jangan terlalu memaksa kerana itu hanya akan membuatkan dia semakin bosan dengan anda.
ni antara 10 sebab lelaki nk kahwin..perempuan pula cmne ye??mungkin ada faktor yg sama cm lelaki dn mungkin ada faktor tmbahan juga..pkir-pkirkanlah..
p/s"berpegang pada prinsip kalau dh jodoh x kemana,,,,,
Read More »

15 Dis 2009

KisaH SAya Ker ni??

SaLaamm,Hola..

Xde benda baru nk kongsi pun..saje nk merapu kt sini jap..
25hbln n 26 hrbln ni 2 member aku nk btunang dh..hehe congrats k.
Harap sampai ke gerbang perkahwinan la hendaknya..jgn sampai putus di tgh jln lak..mklumlah org btunang ni ada dugaan juga..
Dalam sibuk hal org btunang.mesti orang juga akan tnya giliran aku bile lg..huhu..mlz nk jwb hehe..2 soalan yg paling malas dn benci aku nk jwb adalah :
1)Buat pe sekarang?kerja apa skrg?huhu
2)Bila nak kahwin?grrrrr

Benda2 nk sume x terletak di tgn aku..ni semua ketentuan tuhan..lau ada jodoh aku kahwin la nanti..kalau xde nk uat cmne..redha jela..ttgg kerja pula kan bergantung pda rezeki..dh usaha..jd tawakal la..huhu
Lg satu aku mmg kalau leh nk elak dr pi kenduri kahwin anak kawan2 mak aku or seangkatan dgnnya..or terserempak dgn mkcik2 mami jarum ni..(kt penang la katakan)leceh la 2 soalan diatas mesti dtnya..sibuk je..suka hati aku ler..nasib aku ni low profile..(kononnya ala2 kategori budak baek la ni ceewah)hehe aku bukan jenis kuar sana sini terang-terangan mcm kuar dgn kwn lelaki,jln sekali sume..kalau x mesti kena kutuk,gossip kaw-kaw nyerr..nk ikutkan x pernah lg dlm sej aku kuar berdua jalan sekali ngan lelaki..kecuali dalam berkumpulan..Cuma masa aku belajar di Um dulu adala buat discussion dgn bdk laki berdua je..tp di tempat awam di fakulti..tu pun sbb ada kerja berkumpulan la..

Bile korang baca kenyataan diatas mesti korang tertanya-tanya aku dh ada boyfriend ke belum ni hehe?korang rasa2 cmne hehe?mesti ramai yg ckp x de ni..hehe btul x..aku pernah ada..tp dulu.skrg dh single hehe..aku skrg focus nk cri kerja tetap dulu..jodoh ni sume blakang kire la..lgiipun aku x sedia la nk khwin lg..huhu.lgipun aku banyak kekurangan huhu..berbanding kwn2 aku...







gambar:sebahagian dr member2 aku di penang..kwn baek 1 sek..gmbr ni diambil masa kterorg dtg mjlis pkahwinan mber kteorg sorang lg (wanie)..pada jan 09..skrg ni wanie tu dh ada anak sorang pun.(melahirkan anak pada nov 09)rezeki dan jodoh wani dtg seiring..alhamdulilah..



i
inilah wanie..hehe pengantinnyer..dh bergelar ibu muda skunk..ada kerja tetap(berjwtn tggi juga),ada suami dn anak,dlm masa yg sama sambung belajar (PPJ) Kt UUM..emm pada usia 23 tahun..sudah hampir memiliki semua..alhamdulilah..moga bahagia.. =)

Dulu aku x kisah sgt pasal kekurangan aku ni..namun akhir2 ni aku rasa rendah diri lak..x tau la nape..huhu..rasa kurang serba-serbi dr A-Z..kdg2 rasa sedih je..bile tgk kwn2 aku…aku rasa bertuahnye jd diorang nih..huhu..nmpk cm sempurna jer..walaupun hakikatnya semua org ada kekurangan msing2..entahlaa..banyak dugaan dtg sejak2 akhir2 ni..walaupun x sebesar mana dugaan tuh..dh cukup utk mengurangkan keyakinan diri aku ke tahap zero..huhu..bila pikir2 balik ada org lg menderita dr aku..spatutnya aku bersyukur kerana diuji dengan keadaan yg masih boleh aku kawal…aku boleh membuat perubahan.ttpi aku x bermotivasi..huhuhu..
Ada org berkata..kalau kita ada cinta dan duit dlm masa yg sama kita akan bahagia..betul ker?namun jika xde iman x guna juga..betul x..

Tabahkanlah hati aku utk menerima dugaan ni….semoga segala benda yg kualami cepat hilang..
Moga masalah ni cpt selesai..

Supaya aku kembali menjadi sahbanu yg cekal,tabah dn bermotivasi ….

)



ni plak gambar ex-housemate aku masa study kt UM..Byk kenangan..manis dn pahit..namun korang ttp best laaa..moga kebahagian menanti kita semua.....
Read More »

BebeLan MoVie..

Emm cadangnya,insyaallah rabu or khmis ni nk gi tgk filem santau..ramai yg memuji filem tu best..tp x tahu la jdi pi ke x..waktu tygn die lmbt la plak..dh la nk balik nek bus huhu..mesti member aku tu sibuk skit nk beli brg hntaran die sume..entahla..tgk la jd ke x nanti..lalala..dulu rncng nk tgk twilight pun x jd gak..atas sbb teknikal dan masalah byk ragam..huhu

Dalam aku dok bebel pasal wayang ni..aku nk kongsi sikit pandangan aku ttg cite Kau dan Aku yg hngt bersiaran kt Astro Ria pada setiap sabtu pkul 10mlm..cite die bolehla nk layan tu..tp yg peliknya kata shooting kt Indonesia tp diorng paparkan seolah-olah mcm kt Malaysia..pelik..apa salahnya..kalau diorng direct paparkan belajar di Indonesia..mcmla xde student msia belajar kt sana..apa2 pun whatever laa..

Aku rasa barisan pelakon die not bad gak la..Cuma entahla aku x berapa gemar tgk Mila jd heroin dlm cite tu..cam pelik je..dgn suara manja die bile bckp..geli lak aku dgr dn tgk.x sesuweii la..plzzz laa.aku rasa mila lg sesuai jd penyanyi..dlm byk2 budak2 af cmne la mila leh trpilih..adakah sbb lagu2 mila yg popular di corong2 radio dn drama tu pula drama muzikal..rasanya hanya Mila dan stacy yg agak menyerlah skrg..ikutkan ramai je budak2 af perempuan yg lg lawa dn brbakat berlakon dr mila..
Aku bukan nk mengutuk Mila..Cuma aku hnya bagi pndangan je yg mila kureng sesuai utk berlakon jd heroin dlm cite tu..bukannya sebab aku jelez mila blakon ngan Aril or Akim ke ape..lgipun aku x minat sgt pun dgn si Akim dan Aril tu..

Namun lakonan raja farah n the geng mmg menarik..karakter menjadi..yg paling aku suke tgk ialah Noni yg jd Lisa dlm cite tu..kalau sape yg tgk Af5 msti tau yg Noni ni suke ketawa,happy go lucky sume..tp bile tgk die blakon dlm cite ni sbg seorng yg berbeza dri perangai sbnr die..mmg menonjol..yg mana die seorng yg ego,sombong,popular, pendek kata watak negative la..so aku mmg suka lakonan noni dlm cite ni..

Alang2 dh mbebel ttg cite2 yg tayang kt astro ni..ada satu lg cite yg aku nk ulas hehe cam pengkritik filem lak rasanyer hehe..cite tu ialah Kamelia Katrina..aku xde masalah pun dgn pelakon or jln cite die..lakonan elyana mmg menjadi..suke tgk elyana dlm cite ni..tp cume aku x gemar dgn ciri2 karakter kamelia dlm cite ni…watak kamelia digambarkan terlalu baik sgt..mcm x pernah buat salah..terlalu lemah lembut..senang dibuli..x prnh melawan ada lgi ke org mcm tu wujud kt Msia ni..lau ada pun amat la kurang skali..rasanya kebanyakan adik beradik jarang yg ada karakter cm kamelia.aku kata jarang ttpi x menafikan mungkin ada..selalunya nama pun adik beradik pasti akan bergaduh susah nk mengalah..jarang nk jumpe yg mcm digambarkan dln watak kamelia tu..kdg2 tgk cite tu mcm x logic la gak dgn kamelia yg hampir sempurna dn trlalu baik tu..namun pe pun tu hnya lakonan semata-mata hehehe
Read More »

9 Dis 2009

ISU,KISAH & TRAGEDI NATRAH




Salam..alhamdulilah..berjumpa lagi kita di sini..
Sekarang ni tengah hangat dengan Teater Natrah di Istana Budaya..
Dengar cite,ulasan atau kritikan terhadap teater Natrah ini yg dipentaskan di Istana Budaya cukup positif..Dibarisi oleh pelakon2 mantap dan hebat seperti Maya Karin, Umie Aida, Remy Ishak, Sofia Jane dll pastilah mengundang orang ramai berpusu-pusu utk menyaksikannya..tiket teater ini khabarnya sungguh laku!!..

Wow! Malangnya aku x berpeluang utk menyaksikannya kerana aku di Penang..kalau nak tau aku mmg teringin gak nk gi tgk teater..tpi x berpeluang..kirenya aku x pernah lagi menonton pementasan teater..Dulu masa belajar di UM dulu boleh je kalau nk gi..hehe sebab masa tu heboh dgn pementasan Puteri Gunung Ledang the Musical dan P.Ramlee the Musical..tp disebabkan pelbagai halangan contohnya xde transport nk gi istana budaya sebab selalu pementasan diadakan pada waktu malam camne la student cam aku nk gi tengok..tmbah2 lagi housemate aku kebanyakkannya berkira skit lau nk kuar duit berpuluh-puluh semata-mata nk tgk teater..jadi aku xde geng la nk gi tgk..gile nk gi tgk sorang2 hehe.Nak gi tengok wayang sorang2 pun aku segan ni plak nk tgk teater..hehe

Walaubagaimanapun idea utk membuat pementasan teater Natrah mmg aku sokong 100%..kisah Natrah sangat menyayat hati..menerusi kisah natrah ni kita boleh melihat dri pelbagai sudut pandangan..kisah Natrah ini juga akhirnya maembawa kepada rusuhan di Singapura hingga mengorbankan nyawa..betapa hebatnya kisah Natrah ini..aku rasa kisah Natrah ini wajar difilemkan dan dibuat juga dalam bentuk dokumentari dan juga drama bersiri..aku dgr cite Erma Fatima mmg bercadang utk membuat drama bersiri 26 episod mengenai kisah Natrah.Wah ini perkembangan yg amat bagus..aku rasa drama ini nanti pasti mendapat sambutan..namun jika ia difilemkan akan adakah penonton yg ingin menontonnya di panggung wayang.?adakah filem Natrah akan membawa keuntungan atau mencapai tahap box office dsbnya?..mcm yg kita lihat scenario filem yg berlatarkan peristiwa sejarah amat sukar untuk menarik penonton ke panggung wayang..walaupun dibarisi dgn nama hebat,promosi besar-an masih belum menjamin filem sejarah boleh membawa keuntungan.disamping filem yg bertunjangkan peristiwa sejarah ini juga memakan belanja yg amat tinggi berbanding filem genre lain.Contoh terdekat yg boleh kita lihat mcm filem Puteri Gunung Ledang, bajet besar, pelakon hebat, menang banyak anugerah, tetapi x ramai menonton di pawagam. Aku harap lebih ramai yg peka pada sejarah..dan menerima serta menyokong sesuatu hasil sejarah dengan lebih terbuka.

Berbalik pada teater Natrah..watak Natrah pada mulanya akan dilakonkan oleh Diana Dianelle sebelum digantikan oleh Maya Karin..Pada aku la..dari segi paras rupa Diana Dianelle lebih sesuai utk memainkan watak Natrah kerana wajah Diana yg mmg mirip mcm muka org putih. kirenya lebih menyakinkan dri segi luaran/fizikal watak natrah tu sendiri. Berbanding Maya Karin yg mana rupanya lebih pada Asian sikit..x nampak mcm org putih sgt. tapi kalau nk dibandingkan dri segi lakonan,sudah tentulah lakonan Mya Karin lagi mantap..mungkin sukar utk Diana Danielle menjiwai watak natrah sebaik maya Karin..sebab kalau tgk lakonan Diana kt tv cam biase je..tp sape lah tahu kan..sbb Diana x jadi berlakon dlm teater Natrah..so kita x tahu la sejauh mana kemampuan die..tpi aku teringin juga nk tgk Diana dianelle jd Natrah..adakah sehebat Maya Karin?kalau kisah Natrah didrama kan sape kah yg akan jd Natrah tu??aku kah???wakakaka gilerr kooo!!! heee

Aku mula2 mendpt tahu tentang kisah Natrah ni masa aku form 4 or 5..guru sejarah aku yg cite sikit..tu pun sikit sgt die cite..guru sej aku suh kami sume tnya ibu bapa or nenek masing2 ttg kisah natrah..balik umah aku pn tnya mak dan arwah nenek aku..diorang cite sikit2 gak..x detail pun..sejak tu aku mula brminat nk tau secara detail cite natrah ni..tp yela masa tu umh xde tenet lg..buku kt pustakaan sek pun hampeh.jd x byk info yg aku dpt masa tu..Bile dh masuk UM banyak la buku2 yg leh dibaca..nama pun budak sejarah..malu la kalau kisah natrah ni pun x tau heehe..

Natrah bersama ibu angkatnya che Aminah.



(Natrah bersama ibu kandungnya dan ibu angkatnya)


Jika disuruh aku memberi pendpat tentang kes Natrah..aku pun x tau nk bagi pendapat mcmmana sbb kes natrah ni rumit kerna ia melibatkan byk isu mcm isu agama, Negara, perkahwinan, hak ibu bapa, undang-undang dn mcm2 lg..Natrah ketika dikahwinkan dengan Mansor Adabi masih dibawah umur..dan undang2 yg ada ketika itu mengatakan Ibu bapa Natrah lebih berhak pada Natrah kerana beliau pda masa tu masih bwah umur x silap aku 13 tahun..kesian juga pada Natrah…bagaimana dia menghadapi peristiwa terbabit bermula dgn pertukaran agama, ibu bapa, tempat tinggal, perkahwinan, kasih syg dsbnya..Jika kita meletakkan diri kita sebagai ibu bapa kandung Natrah, mestilah kita nak anak kita balik kan?..begitu juga jika kita letakkan diri kita di tempat Ibu angkat natrah che Aminah yg pastinya menanggung rindu pada Natrah begitu juga dgn suami natrah..mereka berjuang utk mendptkan natrah kmbali namun gagal..hanya disebabkan Natrah masih dibwh umur..sebagai org islam kita semua pasti x berstuju dgn pertukaran agama Natrah dr islam ke Kristian..dan Matinya Natrah juga sebagai seorang Kristian..ianya dianggap murtad..(emm aku x nk komen pasal pertukaran agama ni sume..isu sensitive ni..kita pkirla sendiri yeee..)
Dikatakan setelah Natrah dibawa pergi oleh kedua Ibu bapanya ke Belanda kalau x silap..mansor Adabi dan Natrah ada berbalas-balas surat antara satu sama lain..yg pada akhirnya Natrah menyuruh Mansor Adabi agar melupakannya..sebelum Mansor Adabi berkahwin lain..surat2 Mansor Adabi ni ada disimpan di Arkib/muzium Belanda..aku teringin nak tau isi kndungan surat2 tu sume n juga cite full version kisah Natrah ni..khabarnya sudah ada penulis yg membuat biografi mengenai kisah natrah ni..tp x tau la dh kuar ke belum buku tu..hehe anyway samaa2 la kita pikir dan renung..

Kat bawah ni aku ada cite serba sedikit sejarah ringkas mengenai kisah Natrah ni..jom tengok dan hayati ramai2 k..aku sertakan gambar2 natrah dan juga poster teater natrah =)




KISAH NATRAH

Nadra Maarof atau nama belanda Bertha Hertogh (1937-2009) adalah wanita keturunan Belanda yang menyebabkan Rusuhan Natrah di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit.Bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh dan ibunya Adeline Hunter. Kakaknya Wiesje, Corrie. Adiknya Benny dan Karel.Beliau meninggal dunia pada 9 Julai 2009 pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda.

1937 24 Mac Natrah dilahirkan di Tjimahi, Jawa, Indonesia dengan nama Bertha Hertogh atau Maria Huberdina Hertogh
Disember 1942 -
Bertha Hertogh diserahkan untuk dipelihara kepada Che Aminah Mohamad. Usia Natrah ketika itu 5 tahun. Ibunya Adeline dan neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun.
Che Aminah Mohamad atau Mak Minah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman, Terengganu. Menurut keterangan Natrah, Che Aminah bukan Babu atau pembantu rumah. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Natrah brsama ngan suaminya Mansor Adabi dan juga ibu angkatnya Che Aminah.

15 November 1945 Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman, Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.

1945 Bapa Natrah, Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. Dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari diteruskan melalui teman-teman dan pegawai kerajaan Inggeris dan Belanda.

September 1949 Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai.
19 Ogos 1949 polis Semarang memberitahu Andrianus, Natrah berada di Kemaman.
12 April 1950 Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

22 Mei 1950 Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat,Singapura .
24 April 1950 Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre, York Hill, Singapura.
28 April Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co.

19 Mei 1950 peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura .
28 Julai 1950 Che Aminah menang kes rayuannya. Natrah dikeluarkan daripada York Hill

1 Ogos 1950 kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin sebagaimana isteri Nabi Muhamad, Siti Aisyah.

2 Disember 1950 Ketua Hakim megeluarkan perintah yang ketiga untuk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.Mengikut undang-undang Belanda , seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak. Mahkamah memutuskan, selagi tidak mencapai umur 18 tahun ke atas, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan.

Dalam kes Natrah ini, mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian? Bapanya lebih berhak ke atasnya.

12 Disember 1950 Hakim menjatuhi hukuman - Natrah mesti dikembalikan kepada ibu bapa kandungnya di Belanda. Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah telah dihantar pulang ke Belanda, dan seterusnya dijadikan Katholik.

12 Disember 1950 Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah akan dimurtadkan.


RUSUHAN YG BERLAKU-

13 Disember 1950 Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang, Singapura menuju Belanda dengan kapal terbang KLM.
Ada protes orang
Islam di Karachi, Pakistan yang bersimpati dengan Natrah.

15 Disember 1950 Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam, Belanda; disambut oleh lebih 4000 orang Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dan sepanduk 'Welcome Back Bertha'. Mereka dari 'Bertha Hertogh Comittee' yang dibentuk oleh bapanya, Sarjan Hertogh.
Di rumahnya di
Bergen Op Zoom , kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanya tentang 'Di mana masjid di Bergen Op Zoom?'. Natrah minta sejadah, bertanyakan kiblat dan tak lupa sembahyang 5 kali sehari. Ingatannya kepada Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya itu.

Januari 1952 Mansor Adabi menerima surat daripada seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah. JC Vermeulen adalah pedagang import-eksport Belanda.
9 Januari 1951 Surat 1 daripada Mansor Adabi kepada Natrah dalam tulisan Jawi, berbahasa Melayu.
10 Januari 1951 Surat 2 daripada Mansor Adabi kpada Natrah, antaranya menceritakan nasib
Karim Ghani yang masih ditahan.
17 September 1951 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah.

Mac 1953 Surat pertama daripada Natrah kepada Mansor Adabi dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan minta Mansor Adabi jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya 'Bertha Hertogh'.
25 Januari 1953 Surat Mansor Adabi kepada Natrah
20 Julai 1953 Surat Bertha kepada JC Vermeulen disampaikan kepada Mansor Adabi.


1954 Mansor Adabi berpatah arang dan berkahwin dengan anak muridnya Zaiton Jahuri.
Mansor Adabi menghantar kad undang perkahwinan kepada JC Vermeulen. Bertha yang mengetahui hal itu sangat kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kepada temannya Johannes Gerrit Vermeulen. Antara murid Mansor Adabi ialah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahman, bekas pengarah MAS.

26 Januari 1956 Telegram daripada JC Vermeulen kepada Mansor Adabi menyatakan Bertha ingin kembali bersama Mansor Adabi di Malaysia.
20 April 1956 Bertha berkahwin dengan
Johan Gerardus Wolkenfelt, seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun. Wolkenfelt berhenti menjadi askar dan menjadi tukang kayu.
15 Februari 1957 Bertha bersalin anak lelaki pertama. Bertha mendapat 10 orang anak. Nama anaknya
Silvija, Carolien, Frans, Marlies, Theo, Huub, Rinie, Marjoline, Hands dan Paul.
20 Januari 1959 Surat daripada Mansor Adabi kepada Bertha menceritakan dia sudah berkeluarga.

3 Februari 1959 Surat Bertha kepada Mansor Adabi. Semua surat-surat Mansor Adabi tersimpan dalam fail 'Personal - Mansor Adabi' di Arkib Perbandaran Bergen op Zoom, Belanda.
25 November 1975
Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Bertha dalam filem dokumentari The Time Just Stool Still selama 20 minit. Bertha, Wolkenfelt dan Mansor Adabi turut dijemput diwawancara dalam dokumentari itu. Ketika itu Bertha telah mempunyai 10 orang anak. Sedangkan Mansor Adabi sebagai seorang guru dan peguam, hidup mewah.

16 Ogos 1976 Bertha didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Bertha dan Wolkenfelt bercerai. Mulanya dia merancang bubuh racun berwarna biru - tak berjaya. Kemudian dia berpakat dengan temannya Tom Ballermans dan Adrie Jansen dan membeli sepucuk pistol revolver. Anaknya Corie menyedari rancangan bunuh itu, dilapor kepada polis dan Bertha ditangkap.
26 Disember 1976 Natrah dilaporkan
sakit jiwa oleh Utusan Malaysia. Tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah.

1976 Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70an
Disember 1979 Bertha berkahwin dengan
Tom Ballermans - lelaki yang selalu datang ke Cafe Bertha dan yang dikatakan bersepakat dengan Bertha untuk membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Tom membeli rumah di Ossendrecht, Belanda kira-kira 12 km dari Bergen Op Zoom, Belanda.

1983 Bertha bercerai dengan Tom Ballermans
1984 Bertha masuk hospital kerana
sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak.
15 September 1984 Bertha meninggalkan
Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin hingga... Ben Pichel ialah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malam di Belanda dahulu. Ben kemudian mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat.

Bertha kini tinggal di Nevada, tengah Amerika Syarikat dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian dia bekerja sebagai pencuci rumah dan bangunan. Bertha hidup dalam keadaan tersiksa jiwa dan raga, kehilangan orang-orang yang disayangi.[perlu rujukan]
Pada tahun 1992, kerajaan telah mengharam lagu yang berjudul Natrah nyayian kumpulan Handy Black yang mengisahkan kisah Natrah ini.
9 Julai 2009 - Bertha Hertogh atau Natrah nama Islamnya pada satu ketika, dilaporkan meninggal dunia di kediamannya di Huijbergen, Belanda. Beliau meninggal akibat
leukemia pada usia 72 tahun
Read More »
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017