-->

24 Feb 2010

GEMaa KEHiduPaN..


semua serbi tak kena

meratap pada nasib yg x menyebelahiku..

badai tiba2 melanda

dimana semangat juang aku itu

adakah telah berkubur bersama semangat pejuang yg terkorban

atas semangat jihad mereka..
Allah hu Akhbar..

cemburu kah aku..pada takdir insan lain

mungkin takdir aku direncanakan pada jalan lain

yg mungkin lebih baik untukku

namun aku hanya insan biasa

tak dapat mengelak daripada merasainya

mengapa aku jadi begini..huhu

adakah ini erti hidup..

tepuk dada tnyalah selera..

aku terlalu selesa dgn keadaan sekarang

bagaimana pula dengan masa depan

pastinya kesukaran menanti diriku

aku tahu bagaimana masa depan bakal ku tempuh

namun tiada persediaan yg aku lakukan

apa nak jadi ni..

bila khabar gembira disampaikan

ianya bertukar gerhana atas pelbagai alasan..

pelbagai rasa..

sepi----

sunyi-----

mengapa tiada kebahagiaan menghampiriku

adakah kerana aku tidak layak mendapatnya

atau kerana aku yg tidak mencarinya

atau mungkinkah ianya yg bersembunyi dariku

persoalan kenapa menerjah fikiran

terbaikkah aku?tidak begitu

mungkin usaha ku tidak cukup..

entahlah..sesetengah insan pernah berasa seperti ku

namun mula berubah bila kebahagiaan menghampirinya

tidak kurang juga ada yang akan melangkah ke alam baru

ingin aku meraikan hari bahagianya

namun banyak kekangan dan halangan..

pasti meriah di sana..cantik serta sama padan

aku yakin dirinya akan menjadi wanita yg bertuah dan tercantik

di hari bahagianya..

bakal menjadi isteri org dah dirinya bersama insan tercinta..

tahniah ku ucapkan banyak halangan dalam percintaan mereka..

aku kadang2 menjadi saksi pada halangan berkenaan

namun bak kata pepatah"kalau dah jodoh x ke mana"

bagaimana pula aku?tidakkah aku mahu mengikut jejak langkahnya?

entahla..aku serah bulat2 pada jodoh..

banyak kekurangan pada diri ini

gusar tidak dapat membahagiakan org lain

kerana kehidupan sendiri juga sudah cukup serabut

dengan pelbagai masalah dan dugaan

walau x sehebat mana

ianya mampu meruntuhkan benteng keyakinanku selama ini.

semangat baru harus dicari..tapi bagaimana?

adakah dia akan datang sendiri..

atau aku yg harus mencari semngat itu yg semakin hilang..

emmmm..........

alangkah bagusnya kalau ada yg dapat membantu dan memahami

segalanya..namun sia2..

yg tersirat tetap tersirat

tak perlu menukarnya menjadi tersurat

kerana ianya tak seindah

seperti yg disangkakan dan sebagaimana yg dilihat oleh orang lain..

hati aku tiba2 sedih...mendengar perkhabaran itu..

merentap separuh semangat aku

mengenang nasib di saat ini

dan di kemudian hari..
Read More »

17 Feb 2010

WhAT is ReUniOn?? hehe..





with my fren-time raya haji ni hehe-


Reunion..adalah perjumpaan semula kawan-kawan lama yg dulunya 1 sekolah dan sebagainya..baru2 ni terdengar cite yg budak2 sek ku dulu masa aku form 1-5 nk uat reunion semula..alih-alih yg dtg pun x sampai 10 org pun..yg dtg tu pun kalangan member2 baik diorang gak..aku dalam kategori antara orang yg x dtg reunion tu hehe..

Actually ada byk factor yg sebabkan seseorg tu x dtg utk reunion..antaranya:-

1)Masalah pengangkutan-


bagi aku la ni adalah masalah yg paling basic sekali la..aku antara org yg mengalami masalah ini..seandainya kalau disediakan transport utk pergi dan balik..aku rasa Insyaallah ramai yg bakal dtg kot..x kisahla lau kena caj tambang transport, caj duit minyak ke.jnji bole datang dan balik pd masa yg dtetapkan..kalau ade yg bermurah hati utk tlg ambik dn hntr tu lagi baek..Cuma kena ikhlas laa kan..lau x ikhlas baik x yah ajak dr awal2 lg..penat menunggu berjam-jam utk org dtg mngmbil uk pergi reunion.

2)Masalah masa dan tempat yg tidak sesuai

Ini antara masalah yg malas tul nk layan..kalau nk uat reunion pun agak2 la..ni nak uat pn waktu malam..apa kes?kalau ada yg dtg naik bus awam tu x naya ke nak balik cmne nanti..tu belum lagi yg reunion extra punye siap bermalam di banglo ke mana2 ke..tu lgi haru..sape yg nak join..tmbh2 lau bercmpur laki pmpuan..huhu..

3)Masalah Duit

Selalunya kalau nk uat reunion yg best nyer..kena la share duit kan..kalau nk reunion yg lebih meriah..duit pun kena la kuar yg byk gak..jadi susah gak lau kena bayar mahal2 kan..sedangkan ada gak yg dtg reunion tu pn bukan makan byk pun..stkt jamah sikit jee selebihnya bersembang ngan teman lama, tp pe pn cian gak ngan org yg menganjurkan reunion ni..bukan sng..nk kmpul duit..konform2 die kena guna duit die dulu utk organize sume..pastu alih2 ada yg dtg x byr duit lak..lau ade yg x mkn byk tu x pe la gak kan.
yg paling x best byk makanan x hbis…membazir lak jdnyer..lagi x best bile org yg dh janji nak dtg tiba2 x dtg sdgkan kita dh bajet mknan cukup2..mmg hot la gak..tp bagi aku kalau kena bayar harga yg berpatutan aku x kisah..aku ok jer..

4)Masalah utk bertemu semula

Kalau masa sekolah dulu ada yg bergaduh-gaduh,benci-membenci,putus cinta or sahabat ini bermakna golongan ni la yg akan hadapi masalah ini hehe..Biasanya kita keberatan utk dtg reunion kerana x mahu terserempak atau bertemu semula dgn org yg kita x suka.kita x mahu mengingati kenangan lama..jdi utk elak rasa sakit hati kalau berjumpa semula so x yah dtg la jwbnyee..

5)MaLu dan SegaN

Ni aku rasa ramai yg menghadapi dan mempunyai perasaan ini..aku pun x terkecuali hehe..kebanyakan pasti berasa malu dan segan utk pergi perjumpaa reunion..Selalunya org yg merasakan hidupnya kurang berjaya dari kwn2 yg lain pasti tidak mahu datang ke reunion mcm ni..kerana biasalah mcm2 soalan kena tnya t..jadi disebabkan drp malu baik x yah dtg..disamping itu,jika kita kurang rapat dengan org2 yg mengorganize kan reunion ni mesti kita segan nak dtg sebabkan kita tidak begitu mengenalinya,cakap pun berapa kali je masa sek..ntah2 x pernah bercakap pun masa sek or mungkin sebab kelas berbeza jd of course la rasa segan nak dtg..mungkin takut dipinggirkan dan jd kera sumbang kt situ..tmbh2 geng2 kita pun x nak dtg jdi bertambah segan la jwbnyer..hehe

6)Masalah Sibuk

Ni antara alasan famous la kalau x nk mghdiri reunion…ada yg sibuk kerja x dpt cuti dan sebagainya..ada gak yg buat2 sibuk sdgkan x sibuk mana pun..sengaja x nak pergi..ada yang sibuk ngan anak2..nak urus hal ehwal anak-anak bagi yg dh kahwin la..jd susah nk dtg..kalau bawa anak sekali dtg reunion leceh la plak..nanti meragam lak susah t.
.nak bawa suami…kdg2 suami jual mahal x nak dtg utk teman atas alasan sibuk..jd x dpt la pergi.hehe..selain itu ada gak yg jual mahal x nak dtg reunion2 ni sbb die rasa x bawa faedah pun nk jmpe kwn2 lama or sememangnya die x de kawan pun kt sek tu hehe..jdi die bagila alasan sibuk..aku pernah jmpe org yg mcm ni..mmg hampeh ja..berlagak tul rasa nak sound je..kalau ikut hati..ish3x..

7)Kurang Menarik

Seandainya reunion pada kali pertama yg dibuat tu kurang menarik or kurang kurang berjaya,di samping byk perasaan x puas hati yg timbul dri kalangan org2 yg menghadiri reunion tu akhirnya akan menyebabkan reunion yg seterusnya akan diboikot oleh mereka..jd susah la nk dpt kerjasama kali kedua di kalangan kawan2 dh sbb ramai yg mogok x nak dtg dh..


Ni antara faktor2 yg dpt aku pikirkan setakat ni la hehe..mungkin ada banyak factor lain..tp aku rasa tu antara factor utama kawan2 x dtg reunion..tp pe pun aku salute dan tabik la pada org2/mber2 yg rajin nak uat reunion ni..bukan sng nk urus reunion ni..nk handle makanan, tmpt lg..nk jmput dan pujuk org suruh dtg lg..bgusla ada yg rajin cmni nk eratkan silaturrahim..semoga usaha depa ni dihargai oleh semua la.

So alang2 dh bukak topic reunion ni aku nak cite skit pglman aku time gi reunion dulu..reunion ni utk budak2 form 6 la..dalam tahun x silap aku dis 2008..masa ni aku masih belajar kt UM lg.n reunion ni diadakan pada hari Raya Haji..so ramai la gak yg beri alasan hari raya jd x leh dtg..huhu..awalnya aku pun x nak dtg atas beberapa faktor2 yg disebutkan diatas tu..namun aku telah didesak dan dipujuk oleh member aku yg nak sangat pi…maka aku setuju la gak dlm keadaan paksa rela..disamping turut dijanjikan yg kami akan diambil dan dihantar oleh mereka dgn keta..aku mang rasa cm segan je nk pi hehe..tp pi gak la..disebabkan aku dh setuju nak pi..so aku pun try la ajak member 2 yg lain utk bagi lg meriah la reunion tu..mmg susah nak pujuk member2 aku yg beberpa org ni..nmpk mmg knform x nak pi..setelah aku pujuk,aku beri alasan dan pujuk lg..akhirnya depa pun stuju nk pi..susah gler aku pujuk..jd dgn kehadiran mber2 aku ni..bertambah ramai la yg dtg reunion tu..jd kredit patut dpt kat aku la sbb aku berjaya pujuk depa dn meramaikan lagi org yg dtg reunion ni..kalau depa x dak mmg sikit je la bilangan yg dtg..hehehe..

Ada gak sorang minah ni aku try la sms die ajak dtg..walaupn dia x sama kelas ngan aku tp aku kenal die lama dh masa dr sek lama aku lg..tp minah ni berlagak lak..sdgkan masa form 2 dulu kteorg ckup rapat..skrg ni berlagak lak..hampeh tul..teringin je aku nak sound die..heeee…jahat2 aku pun aku simpan lg number fon die..Cuma mgkin jarang msg la..tp die lngsung x ingt aku sape..bile dh prkenalkan diri pun die cm acuh x acuh je..siap ckp x nk dtg..sbb hari raya la..apa la..ingat kiteorg x berhari raya gak ke..dh la speaking ngan aku tp by sms la..balas msg pun mcm nak x nak je..rasa ringan je jari aku utk taip yg die ni sombong..tp x sampai hati sbb malas nk gaduh..last2 lepas dr tu x pernah nya msg aku..sdgkan number aku dh ada..bara tul aku berlagaknyer..mcm laa kteorg trhegeh-hegeh.. die tu masuk USM pun nak berlagak ker!!??org masuk UM pun x kata apa..relax jer..masih berpijak pada bumi yg nyata lg..org lupa diri cmtu la..’

Ish dh masuk sesi luahan x puas hati lak hehe..biarkan la..suka hati die la..ada aku kisah..benda dh berlalu..jgn dok kenang..

Berbalik pada reunion tu..masa nak gi reunion tu adalah beberapa masalah yg timbul.menguji kesabaran la jugak..ibarat menunggu buah yg x gugur je masa tu..huhu..dipendekkan cite..kmi pun smpai..so bersembang la dgn mber2 yg lma x jmpe..dan kmi sume x lepaskan peluang utk bergmbr sume..aku lak time tu x bwa kamera sbb kamera ada kt umh sewa kt KL..jd harap hp jela ngan kamera org lain.lupe nk ckp reunion ni kt tepi pntai dkt ngan Quensbay.. kteorg uat barbeque..rajin tul depa pi memanggang ayam sume hehe..cm aku byk tgk jer mlz nk cmpur sbb segan..hehe..selebihnya byk brgmbr dn bersmbang..mkn pun ade la sikit2..x byk pun..sbb bile aku balik umah aku terus rasa lapar ni msti gerenti time reunion tu aku makan sikit jer sbb tu balik je umah trus lapar dn gi makan nasi hehe..

Tp pe pun walaupun time hari rya..tetap enjoy la..reunion tu..dpt jmpe teman2 laama..ramai gak yg dtg..ok la tuh..kejayaan bersama..
Kenangan manis la gak waktu reunion tu..walaupun bukan smua yg dtg..at least ada gak usaha ke arah utk mengeratkan silaturrahim antara 1 sama lain..

Chaiyok2x

p/s:heran..susah nak ajak budak2 cina atau India utk join reunion..jika yg anjurkan reunion tu adalah budak melayu..depa ni uat derk jer..or mungkin diorang ni x dpt info or mang x nak join pun..jd akhirnya yg dtg pun sesame melayu jela..kaTa 1 Malaysia..apa kes??



bergambar bersama-sama,ramai gak yg dtg =)


kenangan manis..


ni lak reunion antara geng2 kteorg jer hehe..pon dlm waktu hari raya gak ni hehe


di tepi pantai yg indah lalalaa..


kenangan 2005..with pengetua..









































Read More »

15 Feb 2010

EVerything i Do..i Do it For U..


Ingin Ku panDang wAJAHmu, DisetiaP keTika..
Tiada jemU..biaRpun TerLuka..ooo
IngiN DiBeLai SeLalu..BagaiKan wakTU dulu
Ras bAHAgia dALam daKapanMu..

Ku RiNdu WaJaH dan SeNyuManMu..
Memberikan CaHaya di dalaM seTiap MimPi-MiMpiKu..
KaU PerGi MemBawa Hati Ini..
tinGgALkan ku sendiri Dalam SePi..

LaFazkan Cinta DaRi BiBirMu
InginKu denGar SeKaLi laGi.
LaFazkan Dari Hati..
TuLus dan SuCi..
SeraHkan Cinta AbaDi..

Oo Bisikan RinDu daLam SyaHdu
PinTaku yang tEraKhir DariMu
PinTaKu HanYa sAtU..
UsAh KaU bErLaLu..

Hehe..pernah tgk lirik ni x?or dgr lagu ni..aku suke lagu ni..cuba korang gi download or gi dgr balik..lagu ni sweet..slow n steady jer..hehe
Lagu ni nak kata ada kaitan dgn aku adala gak sikit2 hehe..
Nak tahu x?hehe
X bole bagitahu la rahsiaaaaa…………..hahahaha..

Kisah cinta tu mana leh gtau hikhikhikhik..
Kisah cinta yg x kesampaian..
Berkubur sudah..
X guna dikenang..

Kang jd kontoversi lak hehehe..
Gimmick..

Ketika Cinta BerTasBih…………



SAJAK...

DUGAAN UTK NYA..

Aku x tahu mengapa aku sering begini..
Masih hidup dgn belenggu yg mengcengkam kalbu
Puas sudah aku usir..
Ia tetap ada dan masih membelenggu
Apakah ianya mmg pantas utkku
Kerana mungkin ini adalah balasan
Atas ketidaksempurnaan aku selama ini..

Lelah sudah dgn keadaan ini
Tiada sinaran yg hadir
Apa yg ada adalah suatu ketidakpastian
Apakah masih ada bahagia disini
Atau penderitaan sepanjang masa..

Kosong tanpa perasaan
Seketika memang indah..
Namun bukan pilihan yg tepat
Kerana akhirnya yg merana adalah aku jua.
Ujian ini sesungguhnya sukar utkku tempuh
Membelenggu aku dlm tempoh yg lama

Ini bukan cerita cinta.
Kerana cinta tidak sesukar ini
Berat menanggung derita ini
Walaupun dugaan org lain lebih berat
Ini adalah dugaan dan ujian utkku
Bertuah atau tidak..tak dapat dipastikan
Di mata orang mungkin nampak indah
Di sebaliknya hanya ada kelam….
Terus berada dalam sanubari
Tiada siapa tahu..

Andai saja aku kuat, teguh, tegar..
Tapi aku juga kadang2 rapuh, patah, layu
Puas sudah memujuk hati
Agar tabah,
Namun x sesenang itu..
Ini mungkin bukan suatu masalah besar
Tapi aku belum cukup kuat utk hadapinya..
Motivasi aku x ckup tggi
Untuk menjadi insan yg cemerlang..

Namun aku masih bersyukur.
Apa yg aku miliki sekarang…..







Read More »

FILEM “PISAU CUKUR’ SO QIUT..





Baru2 ni aku berkesempatan menonton filem Pisau Cukur…emm not bad, menghiburkan, mmg quit la cite ni..
Actually, sejak filem ni ditayangkan pada Nov tahun lalu, aku sudah tergerak hati ingin menontonnya..namun malangnya filem ni x ditayangkan di Prangin Mall..benggong tul..x tau knp x ditygkan..jadi aku pun terpaksa la menunggu sehingga dapat melihat cite ni baru2 ni..

Apa yg dapat aku ulas..cite dia best..namun antara sedikit kelemahan yg aku nmpk adalah pemaparan kapal dan lokasi sekitar kapal,pemaparan laut nmpk sgt mcm x berkualiti..x nmpk real..walaupun x shooting atas kapal,tp seelok-eloknya biarlah dapat menyakinkan penonton…namun kelemahan ni diatasi dgn lakonan mantap para pelakonnya. Ramai pelakon hebat dlm cite ni mcm fazura,maya Karin,aaron aziz,liyana jasmay,umie aida dll..aku mang minat ngan fazura dan maya Karin..mmg comel la..hehe..fazura mmg quit sgt..wataknya mmg sesuai ngan personality dirinya yg byk ckp tu hehe.die mmg quit sgt lam cite ni..maya Karin lagi la..mmg x dpt dinafikan kehebatan lakonan die..siap kena menari tarian cha cha lgi hehe..

Banyak isu2 yang berjya dikupas dan diketengahkan dalam filem ini misalnya isu poligami, isu status kewangan, isu hak wanita, malah isu seksualiti juga turut diselitkan..
Yakni mengenai isu gay dan lesbian..turut dipaparkan..filem ni berunsurkan moden dan urban..namun rasanya mmg enjoy tgk cite ni..setakat enjoy tu bolela..jgn harap lebih2 la..
Namun filem ni x lari dari unsur stereotype wanita..dimana ianya memaparkan wanita yg feminin semata-mata..

selain turut melabelkan wanita sebagai golongan yang materialistik, perampas suami orang dan sebagainya. Hal ini memberi persepsi yg negatif pada wanita yg seolah-olah pentingkan duit semata-mata..selain menunjukkan wanita x dpt berdikari dan hanya bergantung pada lelaki (sugar daddy) semata-mata terutamanya dari segi kewangan. Walaubagaimanapun terdapat aspek positif juga dlm cite ni dimana watak fazura cuba membuktikan dirinya juga mampu berjaya dgn usahanya sendiri tanpa bergantung dgn wajahnya yg cantik semata-mata. Begitu juga dgn watak Maya Karin yg akhirnya sedar bahawa lelaki yg hnya kaya diluaran tapi tidak didlm serta tidak mampu melindunginya dan mempertahankannya tidak akan membawa kebahagian pada dirinya..

apa pun mmg enjoy la tgk cite ni..
p/s:sekarang dok tggu filem Shah Rukh Khan n Kajol tajuknya “My Name Is Khan”..
sinopsis die best la..cite yg unik..pertembungan dua agama,budaya,kecacatan,keganasan,
konflik,perpisahan dsbnya..suatu cerita yg serius,sarat dgn konflik..menarik…kalau x menarik x kan kajol nak berlakon semula kan selepas beberapa tahun menyepikan diri.Filem ni dok tayang kt panggung wayang dh..aku tggu vcd/dvd die kuar kot..nak gi tonton kt pnggung pun xde sape yg nk tgk cite hndustan kt pnggung tmbh2 my fren.bagi aku la lau cite Shah Rukh khan bole la layan gak..tp lau cite lain tu sorry la..hehehe


Read More »

10 Feb 2010

BUAtaN ORAng..

gambar hiasan

HaLuuu..how are U (ckp ala2 Idlan Raja Lwk 4)hehe..

Nak merapu pe rini ek..

Hari isnin ri tu..aku berkesempatan menonton TErjah kt tv3..emm bru tahu Farah Ashikin dan Fezrul khan sakit kena buatan orang..keciannyer..terutamanya kt fezrul ni..last lakonan die yg aku tgk adalah Cinta Balqis kt tv3 bru2 ni..
mmg die nmpk lemah,x bermaya..sedangkan die muda lagi..lakonan die juga berkesan..


ingat lgi first sekali aku tgk lakonan die tajuk Teruna Idaman die berlakon ngan Nadia Mustafa siaran kt Astro dalam tahun 2005 camtu..mmg best gler cite ni..lawak tul..time ni die jadi anak org kaya..dan jd bos pd Nadia Mustafa. ni..mmg kelakar..x larat aku nk gelak..masa ni mmg hensem gler la si fezrul ni hehe..pastu die makin bersinar dan smakin dikenali dgn lakonan die kt tv3 iaitu cite Jelatang..dan seterusnya.. x sangka lak die leh kena buatan org..entah siapalah yg dengki tu..or mungkin die pernah buat salah ngan sesape ke..entahla wallah hu alam..

Bahaya kan kalau kena benda ni (buatan org mcam terkena santau dsbnya)aku minta harap2 dijauhkan la benda2 ni sume dari aku..
Susah nk puaskan hati semua pihak..mesti ada je yg x puas hati dgn kite.Kadang2 kite sendiri x sedar yg kita ada buat salah ngan org dan org berkenaan simpan dendam kat kite..fuhh parah tuh..


Bagi aku la..sejahat-jahat aku pun x pernah la terpikir nak buat benda ni sume..walaupn ada yg buat salah ngan aku..biarlah tuhan saja yg membalasnya nanti..Payah juga kalau ramai kawan kerana kemungkinan utk kena tu besar..yelah semakin kita berjaya semakin ramai yg dengki..

Kalau dh terkena buatan org..azab weii..kecian pada org berkenaan yg menanggung kesakitan,ketakutan dan sebagainya.. Kalau nk kaitkan dgn aku lak, setakat ni Alhamdulilah..aku x pernah terkena buatan org lg..mintak simpangla malaikat 44..huhuhu..takut aku..tgk dlm tv je pn dh seriau je rasa..


Terpikir gak kite x leh la cakap lepas, bergurau x kena tempat..mengutuk kerana benda2 ni sume mengundang pd perasaan x puas hati org pd kite..jd sama2 la elakkan..aku ni dh la kasar skit..risau gak lau ada yg tersinggung ke apa ke kan..harap all my fren x simpan dlm hati la kan.

Aku pn x simpan pape dendam ngan sape pn..hehe happy2 je k.

k-lah..

Read More »

Secoret Kisah ttg RosLi Dhobi part 2-










Setiap selasa pukul 10.30 mlm aku x lepas peluang untuk menonton Astro Prima kerana ada cite “WARKAH TERAKHIR”seperti entry aku yg terdahulu bagi sape2 yg dah baca pasti dah faham kenapa aku minat tgk cite ni..mmg best..

Smlm aku tgk cite tu mang sedih la..terutama waktu watak Rosli Dhobi yg dilakonkan oleh Beto Khusyairy berkelakuan pelik sikit di rumahnya kerana esoknya die akan melakukan pembunuhan ke atas gabenor srwk ke-2..jadi waktu ni die banyak merenung dan memerhati gelagat ahli keluarganya..huhu sedey je tgk..sebak pun ada..

Anyway utk pengetahuan korang yg x tau, aku nk gtau bahawa dokumentari Rosli Dhoby yg disiarkan di Astro Prima tu telah pun menang Anugerah Dokumentari Ilmiah Terbaik Malaysia 2009..memang mantap kan..dan aku rasa mmg amat layak dokumentari ni menang..berbaloi-baloi la..dan selain itu dokumentari tersebut dan juga drama siri Warkah Terakhir tu telah layak ke FiNaL ASiaN TV Awards 2009 di Singapore..tapi rezeki xde..x menang..namun okla dapat masuk final kan..

Well seperti yg korang tgk..blog aku ni masih baru lg..aku pun x tau ada ke x org yg membaca apa yg aku tulis kt dlm blog ni..kalau nk tgk dr segi komen mmg selalunya xde org komen pun kosong je hehe..tp bak kata org “xde org komen x semestinya xde org yg membaca kan”hehe..kalau ade pembaca setia tu time kasihla sgt2 krn sudi jenguk2 kt blog ni..sesungguhnya yang buruk dtg dr aku dan yg baik dtg dr Allah SWT..

Berbalik ttg cite Rosli Dhobi ni..x sangka pulak aku yg anak sedara Allahyarham Rosli Dhoby iaitu En.
Bolhassan Bin Ainnie Dhoby sudi menjenguk dan membaca tulisan aku ttg Rosli Dhobi dalam entry yg terdahulu..terima kasih saya ucapkan..

Actually aku yg add En
Bolhassan Bin Ainnie Dhoby kat facebook dari situla die tau alamat blog aku sume..n die ada hantar mesej kat aku di FB dan memberitahu serba sedikit info ttg Rosli Dhobi..Menurut beliau juga info2 di Internet ttg Rosli Dhobi banyak yg tidak tepat..jd jgnla cepat percaya okey...Menurut beliau lagi,Rosli Dhoby adalah orang Melayu bukan orang Melanau spt yg ada kt bbrp blog, mungkin ada kpentingan org2 yg x btanggungjawab. Beliau juga turut terlibat secara langsung dalam pembikinan dokumentari dan juga drama berkenaan.

Apa pun syabas dgn penerbitan drama dan dokumentari berkenaan..

Al-Fatihah untuk Allahyarham Rosli Dhoby......................


p/s-aku rase mesti ade yg buat latihan ilmiah tahun ni ttg Tajuk Rosli dhobi..hehe bgus2x..time aku dulu xde lg yg buat.






Read More »

7 Feb 2010

HAyaTi dan HaRgai Lahh..........


=saat Rosli Dhobi ditangkap selepas membunuh gabenor British yg ke-2.huhu

SaLam..HALooo…hari ni aku ingin berceloteh mengenai kisah pejuang Sarawak iaitu mengenai Rosli Dhobi..sape2 yang telah menonton drama bersiri Warkah Terakhir dan juga dokumentari ttg Rosli Dhobi di slot “Suatu Ketika”pastinya lebih memahami dan aku dan pasti rata-ratanya sebak apabila melihat perjuangannya dan keberaniannya dalam usia yg masih muda.. aku salute laa..tabik glerrr dgn usaha pengarah,penerbit,penulis skrip,pengkaji dan semuanya yg berada di belakang tabir yg menjayakan dokumentari dan juga drama mengenai Rosli Dhobi ni..mmg best gler..ni antara dokumentari yg paling menarik yg pernah aku tonton..memang melekat kt dpn tv..dokumentari yg aku rasa terbaek setakat ni..begitu juga dgn drama Warkah Terakhir tu..mmg brkualiti..dr segi audio,visual,lakonan dan serbi-serbi terbaek la..para pelakon pun hebat n mantap..
Aku sebenarnya sudah 2 kali menonton dokumentari ttg R.D ni..di astro prima..manakala drama warkah terakhir sedang hangat ditayangkan di A.prima..
Walaupn sbnrnya ianya ulangan krn sblum ni sdh pn dtygkn di Astro citra..malangnya aku tidak melanggan pakej mustika jd x dpt aku menonton drama ni lebih awal..
Namun alhamdulilah akhirnya ada gak ulangannya..

Sape2 yg belum menontonnya.aku syorkan utk menontonnya kerana x rugi ceritanya mmg menarik dan berbaloi utk ditonton..
Aku ni bukanlah orang Sarawak..tapi aku bangga,sayu,semangat,sedih dan mcm2 rasa bercampur-baur melihat dan mengetahui kisah hidup R.D ni..
Sebagai bekas pelajar sejarah aku amat berminat mengetahui dan mengikuti kisah2 sebegini..

semasa aku bergelar mahasiswa dulu..2 semester berturut-turut aku telah mengambil subjek mengenai SEJARAH SABAH DAN SARAWAK di bawah kendalian Dr Ho Hui Ling di jabatan sej UM.jadi sedikit sebanyak aku telah mengetahui sejarah awal Sarawak yakni bagaimana Sarawak dibawah Kesultanan Brunei boleh jatuh ke tangan Brooke..sehinggalah ke era Vyner Brooke,ttg janji2 Vyner Brooke utk memberikan sarawak kepada rakyat sarawak sndiri utk memerintahnya serta kedatangan Jepun manakluk Sarawak telah mengubah segalanya..setelah Jepun menyerah kalah,sarawak diserahkan pula kepada British..selepas Sarawak jatuh ketgn British bermulalah perjuangan rakyat Sarawak sehingga munculnya PPM,RUKUN 13,ROSLI DHOBI dan lain2 lagi..sesungguhnya aku memahami apa yang berlaku pada ketika itu..berkat nota2 yang diberikan oleh DR HO..penerangan yg diberikan membuatkan sejarah Sarawak ni mudah difahami..n aku juga berjaya mendapat A utk subjek sejarah sabah dan srwk 2 sem berturut-turut..Alhamdulilah..tajuk tugasan esei aku pula adalah mengenai Vyner Brooke..ttg sebab2 die nk serahkan Sarawak dan pelbagai lagi..mmg menarik..aku lebih memahami ttg sebab dan kesan tindakan Vyner brooke menyerahkan Sarawak kpd British..kalau nk huraikan pjg la plak hehe..semasa di sem seterusnya aku mendapat tugasan esei ttg pembangunan Abdul Taib Mahmud..dalam subjek ni kami ada belajar ttg parti2 yg tumbuh bagai cendawan di Sarawak.tapi kalau tnya aku skrg nama2 parti dn sebagainya dh x brp ingt hehe kena rujuk buku dulu la hehe tp pe pn mmg seronok belajar dan mengetahui ttg sejarah Sarawak ni.

Mungkin ramai yg beranggapan sejarah ni boring..tmbh2 bagi kebanyakan budak2 yg bukan beraliran sastera..ramai yg x suka bile dgr sejarah..bagi aku kalau korang ikut dan memahami betul2 korang akan paham sejarah memang best..boleh tahu mcm2..
Ish dah melalut ke cite lain lak ni..ok..ok balik semula ke cite ttg Rosli Dhobi..
Bagi aku R.D ni seorang yang bijak,berani,berwawasan dan sebagainya..bayangkanlah dalam usianya yang masih muda iaitu 16 tahun die telah mengambil suatu keputusan yang drastic untuk memerdekakan negerinya yg tercinta iaitu Sarawak.die telah bersetuju untuk memasuki rukun 13 sekaligus bersetuju utk membunuh Gabenor Sarawak yg ke-2 iaitu Sir Duncan Stewart..kalau kita tgk konteks ri ni waktu kita umur 16 tahun apa je yang leh kita uat..aku rasa time aku berumur 16 tu aku msih cm budak2 lgi..enjoy je memanjang..xde nk pkir2 pasal Negara sume..yang aku tau gi sekolah,jawab exam,main,tgk tv dn uat aktviti lain..untungnya kita hidup pd zaman skrg..aku mmg tabik la dgn Allahyarham Rosli Dhobi ni..macammana die begitu nekad utk mengambil tindakan sebegitu ye..?yela bukan sng n bukan calang2 org yang dapat membuat keputusan sebegitu yg sanggup mengorbankan nyawanya utk negaranya.Ini bermkna R.D mmg amat cintakan tanah airnya..cintanya pada tanah airnya itu mengatasi cinta R.D pada hal2 lain..ini termasuklah cintanya pada kekasihnya..sweetnyer tgk org2 dulu bercinta..tulis2 surat dn tukar2 pastu sorok surat kat pasu or guna org tgh utk smpaikan surat..malu2 gitu..setahu aku kekasih R.D tu masih hidup hingga kini lau x silap namanya Hajah Ani..dah tua dh..tp sampai sekarang beliau tidak pernah berkahwin dgn sesape pn selepas kematian kekasihnya R.D..

Kalau x silap aku R.D dalam suratnya pernah meminta agar Ani menunggu dan menantinya namun malangnya hajat R.D tidak kesampaian apabila beliau akhirnya dijatuhkan hukuman bunuh..dan berkuburla cinta mereka..namun x sangka pula Ani tu benar2 menunggu .R.D walaupun tidak dapat bersatu di alam nyata..bak kata pepatah “Cinta x semestinya Bersatu”..mesti sedihkan Ani ketika itu..dalam dokumentari mengenai R.D tu..diorang ada paparkan temubual dgn cinta hati R.D ni iaitu Hajah Ani..sayu je aku lihat kisah cinta diorang..orgnya masih cantik bagi aku..aku yakin ketika muda mesti hajah ANi ni cantik orangnya..sebab sekrang pun wajahnya bersih dan sejuk je bile kita pandang..mmg cinta diorang cinta sejati laa..
Aku rasa susah nk jumpe org mcm depa ni pd zamn skrg..pada usia 16 tahun budak mana nak korbankan nyawanya utk tanah airnya..xde yg snggupla..bagi diorang especially lelaki la lgi snggup gadai nyawa pi merempit,hisap dadah dsbnya dari berkorban utk Negara..

Beliau didapati bersalah menikam sampai mati Gabenor British kedua Sarawak Sir Duncan Stewart dengan menggunakan pisau beracun di Sibu pada 3 Disember, 1949. Pada jam 9.30 pagi di hari itu, Rosli telah menikam perut Sir Duncan dengan pisau tradisi Melanau yg dipanggil Badik Rosli menjerit: “Keluar dari sini atau kamu mati!”

Terpikir juga aku mcmana la reaksi keluarga R.D ttg penangkapan serta hukuman yg akan dijatuhkan pd R.D ni..mesti diorang sedihnyerrr..huhuhu..aku rasa keluarga R.D pasti menerima tamparan hebat dgn kematian R.D..yela x semua org menganggap R.D ni wira..ada yg menganggap R.D sebagai pembunuh..
X patut tul..pasti byk hinaan,cercaan yg terpaksa mrk telan x kurang juga pujian..bagi aku R.D adalah wira Sarawak dan pejuang sebenar..pasti mak ayahnya bangga memiliki anak seperti R.D ni..
Pada pendapat aku Rukun 13 dan Rosli Dhobi mengambil tindakan kekerasan ini kerana ingin mengajar dan menunjukkan pada British bahwa rakyat sARawak tidak takut ngan bRITish dan ianya juga merupakan antara usaha maksimum or langkah terakhir utk menakutkan British sekaligus menghalau British dari Sarawak.namun malangnya andaian mereka ni meleset sama sekali..tindakan mereka ini tidak mampu utk menakutkan apatah lgi menghalau British..sebaliknya British telah bertindak lebih keras dgn mencari semua pesalah,perancang dan ahli2 Rukun 13 yg lain..British tidak berdiam diri..sebaliknya mencari kesemua mereka yg terlibat dgn pembnuhan gabenor ini sehingga dapat sebelum menjatuhkan hukuman seberat mngkin bagi menakutkan rakyat Sarawak yg lain agar tidak mengulangi benda yg sama. Ramai yg telah dihukum gantung smpai mati..tragisnyaaa…huhuhu..

Mengikut undang2 British.org yang melakukan kesalahan dibawah umur 19tahun tidak boleh dikenakan hukuman mati namun hal yg berbeza telah terjadi disini,yakni dimana Rosli Dhobi yg ketika itu hnya berusia 16 tahun telah ditukarkan umur R.D menjadi 19 tahun utk membolehkan hukuman mati dijalankan keatasnya.sungguh tidak adil..ketidakadilan dn konspirasi British telah menyebabkan Rosli Dhobi terpaksa berhadapan dgn maut.Rosli Dhobi redha apa yg terjadi dan menerima hukuman yg diberikan keatasnya…

-Tanggal 2 Mac 1950 Rosli Dhobi telah dihukum gantung sampai mati…(Al-fatihah)
Mayatnya juga tidak dibenarkan ditutntut oleh keluarga R.D..sebaliknya di tanam sekitar penjara tnpa bernisan(lau x salah aku la)..kesiannyaaa.Walaubagaimanapun beliau telah dikebumikan semula di Sibu pada tahun 1996..Namun menjadi tanda tanya ketika upacara penggalian kubur R.D dikatakan tulang mahupun tengkorak allahyarham R.D tidak ada..pelik juga kan..adakah Rosli Dhobi tidak dibunuh ttpi dibawa ke London..kerana ada ura2 yang mengatakan R.D dibwa ke London atas permintaan isteri gabenor Sir Duncan Stewart yg dibunuh itu utk melihat pembunuh suaminya..emm misteriii yerrr..jadi kalau xde apa yg dikebumikan tu ek..??Allah hu Alam..moga rohnya dicucuri rahmat walau dimana berada..

Walau bagaimanapun,sebelum menjalani hukuman gantung pada esoknya pada 1 Mac 1950, Rosli Dhobi sempat menulis surat kepada keluarganya sebagai pesanan dan amanat terakhirnya pada keluarganya dan juga pada semua..

-jom sama2 hayatinya okey-……………………………………………..



SURAT 1

Kepada ibu bapaku yang dimuliai dan ditaati serta dicintai siang dan malam.
1. Selamat berpisah anakanda ucapkan di atas kematian anakanda yang dahsyat Janganlah diingat-ingat dan dirayukan kerana itu memang sudah nasib dan takdir anakanda yang tak dapat dielakkan dan dimungkirkan lagi.

2. Peliharakanlah adik dan kakak serta semua ahli kita - Berikan segala pelajaran sama ada `Sunat’ atau `Fardu’ kepada mereka.

3. Ampunilah dosa dan kesalahan anakanda dari merah tapak kaki dipelihara ayahanda dan bonda sehingga hari perpisahan anakanda.Dan halalkanlah makan minum anakanda.

4.Selimutilah jenazah anakanda dengan Panji Kebangsaan Sarawak.

5. Segala perkakas tulis menulis, buku dan pakaian anakanda itu, berikan semuanya kepada Adik Ainnie.


6. Sementara anak kecil Fatimah, berilah dengan nama ROSLI sempena memperingati anakanda.

7. Sampaikan salam hormat dan maaf serta selamat dari anakanda kepada ibu tua dan bapa saudara anakanda.

8. Ayahanda dan bonda serta ahli keluarga sekalian janganlah lupa mengamalkan kebajikan dan mendirikan sembahyang untuk bekalan istimewa ke alam yang kekal.

Salam sembah dari anakanda.
Rosli Dhoby
1 Mac, 1950


SURAT-2

Dengan secharek kertas ini dan se‑putung pensil untuk renungan sepanjang masa. Saya si‑penulis Rosli Dhobi dalam lindungan Permai. Saudara2 dan saudari2 sa‑perjuangan, saya ta’ lama lagi akan meninggalkan jejak tanah tumpah darakku yang ku chintai, dan utama sekali ayah bunda yang ku kasehi dan saudara2 semua, dengan nama Allah sifat pemurah dan pengampun saya menyusun 10 jari mohon ampun dan maaf atas kesalahan saya yang telah terjadi selama ini, saga sanggup berkorban nyawa untuk memperbaiki raayat yang telah di‑ budaki oleh penjajah, saya mengaku dan terima apa2 kesalahan di dunia ini saya ta’genter saya ta’takut mati, saya terima hukuman yang telah di jatohkan di‑mahkamah.
Saya berdoa kepada Allah s. w. t. Saudara2 saudari2 di‑akhir kelak balek ke‑pengkuan Ibu‑pertiwi. Sungguh begitu saya sudah sanggup menghapuskan orang putih yang berasin dan datang‑nya tetapi saya sudah tidak ada di dunia ini nama saya tetap harum seluroh Dunia sa‑genap plusuk. Akhir kata, hey! Saudara2 Saudari2 sekalian berjuanglah jangan mundur majulah ka hadapan.
Amin ya rabbul alamin berkat do a laillahaitlahi Munamada rasululah. Dan saga uchapkan jutaan terima kasih kepada saudara Pa. S. Allah sahajalah yang akan membalas budi jasa‑nya dengan penuh layanan, nasiha yang belom pernah di‑dengar oleh saya dari awal hingga akhir.
Harapan ini surat jangan sekali di‑beri sesiapa pun. Simpan baik‑bai, barangkali di‑lain masa ada guna‑nya.
Ditulis pada 1‑3‑1950
Saya yang akan meninggalkan endah ini,
R.D.
- Dipetik dari buku Rosli Dhobi Di Tali Gantung tulisan Rudi Affendi Hj. Khalik, 1997.


So cmne apa perasaan korang membaca warkah terakhir berkenaan..teruja?takut?
Gentar?kagum?emmm semua rasa bercampur baur..apa pun hayatilah dan hargailah apa yg kita ada skrg…

Tepuk dada Tanya selera………


gambar para pelakon yg menjayakan siri drama Warkah Terakhir sbg ahli PPM dan sbg ahli Rukun 13.


mamat ni la yg berlakon sbg Allahyarham Rosli Dhobi dlm cite Warkah Terakhir tu..nama betulnya x silap aku Beto Khusyairi.best gak die brlakon..
Read More »
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017