-->

9 Ogo 2010

DiseBaLik KoNvoKeSyeN...

                                             




Diam x diam dh nak puasa..diam x diam dh setahun aku konvo..kini konvo 2010 berlangsung di UM..urmmm byk yg berlaku selepas konvo aku 2009..huhuhu..banyak yg berubah, banyak kejutan, banyak kekecewaan walaupun kadang2 bahagia itu kadang2 menjelma..tp x lama..emm entry ni adalah entry sedih hehe..huhuhu..yg terbaru aku menerima panggilan telefon dari Makcik yg tggl bersebelahan umah sewa aku di KL dulu..actually aku dh pernah cerita ttg perihal makcik ni dlm entry2 yg terdahulu..x silap aku tajuk die “Kuasa Tuhan Penentu segaLanya”..kalau korang rajin bolehla cari entry tu dn baca..utk lebih memahami entry ni hehehe..die kena stroke dn lumpuh..x boleh jalan..emm mang agak mengejutkan..kerana aku x percaya benda ni boleh terjadi pada makcik tuh..x sangka kedatangan die pada majlis konvokesyen aku pd 13 ogos 2009..merupakan pertemuan kami semua yg penuh gembira diakhiri dgn berita ketidaupayaan makcik tuh..



X sangka Umrah yg kali keberapa dilakukan oleh makcik tu pada tahun 2009..merupakan umrah terakhirnya sebelum dia dibatasi dgn penyakitnya…amat mengejutkan..setahu aku makcik ni mang sgt aktif..x boleh duduk diam..amat rajin, suka menolong orang..makcik tu menelefon dan mak aku yg menjawabnya…makcik tu masih mampu bertutur dgn baik..Cuma die lumpuh..aku mengharapkan makcik tu cepat sembuh..sedih aku dengar berita ni..mang banyak kejutan dan perubahan yg berlaku..nasib semua berbeza…luka tu tetap ada…dh dua kali makcik tu menelefon ke rumah aku mengkhabarkan keadaan dirinya..ingin sekali aku ke rumah makcik tuh utk pergi melawatnya..namun x berkesempatan..huhuhuhu..sedeynyerrr…betapa ketika aku dan keluarga aku memerlukan tempat berteduh utk mjlis konvo aku tuh..makcik tu la yg sudi menghulurkan bantuan..aku berdoa supaya makcik kamariah cepat sempuh dan kembali ceria dan aktif mcm dulu lagi…Aminnnn…


Manakala tentang aku pula..mungkin aku kini masih dlm keadaan kecewa, sedih, sakit hati, atas keadaan yg tidak menyebelahi aku kini..emmm byk kekecewaan yg berlaku pada aku dlm waktu ini..rasa cemburu pada kejayaan org lain turut merajai hati ni..sedangkan tu mang sudah rezeki mereka masing2..


Malas nak cite..kerana aku dh luahkan panjang lebar dlm entry2 terdahulu..korang cri la sendiri..huhuhu


Berbalik pada cite konvo..teringat plak time aku konvo dulu..dengan jubah, topi, beg um warna biru tuh.hehe rindu plak nak konvo lagi..pastu tawaf satu UM gi tangkap gmbr hehe…x nak cite pjg2 ttg konvo aku dulu sbb aku dh pernah cite detail ttg majlis konvokesyen aku pada entry2 lepas yakni tahun 2009...Ada gak yg kata kt aku amik laa master pastu leh konvo lagi..huhuh..ntahla buat masa ni x de hati nak amik master…susah la weii..nak berkampung kt arkib lemah den..adoiiyaiii…


Bile aku tgk gambar2 konvo aku ngan kawan2 ngan makcik tu sume..sedih plak rasa..huhu..dlm jangka masa setahun banyak boleh berubah..dari sihat boleh sakit…dari suka boleh jadi duka…dari ceria boleh jadi gundah, dari suka boleh jadi benci dalam sekelip mata jer…kuasa tuhan..kita tahu apa yg bakal terjadi nanti..huhuhu..


Actually kalau aku x tolak tawaran **** tuh mesti aku dapat konvo lagi huhuhu..tpi apa yg perlu dikesalkan..walaupun sayang seribu kali sayang…pahit bak hempedu..segalanya perlu ditempuhi..yg terbaru aku dh gtau kt roommate aku dulu ttg penolakan aku nih..mcm biasa la die ckp sayangnya gi tolak..emmm…n die tnya apa reason aku tolak sume..ntahla..barang yg lepas hai jgn dikenang, kalau dikenang merosak la jiwa lalalala huhuu..


skrg ni aku rasa sedikit putus asa..aku x pikir pe pn..aku cmni jelaa..hhuhu..org lain dh maju setapak..aku masih ke belakang..ntahla tiba2 aku hilang motivasi..semangat aku mcm dibawa lari dh..org lain dh amik lessen keta dh..dh pass pun..aku smpai skrg x amik2 pun..huhu..emm ikutkan aku nak luah ketidakpuasan hati aku kt sorang member ni..tp malasla..kang makin sentap plak..malas plak nk gadoh2..emm biarkan jela..malas plak aku nak mengungkit benda2 dulu…sendiri mau ingtlaa..amik lessen keta pun x gtau..pi senyap2 je..sedangkan aku dh pernah gtau habaq la kat aku lau nk ambik lessen..last2 hampeh..cite ni aku dpt tau dri member sorang lg..nasib die gtau..tp aku uat derk jer..biasala malas nak tnya..pasti byk je alasannya..jdi aku wait n see jela..


Tp aku xde la sentap pun..malas nk emo2 nih..mungkin ada terkilan sikit kot..tp skrg aku dh ok..x peduli dh..lgipun benda kecik je buat pe nak emo lama2 huhu..






X nak taip pjg2 kang jadi sesi bercerita sedih plak jadinya..hehe..kena ceria2 kan diri dn hidup..


Aku nak ceria selalu dan sentiasa tersenyum..


=)
Read More »

5 Ogo 2010

ReView FiLeM KitEs & AnDaRtu TeRLaMpaU..

Dh lama aku nak uat review ttg filem yg aku berkesempatan utk menontonnya baru2 nih..tpi terasa malas lak plak nak menaip hehe..ni bru terasa rajin sikit…



Aku dh tgk filem Kites lakonan Hrithik Roshan (Bollywood) dan Barbara Mori (Sepanyol) gandingan yg unik..hehe..dan juga aku sempat menonton filem Andartu Terlampau:21 hari mencari suami..lakonan Haliza Misbun, Erra, Abby Abadi dan ramai pelakon lelaki..


Apa2 pun jom tgk synopsis filem Andartu terlampau terlebih dahulu…



Sinopsis:
Cerita yang mengisahkan tentang seorang gadis lewat 20an bernama Nik Melati Sukma yang tertekan gara-gara masih lagi belum kberkahwin. Pelbagai usaha dilakukan oleh kedua orang tuanya iaitu Fatimah dan Nik Mat bagi membolehkanya bersetuju untuk berkahwin sehingga sanggup 'mix and match' anaknya itu dengan calon yang dirasakan mereka sesuai. Namun Nik Melati Sukma atau Nikki nekad mencari jodohnya sendiri.


Pelbagai peristiwa lucu yang melingkari perjalanan Nikki dalam usahanya mencari calon suami sementelah ibunya Fatimah telah memberi kata dua:seandainya tidak membawa pulang calon suami dalam masa 21 hari, maka Nikki tiada pilihan melainkan terpaksa berkahwin dengan lelaki pilihan ibunya itu serta persetujui bersama oleh bapanya Nik Mat.


Dalam melayari pelbagai senario bersama senarai calon-calon suaminya yang panjang, Nikki semakin lelah kerana apa yang dimahukannya tidak diperolehinya. Putra Aziz Al-Biruni; anak rakan baik ibunya, walaupun tampan namun kerjayanya sebagai peguam menjadikan sifat yang suka berperang di mahkamah bagi menegakkan kebenaran terbawa-bawa hingga ke luar dan ini turut melemaskan Nikki.


Maka Nikki yang amat terkenal dengan sifatnya ynga 'impulsive' lantas mengambil keputusan nekad untuk berkahwin degan Omar Shariff, lelaki yang sentiasa ada dalam hidupnya sekian lama. Namun sesuatu yang tidak diduga berlaku apabila Nikki bertemu kembali kekasih lama yang dicintainya sewaktu di universiti dulu iaitu John Johny Johnathan.


Paling tragis sekaligus membuatkan Nikki berfikir dua kali samada untuk meneruskan pernikahannya dengan Omar Shariff atau tidak ialah, apabila John Johny Jonathan melamarnya pada hari pernikahannya itu. Apakah sifat impulsive NIkki kali ini mampu mendorongnya untuk membatalkan pernikahan dengan Omar Shariff di saat akhir?Jawapanya ada di dalam Andartu Terlampau...21 Hari Mencari Suami!


Pengarah: Din CJ
Terbitan: Big Productions Sdn Bhd


ULasaN aku:-


Subjek filem ni menarik..ttg Andartu..yg mana subjek atau jln cite mcm ni belum pernah diangkat ke layar perak lagi..walaubagaimanapun…bagi aku cite ni kureng menarik laa bagi aku atas sebab2 berikut :


Sebab 1: permulaan cerita yg menunjukkan Nikki seorang yg berperwatakan kasar..bagi aku ok je nk tjuk nikki ni seorang yg kasar..Cuma aku x gemar melihat rambut Nikki yg kerinting macam sarang tebuan tuh..huhu..byk scenes gak yg tjukkan Nikki berambut sarang tebuan ni…sakit mata aku tgk..mcm cite bodoh jer..apa salahnya lau realistic sikit..rasanya zaman ni susah nk jumpe perempuan yg sanggup atau memiliki rambut ala2 alleycats tuh..kalau ada pun sure perempuan berkenaan dh uat teknik rebonding utk luruskan rambut diorng hehehe..


Sebab 2: pelakon2 lelaki yg dipilih kureng sesuai..aku rasa yg berjaya membuat aku ketawa or yg buat aku suke tgk adalah lakonan Fahrin ahmad ngan Awie je kot..yg lain mcm x best jer..patutnya pemilihan pelakon mestila yg lebih popular..watak mereka harus dikembangkan lgi bru la menarik..


Sebab 3: x kelakar mana pun..aku rasa sekali jer aku ketawa bile tgk cite ni..time adegan mandi bunga tuh..lepas haliza mandi bunga..tiba2 kat belakang tuh mak die plak interframe pi mandi bunga gak..hehehe..


Walaubagaimanapun pujian aharus diberikan kerana berani mengangkat tema sebegini ke layar perak..rasanya filem ni kurang berjaya..gagal dipasaran..kutipan die sikit jer…emmm apa pun kalau nk isi masa terluang tuh boleh la gak layan cite ni…




Okey jom tgk Sinopsis Filem Kites lak…



J., played by Hrithik Roshan, is a dance teacher in Las Vegas, Nevada. As a sideline, he marries immigrant women to get them green cards. When Gina (Kangana Ranaut), the rich daughter of a powerful casino owner (Kabir Bedi), falls for him, J. goes along in order to marry into money. He discovers that his future brother-in-law, the vicious, homicidal Tony (Nick Brown), is about to marry a Mexican woman named Natasha (Barbara Mori), whom J. knows as Linda, the last of the immigrant women he married. On the night before "Natasha" and Tony's wedding, Linda and J. spend a romantic but chaste night, humorously agreeing to a "divorce." A jealous, gun-wielding Tony, however, arrives at her apartment while J. is there, and after he hits her, Linda impulsively knocks him out with a heavy object while he tussles with J. Linda and J. go on the run toward Mexico, with Tony and police in pursuit. They are helped by a hotel clerk, by the name of Jasleen Grewal. Jasleen gives them fake passports and ID so they can go wherever they want. However, Jasleen was evil, and she led both of them into a trap where they would eventually die. Jasleen Grewal is now considered the main villain of the movie.


ULasaN aku-


Bagi aku gandingan Hrithik ngan Barbara merupakan satu gandingan yg unik..yg not bad gak la..jalan cite die pun ok gak..kire berbaloi gak untuk ditonton..dlm filem ni banyak menggunakan bahasa Inggeris dan sepanyol..bahasa Hindi sikit jer..


Barbara Mori dlm filem ni banyak bertutur dlm bahasa Sepanyol..dan sikit2 dlm Bahasa inggeris…sesuai dgn watak die sebagai immigrant yg dtg ke Las Vegas utk mencari duit yg byk bgi membantu family die..manakala Hrithik hampir 90 % bertutur dlm English..


Bile Hrithik dan Barbara bercakap mang kelakar…mcm ayam dan itik bercakap..hrithik bercakap bahasa inggeris..barbara lak cakap sepanyol..last2 dua2 pun x faham dan menjadi salah faham hehehe..bak kata orang cinta xde bahasa, cinta x mengenal sempadan..dlm cite nih Hrithik dan Barbara mempunyai tujuan yg sama untuk mencari wang yg banyak..Hrithik akan berkahwin dgn Kangana manakala Barbara lak akan berkahwin dgn abang kpd kangana nih..maknanya hrithik n barbara ni akan jdi biras la..(betul ke lau aku x silap hheehe) walaubagaimanapun diorang tidak mencintai pasangan masing2..diorang hanya inginkan duit dan kemewahan sahaja..sehinggala suatu hari diorang sedar yg diorang dh jatuh cinta..dan akhirnya terpaksa melarikan diri kerana telah terperangkap dgn jerat cinta mereka sendiri..


Dlm pelarian mereka ni..cinta mereka ni semakin kuat..Cuma bile ending die agak sedih laaa…sebab Barbara Mori bunuh diri dgn memandu kereta masuk ke dalam laut..akibat dikejar oleh tunangnya..hrithik pula cedera ditembak dan ditolong oleh seorang tua lau aku x silap..bile die dh sedikit sembuh die mula mencri Barbara…akhirnya die mengetahui yg Barbara dh bunuh diri..lalu die pun pergi la ke tempat tu..dan akhirnya Hrithik telah terjun ke dlm laut tu juga..maknanya dua2 bunuh diri di penghujung cite..sad ending..huhuhu…


Tapi apa pun cite ni penuh dgn emosi, action, cinta, tragedy dan mcm2 lgi..x rugi lau tgk..lalalalaa..enjoy…
Read More »

4 Ogo 2010

LaGu yaNg JaRanG2 Kita DeNgaR...



GeMeRsiK – KriSyA..



HaruSkah Ku LuahKan KeResaHaN
yaNg MenceNgkaM jiWaku iNi..
KeSepiaN tiaDa iNsan yaNg taHu,
RiNdu PadaMu…MemaUt hatiKu
teRaSa aSyik taNpa JeMu,


KasiHku, Kau caHaya,
meNeRangi kegeLapaN,
eNgkaULah BiNtang mengHiaSi MaLam
engKauLah PeRmatA iNdaH,
SiNaR yaNg BergeMeRLapan,
EngKauLah TeMan keSuNyiaN..


C/O CiNtaMu Ku JuLaNg..,
KaSiHmu Ku JuNjuNg..,
TiaDa PeRciNtaaN SeAguNg CiNtaMu,
BuKaLah TiRaiMu,
BiAr Ku LeRai RiNdu..,
YaNg teLah SeKiaN Lama Ku PeNdaMkaN..
Tak Bisa Lagi Ku..oh PaDamkaNnya
DataNgLah KaSih baWaLah DaKu KepaDaMu


SeNanDung KeRinduAn Nan geMersik
TaK teRungKap..
BicaRa Kata haNya SuaRa Hati,
Ku BeRdoa oh KekaSih..,
CiNta Kita kaN AbaDi
TaK ReLa Ku SeNdiRi Lagi..


Ada sesape pernah dengar lagu diatas x..? x silap aku lagu ni popular dlm tahun 1996 or 1997 cmtu..lau x silap lah..best la gak dngar..penyanyi die pun aku dh x ingat rupe die cmne..tp rsanya orgnye kecik2 jer..suara pon not bad..sesuai dgn tajuk lgu diatas..kalau nak tahu Krisya ni lah juga yg menyanyikan lagu tema siri kartun animasi KeLuaNg MaN.....lalalala…


PeRJaLaNaN DuKa – MiN MaLik..


BaYang PeRistiwa LaLu,
Masih meLekat di FiKiraNku Saat iNi..
eNgkau seoLah MeLamBaiku..
SedaNgkan ciNta kitA
TeLahpun BerAkhir..


SeLaPut Kasih yg MembaLut RinDu..
daH Lama TerLuKa..BisaNya ciNtaMu..
MeniKam Jiwaku..Hingga ku MeRana
seHiNgga Ku MeLara…


TeRLaNtar Ku senDirian
Di atas RanjaNg BerDuka..
TiaDa siapA yaNg Simpati
Dan Kau taK PerNah PeduLi..
HiDup BerGeLuMang Sepi..
DiHujuNg JaLaN BeRduRi..
NaMun teRpakSa Ku temPuHi keAkhiRnya..


TitiS aiRmata..siNggah di biBirkU
LaLu ku TeRseBut..
Oh TuHaN toLoNgLah….

Lagu diatas plak adalah nyanyian dri Min Malik..yg pernah popular dgn lagu Flora Cinta sebelum ni..korang ingat lg x..lagu ni berentak ala2 slow rock sikit..best dgr..aku dh siap hafal lirik lgu ni..rasanya lagu ni pun dh lama dikeluarkan sekitar tahun 1996-1997 cmtu kot..


Apa pun kalau nak tau best ke x dua lagu ni..korang cari la kt tenet pstu download dan dgr sendiri…lalalalalala
Read More »

3 Ogo 2010

CiNta SeBeLuM & SeLePas KaHwiN-(mana yg berbaLoi???)


Cinta Selepas kahwin adalah cinta sejati


Bukan mudah hendak mengubah persepsi kita tentang bercinta. Sekian lama kita membentuk satu tanggapan dalam fikiran bahwa cinta adalah pra-syarat perkahwinan. Bahwa perkahwinan itu mesti didahului oleh hubungan cinta. Ada "dating", hubungan telefon dan lain-lain.


> Bila dikatakan ada keindahan cinta selepas perkahwinan, kita menganggap janggal kerana ia berbeza dari persepsi kita tentang cinta. Oleh itu bermacam-macam persoalan timbul. Bolehkah bahagia bila berkahwin tidak didahului hubungan cinta? Bolehkah serasi? Dan bermacam persoalan lagi.

> Mungkin kerana itulah agaknya ramai yang menganggap kehangatan cinta akan mendingin selepas berkahwin lalu mereka ingin menikmati kehangatan itu sepuas-puasnya sebelum perkahwinan. Dan ada yang mengambil masa yang cukup panjang untuk bercinta sebelum perkahwinan, kononnya mencari keserasian agar cinta terus berkekalan setelah perkahwinan.



> `Cinta Sebelum Perkahwinan`

> Bercinta sebelum kahwin mempunyai berbagai risiko yang bukan sekadar zina mata dan hati malah zina yang lebih besar yang boleh mengganggu jiwa sebab cinta sebelum kahwin ini adalah bersalut nafsu dan syaitan. Dalam keadaan sebegini bagaimana mungkin kita memiliki khusyuk di dalam sembahyang kalau diri diselaputi iblis dan syaitan?? Apabila hati kita diisi oleh cinta manusia dan nafsu, tiada tempat untuk cinta Allah.


> Oleh yang demikian Islam amat menekankan kawalan terhadap hati agar tidak mudah terpesong meletakan neraca perasaan cinta kepada yang bukan hak melalui amalan seperti doa dan sebagainya.


> Antara doa yang patut diamalkan : " Ya Allah, Kurniailah aku cinta- Mu dan cinta orang yang cinta kepada-Mu dan cinta orang yang cintakepada orang yang boleh hampir kepada-Mu dan jadikan cinta terhadap Engkau (Ya Allah) terlebih aku cintai daripada air yang sejuk"


> Doa ini wajar diamalkan supaya kita faham erti cinta yang menjadikan kita cinta kepada Allah atau menjadikan cinta kepada orang yang hampir dengan Allah. Jika seseorang itu cinta kepada manusia, ia mestilah cinta yang boleh menghampirkan diri kepada Allah.


> Oleh itu jika kita sudah "fall in love", pastikan apakah cinta itu kerana Allah atau kerana nafsu. Kalau cinta itu kerana Allah, kita akan bertambah khusyuk di dalam sembahyang dan bertambah ibadah. Tetapi kalau cinta itu semakin menambahkan maksiat, bermakna cinta itu didorong oleh nafsu.


> Namun begitu adakala cinta itu datang tanpa dipinta. Atau dalam erti kata yang lain "cinta pandang rtama" yang sememangnya tidak diundang yang boleh menganggu minda dan imaginasi.


> Dalam keadaan yang sedemikian kita amat digalakkan untuk mengamalkan doa tadi. Kedua, mengerjakan solat Istikharah dan berdoa :


> " Ya Allah, aku suka orang ini, kalaulah dia ini betul-betul pilihan yang tepat untuk aku dunia akhirat, pertemukanlah jodoh kami. Jadikanlah dia isteri (atau suami) ku. Kalau tidak baik, Ya Allah, elakkanlah"


> "if you love someone" mintalah kepada Allah yang mencipta diri kita. Ini kerana orang yang kita cintai itu juga adalah makhluk Allah. Allah berhak untuk menjadikan makhlukNya suka atau tidak. Silap kebanyakkan kita sekarang ini, terus direct kepada empunya diri.


> Persoalan yang penting sekarang ialah apakah yang diperolehi oleh mereka yang bercinta sebelum kahwin apabila mereka sudah saling mengetahui segala perkara mengenai diri masing- masing.


> Sudah tidak ada nikmat selepas kahwin. Apatah lagi kalau sudah terlanjur, kemudian kahwin pula dengan orang lain dan ternyata suami itu cinta kepada orang lain
Read More »

2 Ogo 2010

PutUs ASa VS SiNaR haRaPaN..



Masihkah kau terbayangkan saat-saat itu,

Bila masa kita semua bersama-sama,
Menempuh saat suka dan suka disana,
Kenangan manis silih berganti
Menerangi dan menceriakan hidup kita
Alangkah indah kalau saat itu dapat diputarkan semula..


Pertemuan singkat kita disana,
Menerbitkan kemesraan dan kerapatan kita semua,
Walaupun kadang kala hubungan kita semua diuji,
Dengan emosi kita yang pelbagai,
Namun hubungan itu tetap utuh,
Sehingga kita berjaya,
Mencapai apa yang dihajatkan,


Kita berada di pentas,
Menggengam sesuatu,
sebelum gambar2 kenangan manis diambil,
Disini aku sedar,
Selepas ini pastinya hubungan persahabatan kita semua ,
Pasti sudah berbeza,
Kerana haluan masing2 juga berubah,


Setelah setahun berlalu,
Banyak yang berubah,
Ada yang memajukan diri ke peringkat seterusnya,
Ada juga yang statik,
Telah ada satu peluang untuk kita berkumpul semula,
Menjadi pendidik bangsa,
Namun ianya tak seindah yg dibayangkan olehku,


Apabila pintu yg terbuka itu terpaksa aku biarkan,
Dan hanya melihat dari kejauhan,
Mereka-mereka melangkah ke pintu tersebut,
Dengan wajah2 dan perasaan senang..mungkin..,


Perasaan sedih, kecewa dan putus asa muncul dlm diri,
Dan aku akui sehingga kini ianya masih tebal dlm diri,
Cuba ku usir..hanya sebahagian yang pergi,
Sebahagian lagi masih menguasai diri,
Aku salahkan diri aku,
Kerana pada awalnya agak terleka,
Dan tidak memikirkan akibatnya di masa hadapan,


Kini aku dh melihat kesannya pada aku..,
Sedikit putus asa…,
Sedikit kecewa,
Menggambar keseluruhan perasaan dann hidup aku ketika ini,
Namun akan aku cuba mencari sinar an hikmahnya,
Moga apa yg berlaku ada kebaikannya,
Untuk aku..


Percayalah..,
Aku berusaha keras mencari sinar itu,
Untuk kehidupan yang lebih bahagia,
Di dunia dan akhirat..,
Read More »

1 Ogo 2010

LeLaKi AcUaN AL-QuRaN....



Lelaki Acuan Al-Quran
Ialah Seorang Lelaki Yang Beriman

Yang Hatinya Disaluti Rasa Taqwa Kepada Allah SWT
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu
Yang Sentiasa Dahaga Dengan Pahala


Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya
Yang Tidak Pernah Takut Berkata Benar
Yang Tidak Pernah Gentar Untuk Melawan Nafsu

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menjaga Tuturkatanya
Yang Tidak Bermegah Dengan Ilmu Yang Dimilikinya
Yang Tidak Bermegah Dengan Harta Dunia Yang Dicarinya
Yang Sentiasa Berbuat Kebaikan Kerana Sifatnya Yang Pelindung
Yang Mempunyai Ramai Kawan Dan Tidak Mempunyai Musuh Yang Bersifat Jembalang


Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menghormati Ibubapanya
Yang Sentiasa Berbakti Kepada Kedua Orang Tua Dan Keluarga
Yang Bakal Menjaga Keharmonian Rumahtangga
Yang Akan Mendidik Anak-Anak Dan Isteri Mendalami Agama Islam
Yang Mengamalkan Hidup Penuh Kesederhanaan
Kerana Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menunggu Akhirat


Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Bersedia Untuk Agamanya
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran Dan Mencontohi Sifat Rasulullah SAW
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan berbicara
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat Allah Ke Atasnya


Lelaki Acuan Al-Quran Tidak Pernah Membazirkan Masa
Matanya Kepenatan Kerana Kuat Membaca
Yang Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir
Yang Tidurnya
Lena
Dengan Cahaya Keimanan
Bangun Subuhnya Penuh Dengan Kecerdasan
Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan


Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Mengingati Mati
Yang baginya Hidup Di Dunia Adalah Ladang Akhirat
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibajai Dan Dijaga
Meneruskan Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian


Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Tidak Mudah Terpesona
Dengan Buaian Dunia
Kerana Dia Mengimpikan Syurga
Di Situlah Rumah Impiannya
Bersama Wanita Acuan Al-Quran.
Read More »
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017