-->

28 Jul 2012

Segmen: Kenangan Ramadhanku


Assalammualaikum..
okey nak join segmen yg kak Dieyna anjurkan ni..
cerita ni masa kiteorg masih belajar kat kL n duduk umah sewa kat Pantai Dalam...
Bila bulan Ramadhan tiba memang best waktu nak berbuka tuh sebab kiteorg akan duduk sama2 dan berbuka ramai2 kt umah sewa tuh..rasa meriah sangat..Pas berbuka tuh semua akan bersiap-siap nak gi terawih kat Surau kat situ..Namun biasalah bila masuk bulan Ramadhan tuh memang ramai la budak2 main mercun dum dam dum dam bunyinyer..kadang2 sampai terkejut jadinya bila bunyi mercun tuh kuat sangat..Nak dijadikan cerita flat yg kiteorg duduk tuh berada di bahagian belakang sekali manakala surau pula berada dibahagian depan kawasan perumahan tuh..Maka untuk ke Surau kiteorg terpaksa berjalan jauh sedikit laa dan terpaksa melintasi beberapa blok untuk sampai ke Surau..bila nak berjalan ke surau tuh la yg paling seriau sekali bukan apa seriau dgn mercun la..

Masa tengah berjalan ke Surau tuh boleh plak ada orang yg baling mercun dari atas ke bawah..terkejut kiteorg..ada yg melatah ada  yg menjerit hahaha rasa nak marah je masa tuh..pastu perjalanan diteruskan namun kiterog terkejut balik dgn bunyi mercun yg kuat..dh rasa mcm di medan perang pulak dah..mmg x boleh nak jalan slow2 kat situ..akhirnya terpaksa berlari-lari anak untuk ke surau x pasal2 kena berlari plak di mlm2 hari dgn bertelekung bagai..Bila dah selesai terawih ingatkan dh xde la kot orang yg main mercun tapi rupenyer ada gak..bunyi mercun tetap kedengaran..Bila dh tengah malam baru la x dengar dah..ish ish mmg x paham ngan budak2 ni benda2 bahaya ni gak la yg diorang suka main..bila dh putus jari barulah nak sesal x sudah..

Kenangan seterusnya bila sakit di bulan puasa..fuhh ketika itu x tahu la kenapa tetiba jer rasa x lalu nak makan apa2 pun..rasa x selera tgk apa2 makanan pun..kecuali air je yg boleh masuk..kadang2 bersahur sampai berbuka hanya minum air jer..bila dh jadi gitu mmg lemah je badan tau..benda ni berlarutan berminggu gak la..mmg seksa dugaan di bulan ramadhan tuh..namun Alhamdulilah akhirnya sembuh juga selera makan dh jadi okey balik..hahaha..itulah kenangan Ramadhanku.. =)

20 ulasan:

  1. miss banu demam ke time tu..?
    seksakan bila xmahu mkn..badan lemah je..huhuh

    BalasPadam
  2. Memang tak suka kalau org main baling2 mercun kannnn....jgn smpi jadi tragedi kat stadium thn lepas udah (buta mata). Abih Miss Banu melatah jugak tak?

    Haaaa....biasalah, sama jer kat umah CiM. Sumer org nak pegi bazar ramadhan, sumer org akan beli 2 jenis air. so bila 4 org pergi bazar ramadhan, jadinya ada 8 jenis air. mcm2 kalerlah jadinya atas meja makan tueee...

    BalasPadam
  3. kadang tak suka dengan bunyi mercun tapi kalau takde bunyi mercun tak meriah pulak.. hehe konfius kongfius

    BalasPadam
  4. Mmg tension bila orang dok main mercun dekat2 ni.. Sian Cik Banu sakit masa posa..M pun pernah gak jadi camtu...seminggu plak tu...sampai kurus kering..

    BalasPadam
  5. ermm bahaye tu kene mercun kan dari atas kepala pe pulak jadinye nnti...

    Salam perkenalan folo di sini and take banner :)

    BalasPadam
  6. hahahaha..asal tak balas balik dik..baru real di medan perang..hahaha.

    BalasPadam
  7. cik na marah betul kalo org main baling2 mercun ni. terkejut & takut. huhu.. best kan kenangan berpuasa masa belajar. :)

    BalasPadam
  8. hehe..nasib baik tak tebakoo telekung kena mercun kan..hehe

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah. Abe dah singgah sini & dah tinggalkan jejak jugak follow sini dari www.queachmad.com

    btw, abe dari segmen http://www.queachmad.com/2012/07/segmen-promote-blog-by-jal.html

    BalasPadam
  10. Alhamdulillah. Abe dah singgah sini & dah tinggalkan jejak jugak follow sini dari www.queachmad.com

    btw, abe dari segmen http://www.queachmad.com/2012/07/segmen-promote-blog-by-jal.html

    BalasPadam
  11. cik banu nape x baling jek mercun dari bawah ke atas pulak..biaq kena kat deap pulak.. huhhh...

    BalasPadam
  12. @Cik Nur
    x demam pun..tetiba je jadi x lalu makan..huhu mmg seksa masa tuh..nasib dh sihat dh..Alhamdulilah
    @ Cinta Misteri
    betul x suka la org baling2 mercun ni..buat terkejut org jer..bahaya lak tuh kan..
    @Dieyna
    main bunga api la paling senang hehehe..
    @ Si Matatajam
    aah kesian kan..mmg lunyai betul masa tuh lemah je badan sbb x lalu makan..asyik minum air jer
    @Kazen
    betul tuh mmg bahaya..ye slm perkenalan ya..
    @Arina Shamsul
    hehe kalau balas balik lain jadinya kang semua org masuk hospital lak haha
    @ Chic Na
    betul tuh chic na =)
    @~Sweet Honesty~
    aah nasib x terbakar..kalau terbakar x tahu laa apa jadi
    @Deqla manjew
    heehe bukan x nak baling balik cuma takut baling terkena kat orang yg x bersalah plak haha x ke kes naya jadinyer hehehe..

    BalasPadam
  13. teruk betul..baling mercun dari atas sampai bwh..kalau terkena org kan dah susah

    BalasPadam
  14. ala miss banu balas jer balik hahaha

    BalasPadam
  15. ouuu...tis is no gud kan...siann mis banu...dugaan mase puasa tu

    BalasPadam
  16. jom singgah baca entry dya pula..hehe
    http://yayabunga.blogspot.com/2012/07/hari-ini-aku-nak-join-segmen-dari-kak.html

    BalasPadam
  17. tak dpt nurul bygkan berlari larian mengan bertelekung..huhu..nakal btul budak main mercun2 bukn kta nk bertarawikh.huhu

    miss banu nape tak selera masa2..dmm ek

    http://hezrina83.blogspot.com/2012/08/segmen-kenangan-ramadhanku.html

    BalasPadam
  18. ish...yang main mercun tu sja lah tu..nak ngorat awek yg ke masjid...
    salam kenal ye...
    http://nbarakah.blogspot.com/2012/08/segmen-kenangan-ramadhanku.html

    BalasPadam
  19. sakit gastrik ker tu..

    iza dtg dari segmen yg sama ya..jemput singgah..:)

    BalasPadam
  20. datang mengira- ngira di sini... :)

    BalasPadam

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017