-->

6 Nov 2020

Movie Review : Thozha

Thozha, Movie Review, Tamil Movie, Tamil Movie Review, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Poster Filem Thozha, Pelakon - Pelakon Filem Tamil Thozha, Karthi, Tamannaah,

Lama tak buat review kat sini, rindu nak taip panjang berjela hahaha, so hari ni nak buat review movie Thozha. Thoza ni adalah filem Tamil yang release pada tahun 2016. Selain Tamil, filem ini turut release dalam bahasa Telegu dengan tajuknya ditukar pada Oopiri. Antara pelakon filem Thozha ini adalah Karthi, Tamannaah, Nagarjuna, Prasad, Jayasudha, Vivek dan ramai lagi. Selain itu filem ini diarahkan oleh Vimsi Paidipally dan dihasilkan dalam dwibahasa dan difilemkan secara serentak dalam Telegu dan Tamil dengan sedikit perbezaan dalam watak sampingan bagi kedua - dua versi. Filem Thozha ini adalah remake of Olivier Nakache & Eric Toledano's French Comedy Drama The Intouchables (2011). Filem ini memang dapat banyak review positif daripada penonton, jalan ceritanya best, lawak, sweet dan memberi pengajaran gitu. Antara yang menarik dalam filem Thozha ini adalah bromance antara watak Seenu lakonan Karthi dan Vikram lakonan Nagarjuna. Scene - scene percintaan tak banyak sangat dalam movie Thozha ni sebab lebih memfokuskan tentang kisah persahabatan antara Seenu dan Vikram. Heroin filem Thozha ni iaitu Tamannaah memang sentiasa cantik dalam movie ni, tambah - tambah dia pegang watak sebagai wanita berkerjaya yang merupakan setiausaha Vikram.

Scene - scene lawak dalam movie Thozha ni memang best gak, especially scene Seenu yang cuba melukis tu dan Vikram pula boleh pi jual lukisan Seenu pada peguamnya sebab peguamnya tu obses sangat dengan seni, so peguam dia ingat lukisan tu dari pelukis terkenal dan sanggup membelinya, tapi peguam tu tak tahu yang tu cuma lukisan huru hara karya Seenu hahaha. Apa pun aku tak begitu suka dengan keputusan drastik Vikram yang melepaskan Seenu tu. Patutnya Seenu boleh je stay dan terus bekerja disitu tanpa perlu mengabaikan keluarganya. Dia yang buat keputusan tu, dia jugaklah yang kemurungan lepas tu. Bagi aku ending movie Thozha ni agak happy ending juga tapi stil tergantung sebab tak tahu kesudahannya. Apa pun memang syok layan movie Thozha ni, aku suka dengan lakonan Karthi sebagai Seenu tu, wataknya yang happy go lucky dan slumber tu memang menjadi dan sesuai dengannya. Filem Thozha ini mengisahkan tentang Vikram yang merupakan orang kaya dan usahawan berjaya yang terkenal. Hidupnya mula berubah bila dia mengalami kemalangan selepas melakukan aktiviti Paragliding di Paris yang membuatkan dia lumpuh seluruh badan dan perlu berkerusi roda.
Thozha, Movie Review, Tamil Movie, Tamil Movie Review, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Poster Filem Thozha, Pelakon - Pelakon Filem Tamil Thozha, Karthi, Tamannaah,
5 tahun kemudian hidup Vikram masih sama dan hanya bertemankan para pekerjanya saja. Tak lama kemudian Vikram dan setiausahanya Keerthi mengadakan interview untuk mencari penjaga baru pada Vikram. Ramai calon yang datang interview namun sorang pun tidak disukai Vikram sehinggalah Seenu datang untuk interview. Seenu merupakan seorang bekas banduan yang mendapat parol dan sedang mencari kerja. Seenu tertarik untuk bekerja dengan Vikram kerana Keerthi, Seenu dah jatuh cinta pandang pertama pada Keerthi dan berusaha ingin mengorat Keerthi. Vikram berasa Seenu seorang yang jujur dan tidak berpura - pura, lalu mengambilnya bekerja. Seenu juga pada awalnya tidak begitu mempedulikan Vikram kerana dia hanya inginkan Keerthi namun Keerthi tidak suka padanya. Seenu awalnya berasa sukar untuk menguruskan Vikram yang lumpuh seluruh badan itu. Namun lama - kelamaan Seenu mula belajar untuk menguruskan Vikram dan keperluan Vikram dengan baik. Malah hubungannya dengan Vikram kini seperti adik - beradik. Seenu makin terharu bila Vikram menolongnya menyelesaikan masalah keluarganya. Seenu juga berusaha untuk menggembirakan Vikram, sikap ceria dan gila - gila Seenu membuatkan Vikram terhibur dan semakin happy.

Seenu juga cuba mencarikan jodoh buat Vikram, namun Vikram membuat keputusan untuk melepaskan Seenu supaya Seenu boleh berbakti pada keluarganya dulu. Seenu menerima dengan hati terbuka atas keputusan Vikram. Seenu mula mencari pekerjaan baru dan bekerja keras untuk menyara ibu dan keluarganya. Tak lama kemudian Vikram mula kemurungan dan sakit, apa yang berlaku seterusnya?. Okey tu serba sedikit sinopsis filem Thozha ni. Jadi keseluruhannya aku bagi 9/10 bintang untuk Tamil Movie Thozha ni. 

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017