-->

9 Jul 2020

First Giveaway By Nufaa

First Giveaway By Nufaa

Jom Join Ramai - Ramai..
Due Date- 15 Julai 2020
Nak join boleh klik Banner di atas ye..
wish me luck okey hehe

Tandatangan Miss Banu, Miss Banu Signature, Blog Miss Banu Story,
Read More »

8 Jul 2020

Giveaway by ejulz & mamapipie

Giveaway by ejulz & mamapipie

Jom Join Ramai - Ramai..
Due Date- 15 Julai 2020
Nak join boleh klik Banner diatas ye..
Pemilihan pemenang dengan menggunakan random.org dan hadiah RM20 untuk seorang pemenang.

Read More »

5 Jul 2020

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Pulau Pinang!

Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand, Volunteers- Faisal Bin Baharom delivers the home-cooked Ayam Brand meals to The Children's Protection Society, Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Pulau Pinang, Ayam Brand,
Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Pulau Pinang!
Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand

George Town, 30 Jun 2020 – Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti. Di Pulau Pinang, The Children's Protection Society berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam. Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini. Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni!

Faisal Bin Baharom turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut. “Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. The Children's Protection Society telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas saya. Saya ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan santan Ayam Brand menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Apam Cheese Hipster,” jelas Faisal. “Saya berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau. Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan The Children's Protection Society kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut.
Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Pulau Pinang!  Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand, Ayam Brand #AyamWithYou Food Pantry in The Children's Protection Society,

“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Faisal menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir The Children's Protection Society, Puan Magdeline Leong. Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan.“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. 

Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau. Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia.“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre. Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu.
Apam Cheese Hipster cooked by Volunteer Faisal Bin Baharom using Ayam Brand product, Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand,
Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:
📌 KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur 

📌 PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan 
📌 TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman 
📌 KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu
📌 PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh
📌 PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang
📌 KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina
📌 PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar
📌 NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban 
📌 JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru
📌 SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor
📌 SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching
📌 SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu

Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my. 
                                   
Video of the Ayam Brand community pantry campaign
Read More »

18 Jun 2020

The Children's Protection Society Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti George Town

Details of the Ayam Brand community pantry in Penang, Pantri Komuniti, Kempen Komuniti Penyayang 2020, Ayam Brand,
The Children's Protection Society Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti George Town

George Town, Jun 16, 2020 – Walaupun negara kini menghadapi situasi sukar akibat wabak Covid-19, semangat saling mambantu, murah hati dan saling percaya-mempercayai tetap utuh dalam kalangan rakyat. Kemudahan lama seperti pantri makanan untuk kegunaan ramai kini diberi wajah baru. Inisiatif pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara kini giat membantu pertubuhan amal dan memperkasakan mereka untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan. Sebagai contoh, di Penang, The Children's Protection Society di Jalan Scotland meneraju usaha membantu komuniti setempat ini dengan menguruskan pantri #AyamWithYou di sini. “Kami pernah menyertai kempen Ayam Brand™ Community Care pada masa lalu. Tahun ini, Ayam Brand™ sekali lagi memberikan kepada organisasi kami bekalan produk makanan mereka untuk tempoh dua bulan dan menyarankan pantri makanan atau gerobok rezeki sebagai satu penyelesaian untuk komuniti ini. Mereka telah menyediakan gerobok kalis cuaca ini dan satu bekalan produk berasingan yang boleh kami gunakan buat membantu komuniti kami,” kata pentadbir The Children's Protection Society, Puan Magdeline Leong.
 Pantri Komuniti, Kempen Komuniti Penyayang 2020, Ayam Brand, Food Pantry in The Children's Protection Society Penang,
Pantri kalis cuaca ini dipasang di hadapan rumah kebajikan tersebut supaya penjarakkan sosial dapat dilaksanakan. Ia terbuka untuk kegunaan umum 24 jam. Penduduk menghantar maklumat mengenai pantri makanan ini menerusi kumpulan komuniti di media sosial dan aplikasi Whatsapp, manakala anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan ini diberi tugas menambah produk Ayam Brand™ tersebut setiap hari.“Kami menghantar khidmat pesanan ringkas menerusi WhatsApp dan Facebook memberitahu semua penduduk bahawa bahan makanan di dalam pantri tersebut adalah percuma bagi yang memerlukan, manakala mereka yang ingin menyumbang boleh sumbangkan makanan kering, snek, alat tulis, produk pencuci dan barangan keperluan lain. Anak-anak ini gembira diberi tanggungjawab menguruskan pantri makanan ini dan memastikan bekalan sentiasa penuh kerana mereka berpeluang mengamalkan budi pekerti yang mulia dan sikap murah hati,” kata Magdeline Leong. Respon terhadap inisiatif ini amat menggalakkan dengan peruntukan harian produk Ayam Brand™ seperti tuna, kacang panggang, kacang pea, nanas dalam tin dan santan kelapa laku di kalangan penduduk, dan barang keperluan lain ditambah dengan sokongan padu daripada ahli komuniti.
Pantri Komuniti, Kempen Komuniti Penyayang 2020, Ayam Brand, Food Pantry in The Children's Protection Society Penang,

“Kami menemui beberapa item yang tidak disangka-sangka di dalam pantri termasuk sayuran segar, buah kurma, susu bayi, lampin dan biskut Raya! Kami dapat merasakan keakraban #KitaJagaKita itu. Projek pantri makanan #AyamWithYou telah menjadikan Ramadan dan Raya ini amat istimewa dengan membina ikatan antara kami berasaskan budi pekerti mulia, sikap saling mempercayai dan bantu-membantu sesama ahli komuniti. Ini membolehkan kami menyumbang secara aktif ke arah kesejahteraan semua,” tambah beliau. Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbangkan lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, seterusnya menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 buah organisasi dan NGO amal sejak 12 tahun lalu.
Tahun ini jenama tersebut membantu menyokong barisan hadapan Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, 13 buah rumah kebajikan, inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, dan pusat transit gelandangan Anjung Singgah Kuala Lumpur, dengan perancangan untuk membantu lebih banyak lagi organisasi dan komuniti.
Pantri Komuniti, Kempen Komuniti Penyayang 2020, Ayam Brand, Food Pantry in The Children's Protection Society Penang,
“Covid-19 telah mengubah sama sekali perancangan awal kami untuk kempen tahunan Ayam Brand™ Community Care Campaign kali ke-13, tetapi kini kami dapat melihat kesan positif hasil daripada inisiatif pantri makanan #AyamWithYou. Ia mengubah naratif rakan kongsi kebajikan kami daripada menjadi penerima bantuan kepada penyumbang dan penderma dalam komuniti masing-masing. Komuniti di sini telah menerima konsep pantri makanan ‘sila ambil yang anda perlu sahaja’. Ini menghasilkan kitaran kebaikan yang mampu memastikan inisiatif ini terus kekal,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand, Nathan Deverre.
Kakitangan Ayam Brand™ turut sama menghebahkan mengenai pantri makanan ini supaya lebih ramai boleh mendapat manfaat dan turut memberi sumbangan. Mereka menjadi antara penyumbang pertama dengan menyumbangkan item bukan makanan ke dalam pantri tersebut.“Kami menghantar senarai barangan yang diperlukan bermula dengan kaum keluarga dan sahabat handai. Sesiapa yang boleh terus menghantar item tersebut ke pantri, ramai daripada kami yang sanggup dan berminat untuk membantu. Malah mereka turut mengongsikan lokasi pantri dengan golongan yang memerlukan. Setiap daripada kita boleh membantu dengan cara tersendiri,” kata seorang eksekutif Ayam Brand™ yang tinggal di kawasan projek pantri ini.
 Details of the Ayam Brand community pantry in Penang, Pantri Komuniti, Kempen Komuniti Penyayang 2020, Ayam Brand, Food Pantry in The Children's Protection Society Penang,
Pantri makanan #AyamWithYou terletak di The Children's Protection Society, No.118-A Jalan Scotland, 10450 Penang Jadilah sebahagian daripada usaha murni memberi dan menerima barang keperluan ini. Untuk maklumat lanjut mengenai inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, layari https://www.ayambrand.com.my
Read More »

17 Jun 2020

Kematian dan Kisah Tragis Pelakon Bollywood Sushant Singh Rajput

Kematian dan Kisah Tragis Sushant Singh Rajput, Info Sushant Singh Rajput, Pelakon Bollywood Sushant Singh Rajput, Sushant Singh Rajput Mati Bunuh Diri, Ex - Girlfriend Sushant Singh Rajput, Ankita Lokhande, Hindi Drama Pavitra Rishta, Filem - Filem Lakonan Sushant Singh Rajput,

Selepas kematian pelakon Bollywood Irrfan Khan dan Rishi Kapoor akibat penyakit, tiba - tiba pada petang 14 Jun 2020 semua dikejutkan dengan kematian pelakon muda berbakat besar serta dikenali ramai iaitu Sushant Singh Rajput. Apa yang mengejutkan dia mati sebab bunuh diri  (gantung diri), ramai yang tertanya - tanya kenapa dia bertindak sedemikian rupa. Dikatakan pada 6 bulan terakhir ini, Sushant mengalami masalah kemurungan dan turut menjalani kaunseling dengan doktor, namun ada yang mengatakan Sushant enggan untuk makan ubat untuk masalah kemurungannya itu. Persoalannya sekarang apa yang menyebabkan dia kemurungan. Macam - macam cerita yang didengari antaranya Sushant Singh Rajput dipulaukan di industri Bollywood kerana dia adalah outsider sebab dia bukan kroni mahupun berasal dari keluarga yang ada pengaruh dalam industri Bollywood. Kiranya karier Sushant Singh Rajput bermula dari bawah iaitu sebagai penari, sebelum menjadi pelakon teater dan kemudian drama TV dengan watak pelakon pembantu saja. Sebelum dia akhirnya terpilih menjadi pelakon utama (hero) untuk watak Manav dalam drama popular Pavitra Rishta bersama Ankita Lokhande yang jadi heroin dalam drama tersebut. Menerusi drama tersebut Sushant Singh Rajput mula popular. Watak Manav lakonannya dalam drama tersebut yang sangat baik dan gentleman menjadi sebutan penonton. Malah aku juga antara penonton setia drama berkenaan. Lebih manis bila hero dan heroin drama Pavitra Rishta tersebut iaitu Sushant Singh Rajput dan Ankita Lokhande betul - betul bercinta in real life. Drama Pavitra Rishta ni sangat panjang okey, makan masa bertahun - tahun, beratus episod. Jadi Sushant keluar dari drama berkenaan untuk fokus dalam filem pula. 
Kematian dan Kisah Tragis Sushant Singh Rajput, Info Sushant Singh Rajput, Pelakon Bollywood Sushant Singh Rajput, Sushant Singh Rajput Mati Bunuh Diri, Ex - Girlfriend Sushant Singh Rajput, Ankita Lokhande, Hindi Drama Pavitra Rishta, Filem - Filem Lakonan Sushant Singh Rajput,
Watak Manav selepas itu digantikan dengan pelakon lain, lepas Sushant keluar dari drama Pavitra Rishta tu, aku pun berhenti dari tengok drama tu lagi sebab tak seronok bila pelakon lain ganti dia. Pada tahun 2013 Sushant Singh Rajput start berlakon filem Kai Po Che!, diikuti  Shuddh Desi Romance, PK, Detective Byomkesh Bakshy!. Namun percintaan dia dengan Ankita still okey dan bertahan selama 6 / 7 tahun dan mereka berdua hampir berkahwin. Namun akhirnya diorang berpisah juga pada tahun 2016. Pada tahun 2016 Sushant berlakon dalam filem M.S. Dhoni: The Untold Story dan filem ini berjaya menjulang nama Sushant dan lakonannya dalam filem ini dipuji oleh semua pihak. Tahun 2017 Sushant berlakon dalam filem Raabta bersama Kriti Sanon dan dikatakan Sushant Singh dan Kriti Sanon bercinta. Namun tak lama kemudian mereka juga berpisah. Tahun 2018 Sushant berlakon pula dalam filem Kedarnath bersama Sara Ali Khan dan lakonan Sushant dipuji oleh para pengkritik. Filem Kedarnath mendapat perhatian dari semua pihak kerana ianya adalah filem debut Sara Ali Khan yang merupakan anak pada Saif Ali Khan. Tahun 2019 juga antara tahun cemerlang buat Sushant bila filem Chhichhore lakonannya bersama Shraddha Kapoor turut mendapat sambutan penonton. Walaubagaimanapun filem Drive lakonannya bersama Jacqueline Fernandez under Dharma Production (Karan Johar) tidak ditayangkan di pawagam sebaliknya ditayangkan secara online di Netflix. Filem terakhir lakonan Sushant Singh Rajput adalah Dil Bechara bersama pelakon baru Sanjana Sanghi. Walaupun kematian Sushant Singh Rajput disebabkan gantung diri, namun polis tak menjumpai apa - apa nota terakhir darinya. Namun polis akan terus menyiasat lebih mendalam. Girlfriend atau mungkin juga ex - girlfriend terakhir Sushant Singh Rajput adalah Rhea Chakraborty yang juga seorang pelakon filem. 
Kematian dan Kisah Tragis Sushant Singh Rajput, Info Sushant Singh Rajput, Pelakon Bollywood Sushant Singh Rajput, Sushant Singh Rajput Mati Bunuh Diri, Ex - Girlfriend Sushant Singh Rajput, Ankita Lokhande, Hindi Drama Pavitra Rishta, Filem - Filem Lakonan Sushant Singh Rajput,
Sushant Singh Rajput terpaksa berdepan banyak masalah bila dia dipulaukan dan dibuli oleh Karan Johar and the geng. Bermula dengan pergaduhannya dengan Aditya Chopra yang merupakan pemilik Yash Raj Films yang banyak menghasilkan filem - filem popular. Dikatakan juga selepas itu Sushant Singh Rajput diboikot oleh syarikat - syarikat filem di Bollywood itu. Aku juga agak terkejut besar juga bila dapat tahu Sushant mati sebab bunuh diri. Aku tahu pasal ni lepas baca tweet pelakon Akshay Kumar, lepas baca tweet tu aku terkejut dan terfikir biar betul Akshay Kumar ni. Hashtag #SushantSinghRajput juga turut trending di Twitter, lepas baca hashtag tu baru tahu yang berita tu betul. Lebih sadis dan tragis bila gambar mayat Sushant lepas bunuh diri turut tersebar di media sosial, sedihnya. Selepas itu ramai pelakon Bollywood mula mengucapkan takziah dan bercakap pasal Sushant Singh Rajput di media sosial masing - masing. Karan Johar turut menulis yang dia menyesal sebab ignore dan tak bercakap dengan Sushant. Tapi ramai netizen yang bash dan mengutuk Karan Johar sebab dikatakan antara penyebab Sushant kemurungan. Soonam Kapoor, Alia Bhatt dan Deepika Padukone turut dikecam. Selepas kematian Sushant, para wartawan mula berebut - rebut untuk interview ahli keluarga Sushant terutama bapanya. Kesian bapanya terpinga - pinga dahla masih terkejut pastu kena jawab soalan yang sensitif pula. Kalau nak tahu Sushant ni anak bongsu dan merupakan satu - satunya anak lelaki dalam family dia. Para wartawan juga call Ankita Lokhande Ex - Girlfriend Sushant untuk tengok reaksi dia pasal berita kematian Sushant tu. Wartawan juga turut interview mereka - mereka yang pernah bekerjasama dengan Sushant dalam filem mahu pun drama. 
Kematian dan Kisah Tragis Sushant Singh Rajput, Info Sushant Singh Rajput, Pelakon Bollywood Sushant Singh Rajput, Sushant Singh Rajput Mati Bunuh Diri, Ex - Girlfriend Sushant Singh Rajput, Ankita Lokhande, Hindi Drama Pavitra Rishta, Filem - Filem Lakonan Sushant Singh Rajput,
Antaranya Prarthana Behere yang juga merupakan salah seorang pelakon dalam drama Pavitra Rishta. Dialah yang reveal keadaan Ankita Lokhande lepas dapat tahu tentang kematian Sushant tu. Dia cakap Ankita menangis tak berhenti. Ankita juga turut dikecam sebab tak post apa - apa pasal Sushant di media sosial. Ikutkan Ankita ada post something tapi dia delete lepas tu sebab ramai dah salah faham dengan post dia tu. Malah ramai yang tak puas hati bila Ankita tak datang majlis pengebumian Sushant tu. Ikutkan ramai pelakon Pavitra Rishta nak datang tapi lepas tahu hanya 20 orang yang boleh masuk untuk majlis pengebumian tu, maka ramai yang tak datang, pastu mungkin juga ada yang risau dengan Covid 19 kalau berhimpun ramai - ramai. Tapi masih ada selebriti yang datang walaupun kena tunggu lama antaranya Kriti Sanon, Shraddha Kapoor, Rajkummar Rao, Abhishek Kapoor, Vivek Oberoi dan Rhea Chakraborty. Walaubagaimanapun pada hari Selasa yang lalu Ankita ada datang ke rumah Sushant Singh Rajput untuk melawat keluarga Sushant tu. Nepotisme dan kronisme telah lama wujud di Bollywood. Salah seorang mangsanya dahulu ialah Shah Rukh Khan sendiri. Shah Rukh Khan juga bermula dari bawah dan tidak berasal dari keluarga pelakon. Namun dia ‘survive’ kerana sokongan padu para peminatnya dan kini Shah Rukh Khan gah dalam kelasnya yang tersendiri. Sushant sendiri sangat mengagumi Shah Rukh Khan dan menjadikan SRK idolanya. Namun siapa sangka Sushant tidak dapat mengikut jejak langkah SRK dan mengambil tindakan drastik yang mengejutkan semua orang.

Read More »

11 Jun 2020

Review Drama Korea - He Is Psychometric

Korean Drama He Is Psychometric, Drama Korea He Is Psychometric, Korean Drama Review, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Ulasan Drama Korea He Is Psychometric, Drama Korea Best, Korean Drama He Is Psychometric Poster, Sinopsis Drama Korea He Is Psychometric, Ending Drama Korea He Is Psychometric, Senarai Pelakon - Pelakon Drama Korea He Is Psychometric, Jin Young, Shin Ye Eun, Kim Kwon, Da Som, Lee Seung Joon, Eom Hyo Seop, Noh Jong Hyun, Drama Korea Best 2019,

Aku dah lama habis menonton Korean Drama He Is Psychometric ini, tapi baru sekarang ada masa nak buat review drama ni. Drama ini mempunyai 16 episod dan disiarkan di channel TVN, drama ini release pada 11 Mac 2019 yang lalu dan tamat episodnya pada 30 April 2019. Antara pelakon drama Korea He Is Psychometric ini adalah Jin Young (GOT7), Shin Ye Eun, Kim Kwon, Kim Da Som, Jeon Mi Sun, Lee Seung Joon, Eom Hyo Seop, Noh Jong Hyun, Ko Yoon Jung, Kim Hyo Jin, Park Chul Min dan ramai lagi. Selain itu drama ini disiarkan bagi menggantikan drama The Crowned Clown dan kemudian akan diganti dengan drama Abyss. Awalnya masa menonton episod pertama drama ini aku ingatkan drama ni pasal cinta budak sekolah gitu, sebab banyak scene kat sekolah. Tapi tak sangka lepas - lepas tu jadi best pula drama ini, plus ada banyak scene suspen, plot twist serta banyak juga scene - scene yang menyedihkan gitu. Aku suka tengok bromance antara watak Lee An lakonan Jin Young dengan watak Kang Sung Mo lakonan Kim Kwon, comel giler, tapi tula ianya akan bertukar jadi tragedi di penghujung cerita huhuhu. Selain itu aku juga tak berapa berminat dengan kisah cinta antara Lee An dan Yoon Jae In lakonan Shin Ye Eun tu sebab aku lebih tertarik dengan kisah cinta tak berbalas or tak kesampaian antara Kang Sung Mo dan Eun Ji Soo lakonan Kim Da Som. Bila tengok drama ni korang kena sediakan tisu siap - siap okey sebab ada banyak scene sedih bermula dengan episod 11, 12 dan ke atas.
Korean Drama He Is Psychometric, Drama Korea He Is Psychometric, Korean Drama Review, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Ulasan Drama Korea He Is Psychometric, Drama Korea Best, Korean Drama He Is Psychometric Poster, Sinopsis Drama Korea He Is Psychometric, Ending Drama Korea He Is Psychometric, Senarai Pelakon - Pelakon Drama Korea He Is Psychometric, Jin Young, Shin Ye Eun, Kim Kwon, Da Som, Lee Seung Joon, Eom Hyo Seop, Noh Jong Hyun, Drama Korea Best 2019,
Dalam banyak - banyak watak dalam drama He Is Psychometric ni, aku paling suka dengan watak Kang Sung Mo. Watak Kang Sung Mo lakonan Kim Kwon ni sangat misteri okey, banyak rahsia dan sukar untuk jujur sepenuhnya kerana dia ada menyimpan satu rahsia besar dalam hidupnya. Plus wataknya juga antara yang paling kesian sekali, serius sedih drama ni huhu. Drama Korea He Is Psychometric ini mengisahkan mengenai Lee An yang mempunyai kebolehan istimewa dimana setiap kali dia menyentuh seseorang, dia mampu membaca dan melihat memori mereka. Lee An anak yatim piatu setelah ibu bapanya mati dalam kebakaran yang berlaku di tempat mereka. Lee An masih kecil ketika itu dan diselamatkan oleh Kang Sung Mo. Kang Sung Mo ketika itu masih remaja dan Lee An menganggap Kang Sung Mo seperti abangnya sendiri. Namun tak lama kemudian Kang Sung Mo bertindak meninggalkan rumah anak yatim berkenaan dan juga Lee An. Lee An sedih dan kecewa apabila Kang Sung Mo meninggalkannya dan mula membesar menjadi remaja yang bermasalah dan suka memberontak. Kang Sung Mo kini sudah menjadi pendakwaraya dan kembali pada Lee An semula. Lee An gembira dan tinggal bersama dengan Kang Sung Mo. Perangai Lee An juga mula berubah menjadi baik dan Kang Sung Mo juga tahu mengenai kebolehan Psychometric Lee An itu. Lee An boleh melihat memori semua orang kecuali memori Kang Sung Mo.
Korean Drama He Is Psychometric, Drama Korea He Is Psychometric, Korean Drama Review, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Ulasan Drama Korea He Is Psychometric, Drama Korea Best, Korean Drama He Is Psychometric Poster, Sinopsis Drama Korea He Is Psychometric, Ending Drama Korea He Is Psychometric, Senarai Pelakon - Pelakon Drama Korea He Is Psychometric, Jin Young, Shin Ye Eun, Kim Kwon, Da Som, Lee Seung Joon, Eom Hyo Seop, Noh Jong Hyun, Drama Korea Best 2019,
Manakala Yoon Jae In pula adalah pelajar baru di sekolah Lee An dan mereka sekelas. Banyak perkara yang berlaku dan akhirnya Yoon Jae In tahu mengenai kebolehan Lee An itu. Yoon Jae In juga menyimpan satu rahsia besar yang cuba disembunyikannya dari orang lain. Yoon Jae In kemudian berhenti sekolah dan menghilangkan diri akibat satu peristiwa. Namun dia bertemu semula dengan Lee An ketika dia sudah bekerja sebagai polis peronda. Lee An juga ingin menjadi polis dan menggunakan kebolehan istimewanya itu. Lee An juga sering membantu Inspektor Eun Ji Soo (Da Som) untuk menyiasat kes - kes yang sukar diselesaikan. Eun Ji Soo rapat dengan Lee An dan dia juga dah lama jatuh hati pada Kang Sung Mo. Namun Kang Sung Mo buat tak tahu saja mengenai hal tersebut, Eun Ji Soo dan Kang Sung Mo banyak bekerjasama dalam menyelesaikan kes - kes jenayah. Dalam banyak - banyak kes yang disiasat mereka, kelihatan Kang Sung Mo begitu obses dengan satu kes yang melibatkan Kang Geun Tae. Manakala Kang Geun Tae juga obses dengan Kang Sung Mo dan berazam akan mencederakan dan membunuh semua orang yang rapat dengan Kang Sung Mo seperti Lee An, Yoon Jae In dan Eun Ji Soo. Apa hubungan Kang Sung Mo dan Kang Geun Tae itu?. 
Korean Drama He Is Psychometric, Drama Korea He Is Psychometric, Korean Drama Review, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Ulasan Drama Korea He Is Psychometric, Drama Korea Best, Korean Drama He Is Psychometric Poster, Sinopsis Drama Korea He Is Psychometric, Ending Drama Korea He Is Psychometric, Senarai Pelakon - Pelakon Drama Korea He Is Psychometric, Jin Young, Shin Ye Eun, Kim Kwon, Da Som, Lee Seung Joon, Eom Hyo Seop, Noh Jong Hyun, Drama Korea Best 2019,
Kang Sung Mo juga meminta pertolongan Yoon Jae In untuk membantu Lee An dalam meningkatkan kebolehan Psychometric Lee An itu supaya Lee An dapat membaca dan melihat memori Kang Sung Mo. Setelah Lee An mula dapat melihat sedikit demi sedikit memori Kang Sung Mo itu, kejutan demi kejutan berlaku. Lee An sukar untuk menerima kebenaran yang dilihatnya itu. Apa yang berlaku seterusnya?. Okey itu serba sedikit sinopsis drama Korea He Is Psychometric ini. Manakala ending drama Korea He Is Psychometric ini bagi aku ada sad ending dan juga happy ending. Jadi pada yang belum tengok drama ni, bolehlah try tengok nanti sebab best walaupun sedih sikit. Apa pun aku bagi drama ni 8.9/10 bintang gitu.

Jom Baca Ini juga 👉👉 Review dan Sinopsis Drama Korea Psychopath Diary
Read More »

8 Jun 2020

Segmen Bloglist PKPP at aziankhalildotcom

Segmen Bloglist PKPP at aziankhalildotcom

Lama tak join segmen - segmen macam ni lepas laptop rosak dulu..so kali ni jom join segmen ni ramai - ramai okey.
Due Date - 30 Jun 2020
Boleh klik gambar screenshoot kat atas tu kalau nak join segmen ini ye..
Read More »

19 Mei 2020

Bollywood Movie Review - Kedarnath

Kedarnath, Kedarnath Movie, Bollywood, Bollywood Movie Kedarnath, Hindi Movie Kedarnath, Poster Filem Kedarnath, Pelakon Utama Filem Hindi Kedarnath, Hero and Heroin Kedarnath Movie, Sushant Singh Rajput, Sara Ali Khan, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Sinopsis Filem Hindi Kedarnath,

Hindi Movie Kedarnath ini release pada 7 Disember 2018 dan merupakan filem pertama (movie debut) Sara Ali Khan yang merupakan anak perempuan pada Saif Ali Khan dan Amrita Singh. Antara pelakon filem Kedarnath ini adalah Sushant Singh Rajput, Sara Ali Khan, Nishant Dahiya, Nitish Bharadwaj, Alka Amin, Pooja Gor dan ramai lagi. Selain itu movie Kedarnath ini diarahkan oleh Abhishek Kapoor dan filem ini diinspirasikan dari kisah benar iaitu banjir besar yang pernah melanda India iaitu di Kedarnath, Uttara Khand pada tahun 2013. Dalam banjir besar itu, beribu orang terkorban dan ada yang masih hilang sampai sekarang ni. Selain peristiwa banjir besar yang dasyat itu, filem ini turut memfokuskan kisah cinta dua darjat dari dua agama berbeza antara Mansoor Khan (Sushant Singh Rajput) dan Mandakini (Mukku) (Sara Ali Khan). Walaupun kisah cinta diorang agak clisye dan sama macam movie lain, tapi stil okeylah untuk ditonton. Plus syok tengok keindahan panorama sekitar Kedarnath itu. Rasanya lakonan Sara Ali Khan dalam movie Kedarnath ni wajar dipuji sebab menyakinkan gitu. Nampak dia selesa membawa watak Mukku ini yang merupakan seorang gadis cantik yang berani, gila - gila dan happy go lucky tapi dalam masa yang sama suka memberontak pada keluarganya.
Kedarnath, Kedarnath Movie, Bollywood, Bollywood Movie Kedarnath, Hindi Movie Kedarnath, Poster Filem Kedarnath, Pelakon Utama Filem Hindi Kedarnath, Hero and Heroin Kedarnath Movie, Sushant Singh Rajput, Sara Ali Khan, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story,
Watak Mansoor Khan seorang lelaki Muslim yang budiman dan baik hati. Watak baik macam tu memang makanan Sushant Singh Rajputlah kan hehehe. Sushant memang serasi dan sesuai bawa watak lelaki baik macam tu. Aku start kenal Sushant Singh Rajput dari zaman - zaman dia berlakon drama lagi iaitu drama Pavitra Rishta tu. Lepas drama tu baru dia start fokus berlakon filem. Ingat lagi aku suka betul gandingan Sushant dan Ankita dalam drama tu, lebih best bila diorang betul - betul bercinta pula tu. Sayangnya lepas tu diorang putus, sekarang ni Ankita pun dah start berlakon filem juga bermula dengan filem Manikarnika tu. Berbalik pada movie Kedarnath ni scene banjir besar tu memang nampak real gitu, terbaik. Namun of courselah banjir besar ni muncul masa dekat hujung - hujung cerita kan. Bagi aku ending filem Bollywood Kedarnath ni memang sad ending gitu. Selain itu penonton pasti geram dengan tunang Mukku tu iaitu Kullu (Nishant Dahiya) yang merupakan pemilik hotel disitu. Dari awal si Kullu tu bercinta dengan kakak Mukku iaitu Brinda (Pooja Gor). Tapi bila dia tengok Mukku ni makin cantik bila dah dewasa, boleh pula dia tinggalkan si Brinda ni dan nak bertunang dengan Mukku.
Paling tak leh blah bila ayah Mukku dan Brinda iaitu Brijraj Mishra (Nitish Bharadwaj) yang merupakan ketua sami disitu boleh layan je perangai si Kullu ni. 
Kedarnath, Kedarnath Movie, Bollywood, Bollywood Movie Kedarnath, Hindi Movie Kedarnath, Poster Filem Kedarnath, Pelakon Utama Filem Hindi Kedarnath, Hero and Heroin Kedarnath Movie, Sushant Singh Rajput, Sara Ali Khan, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Sinopsis Filem Hindi Kedarnath,
Hal ini turut menimbulkan konflik dalam hubungan adik - beradik antara Mukku dan Brinda sebab diorang asyik bergaduh. Mukku benci dengan Kullu tapi dipaksa untuk bertunang dengan Kullu manakala Brinda pula terpaksa makan hati dengan sikap Kullu dan ayah diorang. Disebabkan hal ini Mukku sering memberontak dan cuba memalukan ayahnya dan Kullu dengan pergi mengorat lelaki - lelaki di Kedarnath tu hahaha. Manakala Mansoor Khan pula bekerja sebagai porter di Kedarnath itu, tugasnya adalah membawa, mengangkut / mengangkat barang - barang atau orang yang ingin pergi ke kuil. Pendek katanya Kedarnath ini macam tempat untuk pergi haji bagi mereka yang beragama Hindu. So kat kawasan tu memang jadi tumpuan orang ramai dan ramai juga yang bekerja sebagai porter disitu. Kali pertama Mukku dan Mansoor bertemu ketika mereka sama - sama berada di kedai yang sedang menayangkan perlawanan Kriket. Selepas itu Mukku sering menggunakan khidmat Mansoor untuk membawanya pergi ke mana - mana. Mukku juga sering mengorat Mansoor, namun pada awalnya Mansoor hanya bersikap dingin. Tapi biasalah dah hari - hari kena ngorat dengan perempuan lawa macam Mukku, mana tak cair si Mansoor ni hehehe. Akhirnya diorang sama - sama jatuh cinta gitu.
Kedarnath, Kedarnath Movie, Bollywood, Bollywood Movie Kedarnath, Hindi Movie Kedarnath, Poster Filem Kedarnath, Pelakon Utama Filem Hindi Kedarnath, Hero and Heroin Kedarnath Movie, Sushant Singh Rajput, Sara Ali Khan, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Sinopsis Kedarnath,
Lepas tu of courselah penonton dah boleh agak apa yang akan jadi kan. Hubungan cinta Mukku dan Mansoor ditentang oleh semua pihak dan Mukku dikahwinkan dengan Kullu walaupun dia tak rela. Selepas itu Mukku cuba membunuh dirinya namun berjaya diselamatkan. Apa yang berlaku seterusnya?? okey tu serba sedikit sinopsis filem Bollywood Kedarnath ini. Aku rasa okey je layannn movie ni walaupun ada scene - scene clisye sikit. Tapi bab banjir besar tu memang scary okey. Secara keseluruhannya aku bagi 7.5/ 10 bintang untuk Hindi movie Kedarnath ini.

Read More »

6 Mei 2020

Angrezi Medium - Filem Terakhir Irrfan Khan

Angrezi Medium, Hindi Medium, Sequel Hindi Medium, Last film of Irrfan Khan, Irrfan Khan Died, Sinopsis Penuh Filem Angrezi Medium, Poster Filem Angrezi Medium,
Angrezi Medium - Filem Terakhir Irrfan Khan

Angrezi Medium (English Medium) adalah filem terakhir lakonan Irrfan Khan yang release pada 13 Mac yang lalu sebelum Irrfan Khan meninggal dunia pada 29 April 2020 pada usia 53 tahun. Irrfan meninggal dunia akibat Colon Infection. Lebih sedih bila mak Irrfan meninggal dunia terlebih dahulu iaitu pada 25 April dan kemudian Irrfan pula. Bagi peminat filem Hindi / Bollywood pasti kenal dengan Irrfan Khan ni betul tak, plus dia juga berlakon sampai ke Hollywood tu. Filem Hollywood yang blockbuster pula tu. Filem - filem lakonan Irrfan ni memang best - best belaka, antara yang aku ingat seperti Talvar, Blackmail, Hindi Medium, Billu Barber (berlakon bersama Shah Rukh Khan), D-Day, Qarib - ,Qarib Single, Jazbaa dan banyak lagi.

Ikutkan pada tahun 2018 yang lalu, Irrfan Khan telah disahkan mengidap Neuroendocrine Tumor. Dia kemudian berubat di UK selama setahun dan akhirnya sembuh sebelum kembali ke India pada Februari 2019. Tak silap aku pada bulan Mac 2019, dia start shooting filem Angrezi Medium ni. Dekat youtube ada video audio rakaman suara Irrfan yang mempromosikan filem Angrezi Medium ni. Kiranya macam last rakaman suara dia gitu, sedih dengar. Korang boleh try cari kat Youtube tu. Kemudian pada 30 April 2020 pula, semua dikejutkan dengan berita Rishi Kapoor pula mati akibat Leukemia pada usia 67 tahun. Irrfan Khan dan Rishi Kapoor pernah berlakon sekali dalam filem D - Day pada tahun 2013.

Berbalik pada movie Angrezi Medium ni, memang banyak pengajaran dalam movie tersebut. Terutamanya tentang pergorbanan dan kasih sayang seorang ayah pada anaknya. Antara pelakon filem Bollywood Angrezi Medium ini adalah Irrfan, Kareena Kapoor Khan, Radhika Madan, Deepak Dobriyal, Dimple Kapadia, Ranvir Shorey dan ramai lagi. Personally aku lebih suka filem Hindi Medium berbanding filem Angrezi Medium ni. Aku tak pasti sama ada Kareena Kapoor ni pelakon utama atau pelakon pembantu sebab dia muncul lambat kot lepas sejam lebih, plus scene dia pun tak berapa banyak. Scene Irrfan dan Radhika Madan yang jadi bapa dan anak dalam filem ni yang banyak muncul dalam filem ni. Jom tengok serba sedikit sinopsis filem Angrezi Medium di bawah ini okey.
Angrezi Medium Movie, Sequel Hindi Medium, Irrfan Khan, Irrfan Khan Died, Sinopsis Penuh Filem Bollywood Angrezi Medium
Sinopsis Angrezi Medium (Hindi Movie)

Mengisahkan Champak Bansal (Irrfan Khan) yang terpaksa menjaga satu - satunya anak perempuannya Tarika setelah kematian isterinya. Champak menjaga Tarika (Radika Madan) ibarat menatang minyak yang penuh. Champak Bansal adalah pemilik kedai manisan di Udaipur Rajasthan. Dia sering bergaduh dengan sepupunya Gopi Bansal (Deepak Dobriyal) yang turut memiliki kedai manisan di kawasan berdekatan. Pertikaian mereka sampai ke mahkamah dan Gopi menang kes mahkamah tersebut selepas merasuah hakim. Champak kemudiannya dilarang dari menggunakan nama Ghasiteram sebagai nama kedainya. Berbalik pada Tarika, dia sejak kecil dah obses ingin pergi ke London. Dia sering menanya soalan yang sama pada ayahnya bila mereka akan ke London dan ayahnya juga sering memberi jawapan yang sama pada Tarika yang mana mereka akan pergi nanti. Tapi sampai ke sudah tak pergi.

Tarika kini sudah remaja dan tidak begitu pandai dalam pelajaran. Namun satu hari secara tak sengaja Champak telah mencabar Tarika untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan final untuk meraih biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di University Truford di London. Champak berjanji akan membenarkan Tarika ke London sekiranya dia berjaya dalam peperiksaan tersebut. Awalnya Champak yakin yang Tarika tak mampu untuk dapat keputusan cemerlang sekaligus meraih biasiswa. Namun lain jadinya bila Tarika belajar bersungguh - sungguj sehingga berjaya. Walaubagaimanapun biasiswa Tarika telah ditarik balik disebabkan Champak telah mengkritik suami pengetua sekolah tersebut di sebuah majlis khas. Tarika kecewa dan menyalahkan ayahnya manakala Champak pula cuba memujuk dan merayu pengetua sekolah tersebut namun gagal. Akhirnya Champak nekad akan menghantar Tarika untuk belajar di London dengan apa pun caranya. 

Mereka akhirnya ke London, Gopi Bansal turut ikut sekali untuk teman Champak disana. Walaupun mereka bermusuh dalam perniagaan tapi kedua - duanya sayang pada Tarika. Walaubagaimanapun sesuatu berlaku di Airport dan Tarika terpisah dengan ayahnya setelah ayahnya dan pakciknya ditahan dan kemudian mereka dihantar pulang ke India. Nama dan pasport mereka disenaraihitamkan. Champak dan Gopi kemudian ke Pakistan untuk berjumpa seseorang bagi mendapatkan identiti palsu serta passport palsu untuk masuk ke London secara haram. Sampai di London Champak dan Gopi berdepan masalah baru bila mereka secara tak sengaja telah menggagalkan plan Naina Kohli (Kareena Kapoor Khan) yang merupakan seorang pegawai polis yang sedang undercover untuk menangkap penjenayah. Naina curiga dengan kelakuan Champak dan Gopi itu. Manakala Tarika pula seronok berada di London kerana bebas melakukan apa saja tanpa kongkongan ayahnya lagi. 
Angrezi Medium, Hindi Medium, Irrfan Khan Died, Sinopsis Filem Angrezi Medium By Miss Banu,
Champak agak terasa hati dengan kelakuan Tarika yang seolah - olah tidak menghormatinya lagi. Champak dan Gopi kemudian tinggal di bilik sewa kepunyaan Mrs Sampada Kohli (Dimple Kapadia) yang merupakan ibu pada Naina Kohli. Namun hubungan 2 beranak itu agak dingin. Naina dan ibunya sering bergaduh tiap kali berjumpa. Champak dan Gopi akhirnya menemui satu jalan untuk memasukkan Tarika di universiti berkenaan tapi memerlukan duit yang banyak. Akhirnya Champak dan Gopi bersetuju untuk menjual kedai mereka untuk mendapatkan duit tersebut. Apa yang berlaku seterusnya?. Ending movie Angrezi Medium ini memang happy ending okey.

Read More »

2 Mei 2020

Novel Bukan Gadis Biasa Karya Liza Nur

Novel Bukan Gadis Biasa Karya Liza Nur, Drama Bukan Gadis Biasa, Drama Adaptasi Novel, Drama Slot Akasia TV3, Drama Bulan Ramadan, Cover Depan Novel Bukan Gadis Biasa, Senarai Pelakon Utama Drama Bukan Gadis Biasa, Remy Ishak, Ayda Jebat, Nazim Othman, Sheila Rusly, Mas Khan, Ozlynn Waty, Lia Natalia,

Novel Bukan Gadis Biasa karya Liza Nur telah pun diadaptasikan menjadi drama bersiri 28 episod dan kini tengah hangat disiarkan di slot Akasia TV3. Pelakon Remy Ishak akan membawa watak sebagai Rayyan dalam drama Bukan Gadis Biasa ini. Manakala Ayda Jebat pula akan melakonkan watak sebagai Jo / Johana. Nazim Othman sebagai Amir, Mas Khan sebagai Amirul, Sheila Rusly sebagai Opah Aminah dan ramai lagi. Berbalik pada novel Bukan Gadis Biasa ni, ianya menyingkap ceritera manusia-manusia yang pernah melalui zaman gelap ketika kecil. Ia didukung oleh watak-watak yang kuat untuk meninggalkan impak yang mendalam kepada para pembaca. Johana anak seorang penjenayah dan penagih dadah. Namun, ia tidak menyekat dia supaya berusaha untuk keluar dari label gagal yang diletakkan manusia padanya. 

Rayyan pula mangsa dera yang kerapkali dipijak. Tetapi, semangatnya untuk berjaya menjadikan dia lelaki cekal yang tidak pernah mengenal erti putus-asa. Watak-watak ini terjerut dengan pelbagai pemasalahan dunia dan seperti manusia-manusia biasa yang lain, adakalanya mereka menerima penangan emosi yang dahsyat. Selain itu novel Bukan Gadis Biasa ini juga mengangkat nilai kasih sayang, persaudaraan dan persahabatan yang menjadi tujang utama karya. Tema cinta menjadi perencah yang menambah kemanisan watak-wataknya disamping mengetengahkan isu-isu tenat seperti penderaan kanak-kanak dan jenayah. Karya Bukan Gadis Biasa juga terselit humor yang membuatkan pembaca lebih relaks meskipun ia membawa tema yang berat.


Read More »

29 Apr 2020

Sinopsis dan Review Drama Korea My Fellow Citizen

My Fellow Citizen, Drama Korea, Korean Drama My Fellow Citizen, Drama Korea My Fellow Citizen, Sinopsis Penuh Drama Korea My Fellow Citizen, Ulasan Drama Korea My Fellow Citizen, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama 2019, Drama Korea Best,

Lama gila tak buat review kat blog ni sebab sepanjang musim PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) ni, laptop aku yang rosak tu pun tersadai kat kedai komputer (Forest Global Technology) tu. Tak tau nak contact depa macam mana, yela kedai tutup kan, phone pun mesti tak angkat ngan depa pun tak ada media sosial. Jangan laptop aku hilang sudah. Maka terpaksa update blog pakai phone ja. Berbalik pada drama Korea My Fellow Citizen ni, drama ni release pada 1 April 2019 yang lalu dan tamat episodnya pada 28 Mei 2019. Korean Drama My Fellow Citizen ini disiarkan di channel KBS dan bergenre Comedy, Crime, Politik. Antara pelakon drama Korea My Fellow Citizen ini adalah Choi Si Wan, Lee Yoo Young, Kim Min Jung, Tae In Ho, Kim Eui Sung, Park Kyung Hye, Woo Hyeon dan ramai lagi. Drama ini mempunyai 32 episod, setiap episod setengah jam ja, kalau gabung jadi sejam kiranya 16 episod gitu.
My Fellow Citizen, Drama Korea, Korean Drama My Fellow Citizen, Drama Korea My Fellow Citizen, Sinopsis Penuh Drama Korea My Fellow Citizen, Ulasan Drama Korea My Fellow Citizen, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama 2019, Drama Korea Best,
Jalan cerita drama My Fellow Citizen ni menarik sebenarnya bila seorang penipu (con artist) boleh jadi wakil rakyat, siap menang pilihanraya gitu. Walaupun sebenarnya dia tak rela untuk masuk politik ni semua, tapi sebab dia dipaksa dan terdesak so dia redah je hehehe. Lakonan Choi Si Won sebagai Yang Jung Kook memang tidak mengecewakan, sesuai juga Choi Si Won ni berlakon dalam genre komedi. Pemilihan pelakon semua best dan serasi dengan watak masing - masing. Antara yang patut diberi pujian pastilah pada Kim Min Jung yang membawa watak jahat sebagai Park Hoo Ja. Tapi watak Park Hoo Ja ni tak adalah jahat sangat sebab kadangkala lawak juga bila ada yang dia plan semua tak jadi disebabkan campurtangan Yang Jung Kook tu. Plus Park Hoo Ja ni nampak elegan dan cara cakap pun lemah - lembut ja, tapi bila dia naik angin habislaa hahaha. Antara yang menarik bila Kim Min Jung dan Kim Eui Sung reunion semula dalam drama My Fellow Citizen ni. Bagi yang tak tahu mereka berdua pernah berlakon dalam drama popular Mr. Sunshine, jadi anak dan bapa dalam drama tersebut.
My Fellow Citizen, Drama Korea, Korean Drama My Fellow Citizen, Drama Korea My Fellow Citizen, Sinopsis Penuh Drama Korea My Fellow Citizen, Ulasan Drama Korea My Fellow Citizen, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama 2019, Drama Korea Best,
Antara scene yang aku suka dalam drama ni masa Yang Jung Kook start berkempen dalam pilihanraya tu. Scene diorang meeting ramai - ramai tu pun dah lawak. Calon lain meeting dan cari jalan untuk fokus isu apa dalam pilihanraya tu. Berbeza dengan Yang Jung Kook dan teamnya yang sibuk meeting nak makan apa nanti hahahaha.Plus lagu rasmi untuk kempen pilihanraya Yang Jung Kook tu pun best, siap ada step tarian lagi hahaha. Aku rasa semua scene masa diorang berkempen untuk pilihanraya tu memang best dan lawak okey. Bila Yang Jung Kook dah menang dalam pilihanraya dan berjaya jadi wakil rakyat tu, jalan cerita start jadi boring sikit sebab ianya dah mula bertukar jadi serius sikit. Kadang - kadang aku rasa Kim Min Young lakonan Lee Yoo Young yang jadi isteri Yang Jung Kook ni naif juga walaupun dia adalah polis. Macam manalah dia boleh tak perasan yang suaminya tu adalah con artist, sedangkan dah banyak hint yang dia dapat. Malah Park Hoo Ja sendiri dah bagi tahu dia dah, tapi dia tak percaya. Dia cuma ingat suami dia ada hutang dengan Park Hoo Ja saja. Selain itu pelakon Choi Daniel dan Baek Jin Hee yang merupakan hero dan heroin drama Korea Jugglers turut jadi cameo dalam drama ni.

Aku suka juga dengan keluarga Yang Jung Kook ni, dari bapa sampai adik perempuannya memang semuanya sepesen, kaki tipu dan terror bab2 scammer ni semua, plus diorang ni semua kelakar dan gila - gila especially adik perempuan dia tu. Ending drama Korea My Fellow Citizen ni memang happy ending gitu. Apa pun jom tengok sinopsis penuh drama Korea My Fellow Citizen ni di bawah okey.

Mengisahkan tentang Yang Jung Kook yang merupakan seorang penipu yang jatuh cinta pada Kim Mi Young yang merupakan seorang polis. Kim Mi Young merahsiakan pekerjaannya dari Yang Jung Kook kerana risau hal lama berulang kembali. Dimana ex- boyfriendnya curang kerana stress dengan pekerjaan Mi Young sebagai seorang polis. Mereka berdua akhirnya berkahwin dan Kim Mi Young hanya memberitahu perkara sebenar pada Yang Jung Kook ketika mereka dalam perjalanan untuk pergi honeymoon. Yang Jung Kook sangat terkejut dan takut bila mengetahui yang isterinya adalah seorang polis. Selepas itu hubungan Yang Jung Kook dan Kim Mi Young mula dingin. Dalam masa yang sama Yang Jung Kook mula diburu oleh seorang ceti haram bernama Park Hoo Ja yang ingin membalas dendam pada Yang Jung Kook kerana sudah menipu bapanya. Ketika samseng - samseng upahan Park Hoo Ja sedang mengejar Yang Jung Kook, telah berlaku satu insiden yang tidak disengajakan bila Yang Jung Kook telah memukul seorang lelaki yang lalu di kawasan berkenaan untuk menarik perhatian polis yang ada di kawasan berdekatan. 
My Fellow Citizen, Drama Korea, Korean Drama My Fellow Citizen, Drama Korea My Fellow Citizen, Sinopsis Penuh Drama Korea My Fellow Citizen, Ulasan Drama Korea My Fellow Citizen, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama 2019, Drama Korea Best, Poster Drama Korea My Fellow Citizen,
Namun Yang Jung Kook tidak menyangka lelaki yang dipukulnya itu adalah pembunuh bersiri yang dikehendaki polis. Polis berterima kasih pada Yang Jung Kook kerana telah membantu mereka untuk menangkap pembunuh tersebut. Hal tersebut turut mendapat liputan meluas dari pihak media dan Yang Jung Kook turut mendapat anugerah "the brave citizen" dari pihak polis. Dalam sekelip mata Yang Jung Kook menjadi sangat popular disebabkan insiden berkenaan. Dalam masa yang sama Park Hoo Ja berusaha melobi ahli politik untuk bekerjasama dengannya bagi meluluskan satu undang - undang yang akan menguntungkan pihaknya. Namun lama - kelamaan Park Hoo Ja mula berasa menyampah nak membodek dan melayan kerenah ahli politik itu dan mula merancang satu plan yang tak masuk akal iaitu menggunakan Yang Jung Kook. Park Hoo Ja mula mengugut Yang Jung Kook yang dia akan membunuh isteri Yang Jung Kook iaitu Kim Mi Young jika Yang Jung Kook tak mahu ikut cakapnya.
My Fellow Citizen, Drama Korea, Korean Drama My Fellow Citizen, Drama Korea My Fellow Citizen, Sinopsis Penuh Drama Korea My Fellow Citizen, Ulasan Drama Korea My Fellow Citizen, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama 2019, Drama Korea Best,
Atas sebab itu Yang Jung Kook terpaksa mengikut arahan Park Hoo Ja dengan ikut bertanding menjadi calon bebas untuk pilihanraya. Populariti Yang Jung Kook sedikit sebanyak membantunya untuk mendapat undian tapi tidak memungkinkan yang dia boleh menang pilihanraya. Atas sebab itu Park Hoo Ja telah mengupah Kim Joo Myung (Kim Eui Sung) yang merupakan seorang ahli politik veteran yang berpengalaman dalam hal ini untuk membantu Yang Jung Kook menang dalam pilihanraya ini. Awalnya Kim Joo Myung tidak begitu suka dengan Yang Jung Kook setelah tahu Yang Jung Kook ini seorang penipu. Namun lama - kelamaan dia menjadi rapat pula dengan Yang Jung Kook. Pelbagai perkara yang berlaku dalam pilihanraya itu sehinggalah pada satu tahap Park Hoo Ja mahukan Yang Jung Kook untuk tarik diri dalam pilihanraya itu dan menyokong calon lain. Yang Jung Kook mula berasa marah dengan keputusan Park Hoo Ja kerana dia telah bersemangat dan berusaha keras untuk menang. Namun atas hasil kebijaksanaan Kim Joo Myung dan Yang Jung Kook juga, mereka akhirnya menang.
My Fellow Citizen, Drama Korea, Korean Drama My Fellow Citizen, Drama Korea My Fellow Citizen, Sinopsis Penuh Drama Korea My Fellow Citizen, Ulasan Drama Korea My Fellow Citizen, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama 2019, Drama Korea Best,
Setelah menang, Yang Jung Kook berazam ingin menjadi ahli politik yang berbeza dari yang lain dan benar - benar ingin berkhidmat untuk rakyat. Namun hal tersebut tidak disukai oleh Park Hoo Ja kerana semua rancangannya telah gagal bila Yang Jung Kook campurtangan. Lama - kelamaan Yang Jung Kook dan Park Hoo Ja mula bergaduh dan cuba untuk saling menjatuhkan antara satu smaa lain. Apa yang berlaku seterusnya? apa reaksi Kim Mi Young setelah tahu hal sebenar? Apa pun syok gak layan drama ni dan aku bagi 8/10 bintang untuk drama ini. 

Read More »

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017