-->

14 Apr 2011

Review Filem yg BerdaSarkan KisaH BeNar..


Assalammualaikum..aku tertarik utk review 2 filem yg baru2 nih aku tonton..1 cite Melayu dan 1 lgi cite Hindustan..persamaan kedua-dua filem nih adalah kedua-duanya berdasarkan kisah benar..xde rekaan okey..semuanya benar belaka..menarik x..best juga tgk cite2 yg berdasarkan kisah benar..dapat la kita mengambil pengajaran kan..

Filem Hindustan tuh adalah filem berlatarkan Sejarah iaitu mengenai Kebangkitan Chittagong dalam tahun 1930..best tau sekali sekala layan cite2 sejarah nih..semangat Nasionalisme dan patriotisme tiba2 melanda diri bila menonton cite tuh..cite Melayu plak adalah cite kontroversi tuh.. …Dalam Botol …so dibawah nih adalah pendapat aku ttg kedua-due cite nih..


Aku start ngan cite Melayu dulu la ek..

1-…Dalam BotoL
Emm jalan cite die menarik..Cuma bila lama2 menonton tuh bosan plak jadinya..sebabnya cite nih mendatar jer..muzik die pun x best..muzik latar x best n x cukup kuat nak menyokong jalan cite filem nih..filem nih slow sgt..xde brp ada kejutan sbb kita dah boleh agak apa akan jadi..entahlaa filem nih x menepati citarasa aku..well nih adalah kisah benar kan..so kesian plak la pada Si Rubidin tuh yg buat pembedahan jdi prmpuan sbb nak puaskan hati kekasih die..bila dh jadi prmpuan kekasih die plak x leh nk terima..maka bermula lah konflik..apa lah yg dfikir oleh si rubidin bila mnjadi Ruby tuh..cmne laa die leh uat pembedahan tukar jantina tuh..x pikir ke akibat dan kesan jangka pjg kan..ish2..last2 bile bapak die meninggal baru la nk berubah jadi lelaki balik..n pulang ke kpg dan pastu kenal seorang gadis Diana Dianelle yg menyintai dirinya..dan mereka buat kputusan nak kahwin..tpi last2 si rubidin ni melarikan diri dari perkahwinannya..kesian kat Diana D. n yg aku paling mymph boleh plak si kekasih rubidin nih jeles bila dpt tau si Rubidin nih nak kahwin n sanggup dtg ke kpg si rubidin nih utk bagitau hal sebenar pasal rubidin yg tukar jantina tuh kat emak rubidin nih..benggong tul..apa pun bagi aku jalan cite die mmg menarik..Cuma sayang jalan cite die x diolah dengan lbih baik..kalau tak mesti best..dan akhirnya si Rubidin tuh menyesal x sudah..cite nih aku bagi 3.5 bintang dri 10 bintang.

2-KheLeiN Hum Jee JaaN Sey
Ok..cite nih dilakonkan oleh Abhishek Bachan sebagai watak utama..dan heroin cite nih adalah Deepika Padukone..cite nih berkisar ttg perjuangan menentang penjajahan British di India dalam tahun 1930..kebangkitan ini berlaku di Chittagong..Sekali tengok cite nih ada persamaan dgn cite Warkah terakhir tuh yg pasal Rosli Dhoby tuh..tapi xde la sama sebijik.sikit2 jer la..mula2 sebelum tgk aku rasa cite nih maybe membosankan..tapi bila dh start tengok..trnyata mmg berbaloi menontonnya..dapat juga pengetahuan am mengenai Sejarah Asia Selatan kan (India)..Cite nih bermula apabila watak utama (Abhishek B) ingin menentang British menggunakan cara kekerasan..baginya sebelum ini mereka dh cuba berlembut dalam membuat penentangan terhadap keadilan yg berlaku kpd mereka..namun British buat derk jer..so Abhishek macam buat satu pakatan sulit gitu..die kumpul ahli2 yg boleh dipercayai kemudian mengrekrut ahli2 baru yg banyaknya terdiri drp golongan remaja..dalam pakatan nih ada 2 org wanita iaitu Deepika dan sorang lagi yg turut membantu.

So mereka merancang ingin menyerang British secara serentak di tempat2/bangunan Pentadbiran British spt Balai Polis,pusat Telegraf, Kelab orang Eropah dll..Perancangan dan serangan mereka hampir berjaya namun disaat-saat akhir banyak hal2 yg tidak diduga berlaku..dimana mereka semua berjaya menakluk balai polis dsbnya dan memperoleh banyak senjata..namun malangnya ditempat tuh hanya ada senjata (senapang,pistol dll) je tapi peluru2 tidak disimpan di tempat yg sama..Bijak kan British diorang mmg dh fikir kemungkinan2 akan diserang so diorang dh sembunyikan peluru2 tuh ditempat lain,maka hal ni telah menyebabkan perancangan mereka dh x brp nk menjadi..kerana mrk x mempunyai bekalan senjata yg cukup.so mula la episode ngeri bagi para pejuang2 nih..dimana mrk trpaksa melarikan diri ke hutan..bila keadaan dh x trkawal..n bekalan senjata dan peluru mereka dh berkurangan.



Seperti cite sejarah yg lain..British yg tercabar dgn kebangkitan yg berlaku di Chittagong nih telah membuat gerakan memburu para penentang British nih..siap bagi ganjaran sume kalau dpt menangkap mereka nih sume..banyak yg mati..kesian pada remaja2 tuh sume bnyk yg terbunuh kena tembak..memang British memburu mereka nih betul2..sampai semua telah habis terbunuh dan ditangkap..dan ketua pada gerakan menentang British nih akhirnya dijatuhkan hukuman Gantung sampai Mati..wow mang best la cite nih..dari segi muzik die pun ok gak..jalan cite die pun walaupun lebih kurang sama ngan cite sejarah lain tapi tetap menarik ditonton..lagipun nih kisah benar beb..pada akhir filem tuh ada ditunjukkan juga gambar2 sebenar para2 pejuang tuh sume..mang berbaloi menontonnya.Lakonan Abhishek Bachan juga agak menyakinkan..aku bagi 6.5 bintang utk filem nih..aku sertakan juga ngan synopsis cite nih supaya korang lebih faham cite nih..haha maklumlah kot2 aku salah bagitau informasi ke apa ke kan.. =)

SiNopSis..
Khelein Hum Jee Jaan Sey is a Hindi period piece film directed by Ashutosh Gowariker, It is based on the book Do And Die by Manini Chatterjee, based on the Chittagong Uprising of 1930.It is about a teacher Surjya Sen a.k.a Masterda (Abhishek Bachchan), who is a well known revolutionary leader of Indian Republican Army Chittagong, who had an instinctual flair for Swaraj and Independence. Surjya Sen is a teacher who teaches in village school and is an activist for Indian freedom and had links with many other famous revolutionaries who adores him as their leader, the revolutionaries were Ganesh Ghosh, Lokenath Bal, Ambika Chakraborty, Nirmal Sen and Ananta Singh. Nirmal Sen after being released from jail meets Masterda and asks him for next action. Masterda assures him of next action soon and Nirmal goes on to meet Pritilata Waddedar,when she expresses her eager to join the Indian republican army along with her friend Kalpana Datta (Deepika Padukone). Together they meet Masterda who asks them to prove their skills by assigning them the task of collecting the information about Cantonment. Dressed as sweeping girls they both draw successful sketches of Cantonment.

Meanwhile, those teenagers express their will to join Surjya Sen and to drive the British out of the country. Surjya Sen enlists them and trains them in martial exercise, shooting and bomb making. Masterda devises the plan to rock the British Empire by planning a raid on police lines Armoury, Cantonment, Telegraph office and Railway lines. The plan was put into action at 10 o'clock on April 18, 1930. Unfortunately the guns were found but bullets were not there. So they had to burn the arms there only. The revolutionaries also succeeded in dislocating telephone and telegraph communications and disrupting the movement of the trains. Harigopal Baul (Tegra) was first to be shot dead along with twelve others and the group had to flee leaving Ambika Chakraborty wounded, the Britishers found the dead bodies and burnt them with Petroleum. Later eight young rebels led by Pritilata Waddedar attacked the European Club. After killing the officials the rebels fled and Pritilata committed suicide by swallowing Cyanide.



Meanwhile, Masterda had split the group into four and asked them to separate. While living with her sister in Patiya village the police under Major Cameron surrounded Masterda and tried to capture him but he was shot dead by Nirmal sen. While Nirmal got wounded, he asked Masterda to get out of there and henceforth sacrificing his own life fighting. Masterda escaped and retired to another house with Pritilata and other young rebels. Meanwhile the Police SP of Chittagong and other parts press hard crackdown on escaping rebel members and search for Masterda like anything. While, Masterda escaped, other members got arrested or killed in encounters with police while some members shot themselves like heroes to evade brutal torture by police. After few months, Haripada a young rebel decides to take revenge as he assassinates the SP who had an upper hand while suppressing the rebels, during an army football match. Finally, one night Masterda was encircled and was captured by police troopers he was trialled before the court and was sentenced to death by hanging, Surjya sen happily accepts the verdict. Before the death sentence, Surjya Sen was brutally tortured by British executioners who break all his teeth, limbs and joints with hammer. He was dragged to the rope unconscious and was hanged, thus ending the glorious life of a revolutionary who became one of the living legends in the column of Indian Martyrs who laid their lives for Indian Freedom.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017