-->

16 Sep 2012

10 KuNCi PeRSaHaBaTaN YaNg BaiK

GamBar Hiasan
 
1-Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap
terbuka baik untuk anda.
2-Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.
3-Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.
4-Hargai Pendapat satu sama lain
5-Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.
 
6-Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda beritahulah..
7-Ikhlas dalam Persahabatan tanpa ada niat lain atau mengharapkan balasan dsbnya
8-Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan ~Stress~menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia mendengar luahan perasan mereka pula. Belajar daripada satu sama lain.
9-Jangan mengata dibelakang kawan anda...
10-Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana dengan kata-kata itu manusia akan terpengaruh..


Kredit untuk blog Cecinta

7 ulasan:

 1. Betul2...satu lg cuba cari kwn luar dari linkungan kita...contoh klu jgn kwn dgn org sama tmpt keje semata2...fikiran jd jumud. X kenal org luar, x tau pendpt org luar mcm mana. Fuyoo hebat pulak guna pkataan jumud hihi

  BalasPadam
 2. boleh diguna pakai.. :)

  huhuhuhu..thanks sharing.. :)

  BalasPadam
 3. Setuju ngan tips tu..susah nak cari sahabat yg betoi2 sejati ni

  BalasPadam
 4. Setiap orang mempunyai sahabat...
  Tips ini sangat baik dan berguna untuk kita semua :-)

  BalasPadam
 5. :) semoga persahabatan ini berkekalan ye dik :) amin...

  BalasPadam

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017