-->

5 Ogo 2010

ReView FiLeM KitEs & AnDaRtu TeRLaMpaU..

Dh lama aku nak uat review ttg filem yg aku berkesempatan utk menontonnya baru2 nih..tpi terasa malas lak plak nak menaip hehe..ni bru terasa rajin sikit…



Aku dh tgk filem Kites lakonan Hrithik Roshan (Bollywood) dan Barbara Mori (Sepanyol) gandingan yg unik..hehe..dan juga aku sempat menonton filem Andartu Terlampau:21 hari mencari suami..lakonan Haliza Misbun, Erra, Abby Abadi dan ramai pelakon lelaki..


Apa2 pun jom tgk synopsis filem Andartu terlampau terlebih dahulu…



Sinopsis:
Cerita yang mengisahkan tentang seorang gadis lewat 20an bernama Nik Melati Sukma yang tertekan gara-gara masih lagi belum kberkahwin. Pelbagai usaha dilakukan oleh kedua orang tuanya iaitu Fatimah dan Nik Mat bagi membolehkanya bersetuju untuk berkahwin sehingga sanggup 'mix and match' anaknya itu dengan calon yang dirasakan mereka sesuai. Namun Nik Melati Sukma atau Nikki nekad mencari jodohnya sendiri.


Pelbagai peristiwa lucu yang melingkari perjalanan Nikki dalam usahanya mencari calon suami sementelah ibunya Fatimah telah memberi kata dua:seandainya tidak membawa pulang calon suami dalam masa 21 hari, maka Nikki tiada pilihan melainkan terpaksa berkahwin dengan lelaki pilihan ibunya itu serta persetujui bersama oleh bapanya Nik Mat.


Dalam melayari pelbagai senario bersama senarai calon-calon suaminya yang panjang, Nikki semakin lelah kerana apa yang dimahukannya tidak diperolehinya. Putra Aziz Al-Biruni; anak rakan baik ibunya, walaupun tampan namun kerjayanya sebagai peguam menjadikan sifat yang suka berperang di mahkamah bagi menegakkan kebenaran terbawa-bawa hingga ke luar dan ini turut melemaskan Nikki.


Maka Nikki yang amat terkenal dengan sifatnya ynga 'impulsive' lantas mengambil keputusan nekad untuk berkahwin degan Omar Shariff, lelaki yang sentiasa ada dalam hidupnya sekian lama. Namun sesuatu yang tidak diduga berlaku apabila Nikki bertemu kembali kekasih lama yang dicintainya sewaktu di universiti dulu iaitu John Johny Johnathan.


Paling tragis sekaligus membuatkan Nikki berfikir dua kali samada untuk meneruskan pernikahannya dengan Omar Shariff atau tidak ialah, apabila John Johny Jonathan melamarnya pada hari pernikahannya itu. Apakah sifat impulsive NIkki kali ini mampu mendorongnya untuk membatalkan pernikahan dengan Omar Shariff di saat akhir?Jawapanya ada di dalam Andartu Terlampau...21 Hari Mencari Suami!


Pengarah: Din CJ
Terbitan: Big Productions Sdn Bhd


ULasaN aku:-


Subjek filem ni menarik..ttg Andartu..yg mana subjek atau jln cite mcm ni belum pernah diangkat ke layar perak lagi..walaubagaimanapun…bagi aku cite ni kureng menarik laa bagi aku atas sebab2 berikut :


Sebab 1: permulaan cerita yg menunjukkan Nikki seorang yg berperwatakan kasar..bagi aku ok je nk tjuk nikki ni seorang yg kasar..Cuma aku x gemar melihat rambut Nikki yg kerinting macam sarang tebuan tuh..huhu..byk scenes gak yg tjukkan Nikki berambut sarang tebuan ni…sakit mata aku tgk..mcm cite bodoh jer..apa salahnya lau realistic sikit..rasanya zaman ni susah nk jumpe perempuan yg sanggup atau memiliki rambut ala2 alleycats tuh..kalau ada pun sure perempuan berkenaan dh uat teknik rebonding utk luruskan rambut diorng hehehe..


Sebab 2: pelakon2 lelaki yg dipilih kureng sesuai..aku rasa yg berjaya membuat aku ketawa or yg buat aku suke tgk adalah lakonan Fahrin ahmad ngan Awie je kot..yg lain mcm x best jer..patutnya pemilihan pelakon mestila yg lebih popular..watak mereka harus dikembangkan lgi bru la menarik..


Sebab 3: x kelakar mana pun..aku rasa sekali jer aku ketawa bile tgk cite ni..time adegan mandi bunga tuh..lepas haliza mandi bunga..tiba2 kat belakang tuh mak die plak interframe pi mandi bunga gak..hehehe..


Walaubagaimanapun pujian aharus diberikan kerana berani mengangkat tema sebegini ke layar perak..rasanya filem ni kurang berjaya..gagal dipasaran..kutipan die sikit jer…emmm apa pun kalau nk isi masa terluang tuh boleh la gak layan cite ni…




Okey jom tgk Sinopsis Filem Kites lak…



J., played by Hrithik Roshan, is a dance teacher in Las Vegas, Nevada. As a sideline, he marries immigrant women to get them green cards. When Gina (Kangana Ranaut), the rich daughter of a powerful casino owner (Kabir Bedi), falls for him, J. goes along in order to marry into money. He discovers that his future brother-in-law, the vicious, homicidal Tony (Nick Brown), is about to marry a Mexican woman named Natasha (Barbara Mori), whom J. knows as Linda, the last of the immigrant women he married. On the night before "Natasha" and Tony's wedding, Linda and J. spend a romantic but chaste night, humorously agreeing to a "divorce." A jealous, gun-wielding Tony, however, arrives at her apartment while J. is there, and after he hits her, Linda impulsively knocks him out with a heavy object while he tussles with J. Linda and J. go on the run toward Mexico, with Tony and police in pursuit. They are helped by a hotel clerk, by the name of Jasleen Grewal. Jasleen gives them fake passports and ID so they can go wherever they want. However, Jasleen was evil, and she led both of them into a trap where they would eventually die. Jasleen Grewal is now considered the main villain of the movie.


ULasaN aku-


Bagi aku gandingan Hrithik ngan Barbara merupakan satu gandingan yg unik..yg not bad gak la..jalan cite die pun ok gak..kire berbaloi gak untuk ditonton..dlm filem ni banyak menggunakan bahasa Inggeris dan sepanyol..bahasa Hindi sikit jer..


Barbara Mori dlm filem ni banyak bertutur dlm bahasa Sepanyol..dan sikit2 dlm Bahasa inggeris…sesuai dgn watak die sebagai immigrant yg dtg ke Las Vegas utk mencari duit yg byk bgi membantu family die..manakala Hrithik hampir 90 % bertutur dlm English..


Bile Hrithik dan Barbara bercakap mang kelakar…mcm ayam dan itik bercakap..hrithik bercakap bahasa inggeris..barbara lak cakap sepanyol..last2 dua2 pun x faham dan menjadi salah faham hehehe..bak kata orang cinta xde bahasa, cinta x mengenal sempadan..dlm cite nih Hrithik dan Barbara mempunyai tujuan yg sama untuk mencari wang yg banyak..Hrithik akan berkahwin dgn Kangana manakala Barbara lak akan berkahwin dgn abang kpd kangana nih..maknanya hrithik n barbara ni akan jdi biras la..(betul ke lau aku x silap hheehe) walaubagaimanapun diorang tidak mencintai pasangan masing2..diorang hanya inginkan duit dan kemewahan sahaja..sehinggala suatu hari diorang sedar yg diorang dh jatuh cinta..dan akhirnya terpaksa melarikan diri kerana telah terperangkap dgn jerat cinta mereka sendiri..


Dlm pelarian mereka ni..cinta mereka ni semakin kuat..Cuma bile ending die agak sedih laaa…sebab Barbara Mori bunuh diri dgn memandu kereta masuk ke dalam laut..akibat dikejar oleh tunangnya..hrithik pula cedera ditembak dan ditolong oleh seorang tua lau aku x silap..bile die dh sedikit sembuh die mula mencri Barbara…akhirnya die mengetahui yg Barbara dh bunuh diri..lalu die pun pergi la ke tempat tu..dan akhirnya Hrithik telah terjun ke dlm laut tu juga..maknanya dua2 bunuh diri di penghujung cite..sad ending..huhuhu…


Tapi apa pun cite ni penuh dgn emosi, action, cinta, tragedy dan mcm2 lgi..x rugi lau tgk..lalalalaa..enjoy…

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017