-->

12 Dis 2017

Review Filem Tombiruo Penunggu Rimba

Review Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Sinopsis Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Review By Miss Banu, Ending Tombiruo, Malay Movie, Filem, Filem Melayu, 2017, Watak, Pelakon Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Zul Ariffin sebagai Ejim (Tombiruo), Farid Kamil sebagai Amiruddin, Nabila Huda sebagai Wan Suraya, Faizal Hussein sebagai Pondolou, Hasnul Rahmat sebagai Juslan, Michael Chen sebagai Wong, Farah Ahmad sebagai Monsiroi, Faye Kusairi sebagai watak Salina, Dynas Mokhtar sebagai Baizura, Dato M. Nasir sebagai Tan Sri Berham, Datin Marlia Musa sebagai Bonda, Atu Zero sebagai Ondu, Best, Filem Terbaik, Best Sinematografi, Filem Adaptasi Novel, Novelis Ramlee Awang Murshid,
Review & Sinopsis Filem Tombiruo Penunggu Rimba

Filem Tombiruo : Penunggu Rimba sudah ditayangkan di pawagam pada 12 Oktober 2017 yang lalu. Ternyata filem Tombiruo ini mendapat sambutan hangat dari penonton dan rata - ratanya memuji - muji filem ini. Antara Pelakon Filem Tombiruo Penunggu Rimba ini adalah Zul Ariffin yang memegang watak sebagai Ejim (Tombiruo), Farid Kamil sebagai Amiruddin, Nabila Huda sebagai Wan Suraya, Faizal Hussein sebagai Pondolou, Hasnul Rahmat sebagai Juslan, Michael Chen sebagai Wong, Farah Ahmad sebagai Monsiroi, Faye Kusairi sebagai watak Salina, Dynas Mokhtar sebagai Baizura, Dato M. Nasir sebagai Tan Sri Berham, Datin Marlia Musa sebagai Bonda, Atu Zero sebagai Ondu dan ramai lagi. Selain itu, filem ini juga merupakan adaptasi daripada Novel Tombiruo : Penunggu Rimba karya novelis terkenal iaitu Ramlee Awang Murshid. Manakala pengarah filem ini adalah Seth Larney dan Nasir Jani. Aku sendiri pun dah tengok filem Tombiruo ini dan filem ini memang wow, best gitu.
Review Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Sinopsis Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Review By Miss Banu, Ending Tombiruo, Malay Movie, Filem, Filem Melayu, 2017, Watak, Pelakon Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Zul Ariffin sebagai Ejim (Tombiruo), Farid Kamil sebagai Amiruddin, Nabila Huda sebagai Wan Suraya, Faizal Hussein sebagai Pondolou, Hasnul Rahmat sebagai Juslan, Michael Chen sebagai Wong, Farah Ahmad sebagai Monsiroi, Faye Kusairi sebagai watak Salina, Dynas Mokhtar sebagai Baizura, Dato M. Nasir sebagai Tan Sri Berham, Datin Marlia Musa sebagai Bonda, Atu Zero sebagai Ondu, Best, Filem Terbaik, Best Sinematografi, Filem Adaptasi Novel, Novelis Ramlee Awang Murshid,
Sinematografi Filem Tombiruo ini memang terbaik okey, sangat cantik, memang nampak indah gitu kawasan hutan tu semua. Aku rasa filem ini juga akan menang banyak anugerah tak lama lagi, dan dengar cerita filem ini juga akan ditayangkan di luar negara gitu. Aku tak baca versi novelnya, jadi aku tak dapat nak buat perbandingan versi filem dengan versi novelnya itu. Hope diorang buat sambungan filem ini, sebab tak sabar nak tahu apa yang akan berlaku seterusnya. Masa tengok filem ini, memang geram betul dengan watak Wong itu sebab jahat sangat, dia tak habis - habis nak cuba bunuh Ejim itu. Masa watak Farid Kamil salah faham pada Ejim pun sedih juga, tapi nasiblah ianya tidak berpanjangan. Antara scene yang paling aku suka dalam filem ini apabila Ejim dan Amiruddin dah berbaik - baik antara satu sama lain. Selain itu aku dah boleh mengagak dari awal siapa dalang sebenar kes bunuh itu semua. Selalunya orang yang nampak baik itulah yang dalangnya hehehe. Aku tak naklah bagi spoiler pula pada yang belum tengok filem ini lagi.
Review Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Sinopsis Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Review By Miss Banu, Ending Tombiruo, Malay Movie, Filem, Filem Melayu, 2017, Watak, Pelakon Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Zul Ariffin sebagai Ejim (Tombiruo), Farid Kamil sebagai Amiruddin, Nabila Huda sebagai Wan Suraya, Faizal Hussein sebagai Pondolou, Hasnul Rahmat sebagai Juslan, Michael Chen sebagai Wong, Farah Ahmad sebagai Monsiroi, Faye Kusairi sebagai watak Salina, Dynas Mokhtar sebagai Baizura, Dato M. Nasir sebagai Tan Sri Berham, Datin Marlia Musa sebagai Bonda, Atu Zero sebagai Ondu, Best, Filem Terbaik, Best Sinematografi, Filem Adaptasi Novel, Novelis Ramlee Awang Murshid,
Banyak scene - scene lawan dalam filem ini dan nampak gempak gitu tengok diorang berlawan. Ending Filem Tombiruo Penunggu Rimba ini memang happy ending juga. Jalan cerita filem ini yang suspen hingga ke akhirnya berjaya membuatkan aku kagum gitu. Lagu Tema / OST Tombiruo : Penunggu Rimba ini dinyanyikan oleh Aina Abdul dengan tajuk lagunya Ribut Hati. Aku bagi 10/10 bintang untuk filem ini. Apa pun jom tengok sinopsis filem ini dibawah ye, selamat membaca..

Sinopsis Filem Tombiruo Penunggu Rimba

Berkisarkan dendam Ejim, seorang lelaki gagah yang tidak berwajah manusia di atas kematian ayahnya, Pondolou. Misinya mencari pembunuh Pondolou diganggu oleh Amiruddin yang kini memburunya di atas kematian isteri tercinta, SalinaEjim digelar sebagai Tombiruo kerana dianggap sebagai penunggu rimba. Lelaki yang sentiasa bertopeng ini disisihkan oleh penduduk kerana memiliki wajah bukan manusia. Kehadiran Tombiruo penuh misteri dan sering ditakuti serta dicaci oleh penduduk kampung. Apabila Wong dan kuncu-kuncunya membuat kacau di kampung untuk meneruskan aktiviti empangan, satu insiden telah berlaku dan menimbulkan kemarahan Tombiruo. Sementara itu, Amiruddin menganggap Tombiruo sebagai punca keperitan hidup keluarganya dan mula menjejaknya. Pergelutan diantara mereka berlaku demi menegakkan kebenaran masing-masing.
Review Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Sinopsis Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Review By Miss Banu, Ending Tombiruo, Malay Movie, Filem, Filem Melayu, 2017, Watak, Pelakon Filem Tombiruo Penunggu Rimba, Zul Ariffin sebagai Ejim (Tombiruo), Farid Kamil sebagai Amiruddin, Nabila Huda sebagai Wan Suraya, Faizal Hussein sebagai Pondolou, Hasnul Rahmat sebagai Juslan, Michael Chen sebagai Wong, Farah Ahmad sebagai Monsiroi, Faye Kusairi sebagai watak Salina, Dynas Mokhtar sebagai Baizura, Dato M. Nasir sebagai Tan Sri Berham, Datin Marlia Musa sebagai Bonda, Atu Zero sebagai Ondu, Best, Filem Terbaik, Best Sinematografi, Filem Adaptasi Novel, Novelis Ramlee Awang Murshid,

Dalam kekacauan ini, wujud pula seorang wartawan wanita, Wan Suraya yang mengikuti perkembangan isu syarikat Tan Sri Berham turut mengikuti jejak Tombiruo. Wan Suraya begitu nekad untuk mencari kebenaran di sebalik kejadian yang berlaku. Wan Suraya dapat rasakan Tombiruo tidak membahayakan seperti diperkatakan. Namun, apabila Amiruddin dan Tombiruo bertemu, mereka bertarung demi membela nasib orang-orang yang mereka sayangi. Firasat Wan Suraya kuat mengatakan Tombiruo dan Amiruddin adalah mangsa keadaan. Dengan semangat dari hutan telah mengiringi kekuatan Tombiruo. Tetapi hakikatnya, sebuah rahsia diantara mereka berdua yang sudah lama tersimpan terbongkar. Apa yang berlaku seterusnya? Apakah kaitan mereka berdua sebenarnya? Siapakah dalang di sebalik insiden yang berlaku selama ini?
Miss Banu Signature, Blogger, Blog, Miss Banu, Tandatangan, Blog Miss Banu Story,

11 ulasan:

  1. still x tgk lg. hmmmm
    i heard it was really good.

    BalasPadam
  2. best kan?! Tengok dekat panggung pun puas hati sebab cerita bagus

    BalasPadam
  3. Dah tngok banyak kali, sebab suka tngok farid kamil πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasPadam
  4. watched!!! suka gila! bangga if cita ni go international sbb grafik dia even kita nampak ada byk sikit slah shot yg dia ambik

    BalasPadam
  5. teringin nak tengok filem ni..baru ja beli novel ni tapi belum baca lagi

    BalasPadam
  6. Pengarah nya pun orang putih kan

    Sebab tu berbeza sentuhan

    BalasPadam
  7. Nanti nak tengok jugak. Belum berkesempatan lagi.

    BalasPadam
  8. best ea cite nie.. e'in tak tgk lg.. huhu

    BalasPadam
  9. Bestt movie ni, lain dari yang lain.. πŸ‘

    BalasPadam
  10. tak sempat nk tgk cerita ni dah habis ditayangkn.. macam best !

    BalasPadam

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017