-->

27 Nov 2018

Review Drama Korea Mr. Sunshine

Mr Sunshine, Drama Korea, Korean Drama, Drama Korea Mr Sunshine, Korean Drama Mr Sunshine, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama Review, Sinopsis Penuh Drama Korea Mr Sunshine, Mr. Sunshine Cast, Pelakon Drama Korea Mr Sunshine, Lee Byung Hun, Kim Tae Ri, Yoo Yeon Seok, Kim Min Jung, Byun Yo Han, Kim Kap Soo, Kim Eui Sung, Kim Byung Chul, Jo Woo Jin, David McInnis, Poster Drama Korea Mr Sunshine, Sad Ending, Ending Drama Korea Mr Sunshine, 2018, TVN, Drama Sejarah, Righteous Army, Watak Dalam Drama Korea Mr Sunshine, Eugene Choi, Go Ae Shin, Kim Hee Sung, Goo Dong Mae,
Mr. Sunshine - Korean Drama Review

Hari ini aku nak buat review drama Korea Mr. Sunshine yang mula disiarkan di channel TVN pada 7 Julai 2018 dan tamat pada 30 September yang lalu. Antara pelakon drama Mr Sunshine ini adalah Lee Byung Hun, Kim Tae Ri, Yoo Yeon Seok, Kim Min Jung, Byun Yo Han, Kim Kap Soo, Kim Eui Sung, Kim Byung Chul, Jo Woo Jin, David McInnis dan ramai lagi. Drama 24 episod ini dsiarkan bagi menggantikan drama Lawless Lawyer dan kemudian akan digantikan dengan drama Room No 9. Antara tarikan utama drama ini bila pengarah dan screenwriter drama ini adalah orang yang sama yang mengarah dan menjadi penulis skrip untuk drama Descendents Of The Sun dan juga Goblin. Jadi itu antara sebab utama yang menyakinkan aku untuk menonton drama ini sebab aku yakin drama ini memang best dan bila dah tengok drama ini, memang tak menyesallah sebab best giler okey hehe. 
Mr Sunshine, Drama Korea, Korean Drama, Drama Korea Mr Sunshine, Korean Drama Mr Sunshine, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama Review, Sinopsis Penuh Drama Korea Mr Sunshine, Mr. Sunshine Cast, Pelakon Drama Korea Mr Sunshine, Lee Byung Hun, Kim Tae Ri, Yoo Yeon Seok, Kim Min Jung, Byun Yo Han, Kim Kap Soo, Kim Eui Sung, Kim Byung Chul, Jo Woo Jin, David McInnis, Poster Drama Korea Mr Sunshine, Sad Ending, Ending Drama Korea Mr Sunshine, 2018, TVN, Drama Sejarah, Righteous Army, Watak Dalam Drama Korea Mr Sunshine, Eugene Choi, Go Ae Shin, Kim Hee Sung, Goo Dong Mae,
Sebelum menonton drama ini, aku kurang suka dengan hero drama ini iaitu Lee Byun Hun yang memegang watak Eugene Choi itu, sebab aku rasakan dia agak berusia berbanding heroinnya iaitu Kim Tae Ri yang jauh lebih muda. Tapi bila dah tengok drama ini, aku rasa gandingan diorang memang sesuai dan serasi pula. Malah Lee Byun Hun juga mampu bertutur dalam Bahasa Inggeris dengan baik dan tak nampak janggal gitu, sebab banyak dialognya dalam bahasa Inggeris, Korea dan juga Jepun. Malah lakonan semua pelakon juga best - best belaka, paling menarik dalam drama ini adalah sinematografinya yang sangat cantik dan indah, rasa macam menonton filem gitu. Memang enjoy menonton setiap episod drama Mr Sunshine ini dan tak ada satu saat pun yang membosankan. Selain itu ada ramai pelakon popular Korea yang lain yang membuat special appearance / cameo dalam drama ini seperti Kim Ji Won, Jin Goo, Lee Shi A, Im Se Mi, Jang Dong Yoon, Park Jung Min dan Kim Min Jae. Kisah percintaan antara 2 watak utama drama ini juga ditunjukkan secara tidak berlebihan, just nice gitu. Aku suka scene ketika Go Ae Shin dan Kudo Hee Na (lakonan Kim Min Jung) berlawan antara satu sama lain, scene fighting tu nampak real gitu.
Mr Sunshine, Drama Korea, Korean Drama, Drama Korea Mr Sunshine, Korean Drama Mr Sunshine, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama Review, Sinopsis Penuh Drama Korea Mr Sunshine, Mr. Sunshine Cast, Pelakon Drama Korea Mr Sunshine, Lee Byung Hun, Kim Tae Ri, Yoo Yeon Seok, Kim Min Jung, Byun Yo Han, Kim Kap Soo, Kim Eui Sung, Kim Byung Chul, Jo Woo Jin, David McInnis, Poster Drama Korea Mr Sunshine, Sad Ending, Ending Drama Korea Mr Sunshine, 2018, TVN, Drama Sejarah, Righteous Army, Watak Dalam Drama Korea Mr Sunshine, Eugene Choi, Go Ae Shin, Kim Hee Sung, Goo Dong Mae,
Kalau tengok dari tajuk drama ini, tajuknya sangat ceria gitu tapi sebenarnya jalan cerita drama Mr. Sunshine ini sangat serius dan berat okey. Drama ini memfokuskan tentang kisah percintaan dan juga perjuangan pejuang kemerdekaan untuk membebaskan Joseon dari dijajah dari sebarang kuasa asing terutamanya Jepun. Latar masa drama ini adalah pada awal tahun 1900 ketika Joseon berada di ambang kemusnahan. Bila tengok drama ini secara tak langsung mengingatkan aku tentang Jepun yang juga pernah menjajah Tanah Melayu suatu masa dulu. Kalau ikut sejarah sememangnya Jepun berjaya menjajah Joseon / Korea berpuluh tahun lamanya. Tak dinafikan drama ini mempunyai jalan cerita yang berat tapi masih ada banyak scene - scene lawak dalam drama ini terutamanya di pertengahan cerita. Selain itu drama ini juga menarik kerana ada bromance antara 3 watak utama drama ini iaitu Eugene Choi (lakonan Lee Byung Hun), Goo Dong Mae (lakonan Yoo Yeon Seok) dan juga Kim Hee Sung (lakonan Byun Yo Han)
Mr Sunshine, Drama Korea, Korean Drama, Drama Korea Mr Sunshine, Korean Drama Mr Sunshine, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama Review, Sinopsis Penuh Drama Korea Mr Sunshine, Mr. Sunshine Cast, Pelakon Drama Korea Mr Sunshine, Lee Byung Hun, Kim Tae Ri, Yoo Yeon Seok, Kim Min Jung, Byun Yo Han, Kim Kap Soo, Kim Eui Sung, Kim Byung Chul, Jo Woo Jin, David McInnis, Poster Drama Korea Mr Sunshine, Sad Ending, Ending Drama Korea Mr Sunshine, 2018, TVN, Drama Sejarah, Righteous Army, Watak Dalam Drama Korea Mr Sunshine, Eugene Choi, Go Ae Shin, Kim Hee Sung, Goo Dong Mae,
Paling unik bile ketiga - tiga mereka mencintai gadis yang sama iaitu Go Ae Shin (lakonan Kim Tae Ri). Setiap kali ada scene yang melibatkan watak mereka bertiga memang kelakar habis. Lebih sweet bila diorang bertiga saling tolong - menolong antara satu sama lain walaupun mencintai gadis yang sama. Mereka bertiga juga sanggup melakukan apa saja, asalkan dapat melindungi Go Ae Shin dari sebarang bahaya. Antara scene yang aku suka dalam drama ini adalah ketika Goo Dong Mae dan Eugene Choi sering mengugut Kim Hee Sung untuk membunuhnya sebab masing - masing rasa cemburu dengan status Kim Hee Sung sebagai tunang Go Ae Shin. Tapi Kim Hee Sung ni pula jenis ceria, happy go lucky dan friendly jadi susah untuk yang lain membencinya. Scene ketika Kim Hee Sung terpeluk Goo Dong Mae tanpa sengaja dalam kereta api yang mereka naik tu pun memang lawak habis hahaha. Selain tu scene ketika Go Ae Shin tahu makna sebenar perkataan "Love" tu pun lawak juga, reaksi dia memang terkejut gila. Yela slumber je ajak Eugene Choi untuk love dengannya walaupun tak tahu apa makna perkataan tu haha.
Mr Sunshine, Drama Korea, Korean Drama, Drama Korea Mr Sunshine, Korean Drama Mr Sunshine, Review By Miss Banu, Blog Miss Banu Story, Korean Drama Review, Sinopsis Penuh Drama Korea Mr Sunshine, Mr. Sunshine Cast, Pelakon Drama Korea Mr Sunshine, Lee Byung Hun, Kim Tae Ri, Yoo Yeon Seok, Kim Min Jung, Byun Yo Han, Kim Kap Soo, Kim Eui Sung, Kim Byung Chul, Jo Woo Jin, David McInnis, Poster Drama Korea Mr Sunshine, Sad Ending, Ending Drama Korea Mr Sunshine, 2018, TVN, Drama Sejarah, Righteous Army, Watak Dalam Drama Korea Mr Sunshine, Eugene Choi, Go Ae Shin, Kim Hee Sung, Goo Dong Mae,
Pendek kata ada banyak scene - scene kelakar yang boleh buat korang tersengih dan tergelak bila tengok drama ini. Walaubagaimanapun sejak dari awal lagi sudah ada hint yang ditunjukkan dalam drama ini yang memberitahu penonton bahawa ending drama Korea Mr. Sunshine ini adalah sad ending yang sangat tragis giler. Ini dapat dilihat dalam scene ketika Go Ae Shin tahu 3 perkataan bahasa Inggeris buat pertama kalinya iaitu "Gun, Glory and Sad Ending". Jadi bila tengok episod akhir Korean Drama Mr. Sunshine ini memang dah boleh agaklah yang endingnya nanti memang sedih. Tapi tak sangka pula yang endingnya sangat tragis dan menyayat hati. Ini ditambah lagi dengan kekejaman tentera Jepun lagi, wah antara drama yang mempunyai ending yang sangat sedih. Lepas habis tengok drama ini memang susah betul nak move on dan tengok drama lain. Walaupun sad ending drama ini memang berbaloi untuk ditonton dan aku bagi 10/10 bintang untuk drama korea Mr. Sunshine ini.

My Signature, Miss Banu Signature, Blog Miss Banu Story, 2018, Tandatanganku, Miss Banu, Tandatangan Miss Banu, Miss_Syahbanu,

4 ulasan:

  1. wow pengarah & scriptwriter 2 drama hebat tu, memang kena try layan drama ni nanti :D

    BalasPadam
  2. tengok sikit je drama pastu malas nak tengok, tak minat dengan hero dia.

    BalasPadam
  3. Adeh..Dah lama sgt x layan cite korea..last layan cite lee min ho dgn ikan duyung tu..Ekekek

    BalasPadam
  4. not my kind of fav genre but i love the cast for sure hehe

    BalasPadam

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017