-->

4 Nov 2010

PuLau PiNaNg taNpa BeG pLaStik Setiap Hari bermula 1 Januari 2011

gmbr hiasan-kena bawa beg sendiri lerr..

GEORGETOWN 2 Nov. – Mulai 1 Jan 2011, semua pasar raya besar (hypermarket), pasar raya, farmasi, restoran makanan segera, rangkaian nasi kandar dan kedai serbaneka (termasuk kiosk stesen minyak) diminta melaksanakan ”hari tanpa beg plastik” setiap hari.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, ”hari tanpa beg plastik” itu merupakan langkah negeri ini untuk menjadi negeri hijau yang pertama di Malaysia.


"Maklum balas dari 73 pengusaha yang menandatangani deklarasi pengurangan penggunaan beg plastik menunjukkan bahawa mulai 1 Julai 2009 hingga 26 Okt 2010, Pulau Pinang berjaya menjimatkan 32,508,418 beg plastik,” katanya ketika pembentangan Bajet 2011 pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini.
Beliau berkata, pasar mini dan premis perniagaan tunggal juga perlu mematuhi syarat baru semasa pembaharuan lesen iaitu melaksanakan ”hari tanpa beg plastik” tiga hari seminggu iaitu pada setiap Isnin, Selasa dan Rabu.
Kerajaan negeri akan menghebahkan program itu melalui pelbagai pendekatan seperti mendirikan papan iklan dan mengedarkan 500,000 risalah untuk menerangkan kepentingan ”hari tanpa beg plastik”, katanya. – Bernama


Fuyoo..first time dengar cam ngeri je bunyinyer hehehe..well mmg la beg plastic ni x elok digunakan..sebab ianya x boleh dilupuskan..dan banyak keburukan lain..aku setuju kalau dalam seminggu tuh ada beberapa hari yg xde beg plastik mcm tgh diamalkan sekarang..tapi kalau xde beg plastic langsung mcm kureng sesuai plak..yela kena bawak beg sendiri..kalau yg ade kenderaan sendiri xpe gak..ni kalau nak beli barang tpi naik bus ..x bleh dibayangkan hehe..x boleh beli barang byk2..well entahla..ada pro dan kontra..bagi aku..apa yg dah diamalkan sekarang dh cukup okey..tpi kalau sampai xde langsung..entahlaaa….rasanya mcm terlalu drastik pun ade gak..

1 ulasan:

  1. nak kena beli green bag banyak banyak la camnie
    hehe~

    BalasPadam

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017