15 Ogo 2015

Mask - Sesi Review Drama Korea 2015


Assalammualaikum..
Hari ni nak buat Review Korean Drama yang baru aku tengok baru-baru ni iaitu Mask. Drama Mask ni mempunyai 20 episod dan dilakonkan oleh Ju Ji Hoon, Soon Ae, Yeon Jung Hoon, Yoo In Young, Hoya Infinite dan ramai lagi. Drama ni bergenre melodrama, kekeluargaan dan dendam. Jalan cerita drama ni di awal2 episod agak menarik juga cuma jalan cerita drama ni dah jadi meleret-leret sedikit di pertengahan cerita. Patutnya 16 episod dah cukup, barulah jalan cerita lebih padat dan mantap, 20 episod agak terlalu panjang dan perkembangan watak2 utama terutamanya watak Byun Ji Sook dan Choi Min Woo juga agak sedikit lembab dan bosan. Rasanya watak pelakon pembantu lebih menyerlah daripada watak utama especially watak jahat iaitu watak Min Seok Hoon dan Choi Mi Yeon. Apapun aku suka tengok Yoo In Young dalam cite ni sebab die nampak cantik dan cute jer cuma wataknyer sebagai Choi Mi Yeon jer yang kerap bersedih dan tak happy dengan hidupnyer.
OST drama ni kire okeylaa gak cuma aku agak geram gak tengok watak heroin cite ni sebagai Byun Ji Sook yang sangat lemah tu, senang dibuli, senang diugut, cepat gelabah dan banyak buat silap. Kena tunggu sampai episod 10 barulah watak Byun Ji Sook ni berubah sikit dan jadi makin kuat dan sedikit berani. Selain itu keserasian hero dan heroin drama ni pun nampak kurang jer, just biase2 jer. Antara banyak2 watak dalam drama ni aku paling suka watak M.Seok Hoon dan C.Mi Yeon tu jer, walaupun watak diorang agak jahat tapi perkembangan watak diorang menarik dan penuh konflik, tu yang buatkan jalan cerita drama ni lebih best. Tambahan lagi ending untuk watak diorang yang paling sedih dan dramatik sekali, yang mana Mi Yeon akhirnya bunuh diri selepas M.Seok Hoon yang merupakan suaminya berterus terang mengenai perasaannya serta mengaku hanya mempergunakan Mi Yeon untuk misinya membalas dendam pada ayah Mi Yeon. Walaupun selepas tu Seok Hoon berasa sangat menyesal akan perbuatannya pada Mi Yeon namun semuanya sudah tidak berguna lagi.
Walaubagaimanapun secara keseluruhannya, ending drama ni still happy ending, yang mana yang jahat dapat balasan dan hero n heroin drama ni akhirnya hidup bahagia. Di Korea drama ni dapat rating yang tinggi juga dan drama ni juga mempunyai tagline nyer yang tersendiri iaitu "If you wear a mask you can't be happy, if you didn't wear it you can't survive". Suka dengan tagline tu sebab ianya kena dengan jalan cerita drama Mask ni. Apapun aku suka tengok hubungan kekeluargaan yang rapat dalam family Byun Ji Sook tu berbanding family C.Min Woo tu yang penuh dengan rasa iri hati dan sebagainya. Ada 2 episod cite ni yang aku skip sebab malas nak tengok hehehe, aku skip episod 17 dan 18 kot dan terus tonton kemuncak cite ni dalam episod 19 dan 20. Keseluruhannya drama Mask ni masih menghiburkan juga walaupun ianya bukan drama favourite aku, apapun aku bagi 5.7 bintang dari 10 bintang untuk drama ni.
Aku sertakan juga Sinopsis cite ni yang aku copy paste dari Wikipedia, rasa malas lak nak buat Sinopsis cite ni guna ayat sendiri hehehe..

Sinopsis Mask
Byun Ji-sook is working as a sales clerk at a department store when she suddenly comes across her doppelganger Seo Eun-ha. Whereas Ji-sook's family is hounded by loan sharks because of her father and brother's crippling debt, Eun-ha is the daughter of a congressman and fiancĂ©e of chaebol heir Choi Min-woo. Min-woo is the illegitimate son of the chairman of SJ Group and the company's presumptive heir, to the bitter resentment of the chairman's wife and her daughter, Min-woo's half-sister Mi-yeon. Despite his wealthy background, Min-woo had grown up without the love and warmth of family and friends, and his and Eun-ha's future marriage is understood by both parties to be a mutually beneficial business arrangement. He also doesn't know that the man Eun-ha is having an affair with is Mi-yeon's husband, the manipulative and ambitious Min Seok-hoon. Seok-hoon will stop at nothing to prevent his brother-in-law from being named successor, including conspiring with the latter's psychiatrist into gaslighting Min-woo and making him think he's going insane. But his plans go awry when Eun-ha ends up dead, so Seok-hoon threatens and blackmails Ji-sook into taking Eun-ha's place. As Min-woo begins to live in close quarters with Ji-sook, he is puzzled and intrigued by his new wife and how different she is from what he expected.


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

1 ulasan:

norsalihah shaleh berkata...

Belum download lagi drama ni. tgok kt tv pun skip2.. tp harus donwload n tengok seb ada ju ji hoon :-)

Related Posts with Thumbnails