7 Jan 2015

Top 10 Filem Bollywood Yang Mendapat Kutipan Tertinggi (Box Office)

Assalammualaikum..

Hari ni aku nak senaraikan Top 10 Filem Bollywood yang mendapat kutipan tertinggi ketika ditayangkan di pawagam, pendek katanya filem yang mendapat kutipan yang Box Office di Seluruh Dunia. Senarai filem2 ini adalah untuk filem-filem Bollywood yang masih baru nyer iaitu diantara tahun 2009-2014, kiranya filem-filem lama tak masuk dalam senarai ini. Jom kita tengok filem Bollywood mana yang paling popular serta Box Office gitu.

Tempat pertama jatuh kepada filem.............

1) DHOOM 3
Pelakon- Aamir Khan, Katrina Kaif, Abhishek Bachan.
2) Chennai Express
Pelakon- Shah Rukh Khan, Deepika Padukone.
3) 3 Idiots
Pelakon- Aamir Khan, Madhavan, Sharman Joshi, Kareena Kapoor.
4) Happy New Year
Pelakon- Shah Rukh Khan, Deepika Padukone, Abhishek Bachan, Sonu Sood, Boman Irani.
5) Krrish 3
Pelakon- Hrithik Roshan, Priyanka Chopra, Vivek Oberoi, Kangana Ranaut.
6) Kick
Pelakon- Salman Khan, Jacqueline Fernandez
7) Ek Tha Tiger
Pelakon- Salman Khan, Katrina Kaif.
8) Bang Bang!
Pelakon- Hrithik Roshan, Katrina Kaif
                                            
9) Yeh Jawaani Hai Deewani
Pelakon- Ranbir Kapoor, Deepika Padukone.
10) Dabangg 2
Pelakon- Salman Khan, Sonakshi Sinha.
Itulah senarainya, korang dah pernah tengok tak semua 10 filem diatas yang popular dan Box Office ni? Kalau tak pernah tengok bolehlaa try tengok nanti yer. Aku dah tengok kesemua 10 filem Bollywood kat atas ni. Ada tengok kat TV, ada gak yang tengok kat internet hahaha. Search jer kat google tu. Tapi satu laa yang kurenggg sikit bila tengok cite hindustan kat internet ni, hampir kesemuanya takde english subtitle okey. Kalau jumpa yang ada subtitle tu memang kira nasib baiklah hehehe. Tapi filem bollywood ni senang gak laa nak faham bahasa diorang sikit-sikit berbanding Korea tu. 

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

4 ulasan:

Maria Hasun berkata...

Dhoom, Chnnai Express, 3 Idiots tu jer pena tgk yg lain belum

Muhammad Shahril berkata...

nice . Dah lama cari review macam ni .

Qaseh Abadi berkata...

Semua tak penah tgk.. tak minat sangat cerita bollywood.. dari semua filem ni, pelakon pusing yg sama ja.. dorang mmg xbnyak stock pelakon ka..

http://syidamenulis.blogspot.com/

Wooclip berkata...

klo yg ada amir khannya pasti ane nonton, keren2 filmnya

download film action

Related Posts with Thumbnails